Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder TP + Acces Point + Router - Jak skonfigurować??

Brylant_88_ 12 Jan 2011 22:08 10603 38
    bogiebog
    Level 43  
    Na razie nie zamykaj tematu, ciekawe jak to będie chodziło, masz dwa DHCP servery (konfiguracja dopuszczalna/legalna), raportuj jak jakieś czary, dziwy będą się działy.
    Brylant_88_
    Level 9  
    Tak też myślę, trzeba to przetestować.
    Niedzwiedz13
    Level 2  
    Witam

mam chyba ten sam problem (czytałem temat ale zbytnio nie wiem co i gdzie)
    mam dekoder Tp i nie chce podłączać livebox .Posiadam sprawny ruter Tp Link .
    Kablem ethernetowym połączyłem dekoder z ruterem ,ustawiła sie godzina i trwa test :) w nieskończoność .
    Mogę cos ustawić w ruterze (odblokować) żeby nie podłączać liveboxa?

antenę satelitarną mam podpiętą już do dekodera

z góry wielkie dzięki za pomoc
    bogiebog
    Level 43  
    Tplink model Frania 1955 ? tym modelem nic nie zrobisz.
    Niedzwiedz13
    Level 2  
    Tp Link TD W8901G

Szybciej kupie nowy ruter niż liveboxa zainstaluje ;/
    fuhmen
    Level 12  
    Witam.
    Ja mam trochę podobny problem z podłożeniem innego routera (tp-link 8910) zamiast liveboxa, tuner tp nie chce z nim współpracować, a z kolei livebox ma za słabe wifi zeby mógł zostać.
    Gdzies wyczytałem że w każdym innym routerze żeby gadał z dekoderem tp wystarczy ustawić DHCP na przydzielanie adresów ip od 192.168.1.10 do np ......20, podobno jak będzie niższy niż 10 np 192.168.1.8 to nie będzie działać.
    Czy ma ktos konkretną wiedzę na temat konfiguracji routerów pod dekoder tp ?

telewizja satelitarna
    HouseM
    Level 14  
    Brylant_88_ wrote:
    Tak tylko AP nie pozwala mi włączyć DHCP jakieś pomysły??

Pozwolę sobie odkopać ten temat . Napisz jak rozwiązałeś odblokowanie dostępu do serwera DHCP ?? Walczę z podłączeniem tego badziewia od TP od kilku dni. WA500G nie pozwala włączyć DHCP jeśli ustawiony jest jako client .
    LordDaronk
    Level 10  
    Na wstępie przepraszam za odgrzewanie tematu ale podejrzewam że nie tylko ja tu trafiłem poszukując rozwiązania tego, jak się okazuje popularnego i nie trywialnego, problemu.

Mogę potwierdzić na własnym przykładzie że włączenie DHCP na AP rozwiązuje problem (tzn. nie działa telewizja na życzenie i godzina ale to chyba mała strata).
    Osobiście też nie byłem wstanie wpisać konfiguracji od bogiebog natomiast skonfigurowałem AP jako klienta do mojej sieć wifi. Na liveboxie nadawanie IP mam ustawione od 192.168.1.10 i teraz AP przyjął numeracji "mniejszą" w moim przypadku od 192.168.1.3 do 192.168.1.7 i łaskawie pozwolił uruchomić DHCP (oczywiście po zapisaniu konieczny jest restart AP).
    Na koniec odłączyłem antenę w AP więc na pewno dostępu do mojej sieci wifi nie ma ale całkowicie mu to nie przeszkadza:)
    Pozwolę sobie jeszcze na trochę przemyśleń (nie informatyka): Moim zdaniem skoro tak udało się zakończyć sprawę to konfiguracja AP z livboxem nie jest konieczna. Jedyne z czego korzystamy to uruchomiony DHCP oraz AP w trybie client. Z braku czasu (i muszę przyznać że chęci) nie będę sprawdzał czy takie "skąpe" postępowanie doprowadziło by do tego samego efektu ale przypuszczam że tak.
    Powodzenie wszystkim i mam nadzieje że komuś się to przyda.
    pozdrawiam.
    Brylant_88_
    Level 9  
    Zgodzę się z kolegą wyżej, włączenie DHCP na AP rozwiązuje problem.