Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana matrycy led w Dell Inspiron 1545

janeusz 12 Jan 2011 23:58 4166 4
    janeusz
    Level 11  
    Witam mam problem po wymianie matrycy w tym Dellu, mianowicie orginalną matryca była pęknięta (CHUNGHWA CLAA156WA11A) zmieniłem ją na nową matryce
    (CHUNGHWA CLAA156WB11A) w pełni kompatybilna z poprzednią i na 100% sprawna bo sprawdzałem ja już na asusie,
    Po włączeniu laptopa matryca jest bardzo słabo podświetlona prawie nic nie widać, co by wskazywało na juz wielokrotnie opisywany na forum problem z zaprogramowaniem eepromu matrycy.
    Ale teraz gdy nawet zamątuje z powrotem orginalną pęknietą matrycę to jest taki sam efekt czyli też prawie nic nie widać, a wcześniej choć była pęknięta świeciła doskonale.

Czy to jest tak, że eeprom sie zresetował i daje taki sam efekt na starej matrycy jak na nowej ?
    czy też to może być przyczyna uszkodzenia taśmy łączącej matryce z płytą główną? Aczkolwiek bylem ostrożny i delikatny przy taśmie i teraz gdy sprawdzałem taśmę , dociskałem, ruszałem , to żadnych efektów to nie zpowodowało.

Pewno sam nie dam rady przeprogramować eepromu , bo to wyższa szkoła jazdy , chciałem upewnić się ze te objawy wskazują na eeprom i pewno pozostaje mi zostawić zamontowaną nową matryce i udać się do serwisu Della . Co wy na to to chyba najlepsze rozwiązanie? tylko czy mnie tam przyjmą ?
    janeusz
    Level 11  
    Na starej matrycy tez już nic nie widze - jak pisałem wyżej .
    janeusz
    Level 11  
    jak wroce z pracy to sprawdze , narazie znalazlem na irlandzkim forum ten sam problem gdzie jedynym rozwiazaniem bylo wymiana plyty glownej , lub jak to serwis dela powiedzial ,,Well, I called Dell and they said it is a known BIN problem and that it is 159 total with shipping.'' Czy wiecie co to jest ten BIN problem ?
    Zalanczam link do tego postu :
    Link