Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SEO DELPHIN- dziwne zachowanie alarmu

Grisza0307 12 Jan 2011 21:41 1701 8
    Grisza0307
    Level 9  
    Witam!
    Mam problem z autoalarmem seo delfina w seacie cordoba z 96 roku. Alarm brzęczy w środku (taka kostka biała)- pewnie jakiś przekażnik i dzieje się tak gdy chce włączyć postojówki lub światła mijania nie przekręcając kluczyka w stacyjce. Robi się jakaś choinka na desce rozdzielczej tzn załącza się to co w normalnych warunkach niepowinno przy wyjętym kluczyku ze stacyjki. Jest też problem z centr. zamkiem, bo sterownik nie otrzymuje impulsów z CA zamknięcia i otwierania drzwi. Dodam tylko że to ładnie działało jakiś rok temu, ale potem przestało. Są tam takie grubsze dwa przewody 1-żył., które prawdopodobnie zostały odcięte z pod stacyjki, które prawdopodobnie wmostkowane były w taki czarny kabel wiązki stacyjki, ale nie mam pewności bo przeanalizowałem schematy zamieszczone na elektrodzie i być może że jest to ten (+) i (-), bo nic nie ma w opisie na ten temat- chyba że to jest ta "blokada 1" lub 2 ze schematu- bo nie wiem co to takiego. Jeśli ktoś wie o co tu chodzi to proszę o pomoc- a może poprostu CA jest zwalona i coś dziwnego wykonuje- jak to sprawdzić??? Dodam że pilot od alarmu mi zaginął i mam jakiś inny ale nieareaguje. Chyba że centralny można zrobić na sterowniku bez alarmu. Teraz jest tam sterownik Mann Alarm CE- 02- ale na tym nie da rady, więc proszę pomóżcie jak znacie te urządzenia???
    milejow
    Level 43  
    Jeżeli nie masz sprawnego/działającego pilota do seo to co za problem, otwórz obudowę i odłącz wtyczki od alarmu i zobacz czy usterka ustąpi. Dwa grube kable od alarmu to wyjście blokady, cięły ze stacyjki rozrusznik albo zapłon
    Grisza0307
    Level 9  
    Alarm oczywiście, że już wypinałem cały i wtyedy przynajmniej nie brzęczy nic a co do choinki to też stacyjkę mam padniętą trochę bo nie odbija i być może to ona "męci tu wodę"- jakieś luzy na kostce może? W każdym razie auto odpalam i wszystko wraca do normy. Ale najważniejsze dla mnie jest jak sprawdzić tą centralę alarm. nie mając pilota aby to działało w sprzężeniu z centrolnym zamkiem- bo ona powinna dawać impulsy na sterownik zamków po przekręceniu kluczykiem zamka. Ręcznie podawany impuls na sterownik uruchamia zamki natomiast w sprzężeniu z centralką jest cisza, nul. Czy taki pilot można gdzieś dokupić bądz dorobić??? W każdym razie dziękuję za podpowiedz z tymi kablami- wolałem się upewnić
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    To nie jest centralka wykonawcza do siłowników zamków i nie wysteruje ich przez przekręcenie kluczem w zamku więc wymagasz od niej niemożliwego. To alarm z funkcja sterowania centralnym przy pomocy oryginalnej lub dokładanej centralki zamka a piloty możesz zamówić u dystrybutora SEO
    Grisza0307
    Level 9  
    Dziś jeszcze raz sprawdzałem zasilenie na alarm jest O.K (+)i(-). Próbowałem zresetować go za pomocą przewodu awaryjnego i chyba reaguje na to bo zapala się dioda LED jak w opisie z instrukcji, w trybie pracy awaryjnej dioda LED pali się cały czas- tak jak w instrukcji, tylko że centralny cały czas niedziała w połączeniu z tą centralką- może w środku jest coś nie tak w centralce- mogło coś tam się zjarać np. rezystor jakiś? Wzrokowo nie widać tam śladów awarii. Mam także lużny pilot od innego auta, ale nie mogłem go zaprogramować za pomocą przewodu awaryjnego.

Dodano po 19 [minuty]:

O to już coś. Podrzucił mi Pan Milejow cenny trop z tym kluczem w zamku bo być może że ja od centralki zbyt wiele wymagam, ale nie zauważyłem wcześniej tego wpisu, więc bardzo Wielkie Dzięki za podpowiedz. Być może że jak pilot mi zaginął ta i te zamki centralne już niedziałały. Tak czy inaczej rozumiem że muszę nabyć pilot oryginalny u dystrybutora i dopiero dalej "walczyć" z tym problemem. Centralka zamka była tam zamontowana razem z alarmem i "chodziło" to pewnie jest O.K!
    milejow
    Level 43  
    Na twoim miejscu nie zastanawiał bym się i zamówił nowe piloty (nie znam ceny ale pewnie dość drogie) bo dolphin to kawał dobrego alarmu
    Grisza0307
    Level 9  
    Tak też zrobie zamówie piloty już mam namiary i wtedy zrobie próbę alarmu i centralnego zamka. Dziękuje za wskazówki.
    Grisza0307
    Level 9  
    Pilot do C.A. już jest i centralny zamek działa bez zażutów. Także wymieniłem kostkę stacyjki i usunąłem "choinkę", która to między innymi sprawiła "dziwne zachowanie alarmu"- czyli brzęczenie alarmu w środku. Dziękuje za wszystkie wskazówki i cenne podpowiedzi.
    Post uważam za zamknięty- dziękuję!