Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna I 96' ogrzewanie tylnej szyby

lookash06 13 Jan 2011 10:08 6566 8
  • #1
    lookash06
    Level 10  
    To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich :)

    W mojej Lagunie nie działa ogrzewanie tylnej szyby. Z tego co widziałem to wyjęta jest cała instalacja odpowiadająca za to. W skrzynce z bezpiecznikami przy akumulatorze brak bezpiecznika oraz kabli od ogrzewania szyby. W skrzynce z przekaźnikami brak jednego przekaźnika i jest wolne wejście na wtyczkę (nie wiem czy akurat odpowiada za ogrzewanie). Moje pytanie brzmi następująco: Jak podłączyć instalację krok po kroku ? Podłączyć na zasadzie akumulator-->bezpiecznik-->przekaźnik-->wyłącznik-->tylna szyba ? Jakich materiałów użyć. Największy problem tkwi właśnie w przekaźnikach oraz jak podłączyć tam kable żeby nic nie spalić :)
  • #2
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wyjęta cała instalacja? Gdzie to zauważyłeś? A te brakujące miejsca to na pewno są od podgrzewania szyby?
  • #3
    lookash06
    Level 10  
    W skrzynce z bezpiecznikami obok akumulatora brakuje bezpiecznika 70A odpowiedzialnego za ogrzewanie tylnej szyby a w zasadzie nie ma gniazda na ten bezpiecznik oraz okablowania idącego dalej. Nie wiem dokładnie czy brakujące przekaźniki są od tej instalacji, nie mogę znaleźć schematu. Będę próbował pociągnąć całe okablowanie na własną rękę. Nie wiem tylko jakiego przekaźnika użyć i jak go dokładnie podłączyć.
  • #4
    jawiczka
    Level 28  
    Najprawdopodobniej to masz przerwane przewody na przejściu z nadwozia do tylnej pokrywy, lub wypalone piny w złączu z lewej strony bagażnika pod wykładziną, zacznij od tego, a nie kombinuj.
  • #5
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jawiczka dobrze pisze, poza tym jak myślisz, wyszło to z fabryki bez ogrzewania szyby? Nawet gdyby ktoś z jakiegoś powodu chciał uśmiercić ten układ, to zadawałby sobie tyle trudu aby wszystko wyciąć?

    A to grzanie działało?
  • #6
    milejow
    Level 43  
    Niezłe bajki tu montujesz kolego, okablowanie grzania tylnej szyby nawet nie zaczepia o komorę silnika, wszystko jest pod kierownicą i leci dalej do tylnej klapy
  • #7
    robi1214
    Level 31  
    Prawdopodobnie - zerwane przewody między tylną klapą lub brak styku w kostkach .Pierwsza kostka jest pod skrzynką bezpieczników( o ile dobrze pamiętam biały przewód) natomiast drugi punkt połączenia jest w bagażniku po wewnętrznej stronie lewego błotnika.
  • #8
    lookash06
    Level 10  
    Wina był przepalony przewód przycisku w panelu klimatronika. Tak więc usterka rozwiązana, niestety po tej operacji przestał mi działać wyświetlacz klimatronika ale tą operację zlecę już specjaliście. Wszystkim dziękuję za pomoc.
  • #9
    kizek135
    Level 10  
    też mam lagunę i nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby, rok temu działało bez zarzutu, kupuję miernik i będę sprawdzał gdzie czy gdzieś nie jest przerwany obwód, bezpieczniki są ok, tyle sprawdziłem, a wiadomo brak ogrzewania szyby w zimę =lipa