czesiu napisał: Balansery łączy się szeregowo, a najlepsze wyrównanie napięć będziesz miał gdy przy 20 akumulatorach zastosujesz 19 balanserów, czyli trochę dużo.
Dla mnie nie jest to oczywiste - "łączy się szeregowo". Czy mógłbyś, poproszę podrzucić jakiś (nawet odręczny) schemat połączenia aku z balanserami? Balansery, z tego co zrobiłem mały przegląd, mają więcej niż 2 przewody. Trudno mi sobie wyobrazić łączenie szeregowe czegoś co ma 3,5, czy 7 wyprowadzeń a do tego jeszcze połączenie z akumulatorami.
Znalazłem w necie taki schemat:
https://k2sea.pl/wp-content/uploads/2021/01/xBL-10_schemat.jpg.pagespeed.ic.EWy0lrpvnT.webp
Czy to oznacza, że taki szereg można stosować n razy, bez względu na ilość akumulatorów, tylko powielając urządzenia?
Ale masz rację, że 19 balanserów to trochę sporo, również, a może przede wszystkim, kosztowo. Chyba, żeby dorwać jakiś schemat takiego balansera i wykonać je samemu? Głośno myślę.
Mimo wszystko porównując koszt gotowych baterii wysokonapięciowych LiFePO4 z kosztem akumulatorów, nawet, AGM-owych, głębokiego rozładowania, to może się okazać że nawet z balanserami koszt wyjdzie 25%.