logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie żelowych akumulatorów 2x12V 7Ah napięciem 28V i prądem 3A - różnice w naładowaniu

Krzysztof1980 14 Paź 2004 12:47 27537 17
  • #1 911921
    Krzysztof1980
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czy można ładować akumulatory połączone szeregowo?

żelowe 2x 12V 7AH napięciem 28V z ograniczeniem prądowym 3A?
    Co będzie w przypadku gdy jeden jest mocniej rozładowany od drugiego?
  • #2 912122
    Arek400
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam. Można, tak zbudowane są ładowarki we wszystkich urządzeniach (UPS-y, zasilacze buforowe), nic się nie stanie prąd płynie tak długo aż akumulatory nie osiągną właściwe napięcie. Jeśli akumulator jest tylko rozładowany a nie uszkodzony stan naładowania poszczególnych monobloków jest beż znaczenia, procesy elektrochemiczne, które zachodzą wewnątrz akumulatora same ustalaja napięcia na ogniwach. Rozumiem, że zamierzasz ładować akumulatory 2x12V, napięcie na ogniwo w akumulatorach AGM(żelowe) jest w zależności od producenta od 2,24-2,29V/ogn. Jeden akumulator 12V zawiera 6 ogniw, czyli 13,7V, jeśli jest to praca buforowa oczywiście, a jeżeli jest praca do wyładowania i powtórne ładowanie wówczas na ogniwo musisz dać 2,4V, czyli 14,4V na akumulator. Ograniczenie prądu na poziomie 1/2Q to trochę dużo, mogą się grzać i skrócisz ich żywotność, proponuję ładować prądem pięciogodzinnym ok 1,5A. I najważniejsze nie rozładuj ich głębiej niż 1,6V/ogn.(9,6V) bo się uszkodzą.
    Arek.
  • #3 914074
    Krzysztof1980
    Poziom 11  
    Ale jeśli mam dwa identyczne aku tylko jeden jest mocniej rozładowany od drugiego

Ten co jest bardziej rozładowany będzie miał nizszą resystancje i to on wyznaczy prąd jaki przepłynie.
    Ale nie mam pojęcia co bedzie ze spadkami napęć

Może mi ktoś to wyjaśnić ? :)
  • #4 914222
    Arek400
    Poziom 14  
    No nie zupełnie, przypomnij sobie z chemii jak to było z ogniwem, gdy ładujesz ogniwo ęstość elektrolitu rośnie, czyli pojawia się coraz więcej jonów, gdy je rozładowujesz gęstośc spada, czyli idziemy w kierunku czystej wody, wniosek jest taki że rozładowane ogniwo ma wyższą a nie niższą rezystancję wewnętrzną, pamiętaj jednak, że poruszamy się w zakresie rezystancji równych setnym ohma. Praktycznie więc akumulator jest prawie idealnym źródełkiem napięciowym, dlatego prądy zwarciowe akumulatorów są tak wielkie. Jeśli przeanalizujesz to co napisałem to zauważysz, że układ szeregowo połączonych akumulatorów dąży do równowagi, czyli na bardziej rozładowanym akumulatorze a właściwie jego rezystancji wewnętrznej, przy stabilizowanym prądzie ładowania, pojawia się większy spadek napięcia i to jest właśnie to wewnętrzne sprzężenie zwrotne, które dąży do równowagi napięć na poszczególnych ogniwach. Oczywiście w praktyce nie jest tak idealnie a szczególnie w przypadku akumulatorów żelowych, którym zdarzają się tzw. ogniwa opóźnione i czasem nie można ich doładować w szeregowym układzie, wówczas stosuje się ładowanie wyrównawcze , ale to już inna historia.
    Arek.
  • #5 915523
    Krzysztof1980
    Poziom 11  
    Zrobiłem prostą ładowarke na stabilizatorze L7812CV ma ogranicznik 1,5A
    Aby zwiększyć napięcie z 12V wstawiłem diode led o spadku 1,8v
    miedzy mase zasilania a mase stabilizatora.
    Ale jeśli do pracy cyklicznej trzeba 14,4V to można wykorzystać stabilizator 9V i wstawić 3 takie diody po 1,8V szeregowo i wtedy otrzymamy 9V +3*1,8 =14,4V

Czy tak skonstruowana prosta ładowarka może bezpiecznie ładować akumulatory?

oczywiście teraz mi chodzi o jeden akumulator 12V 7AH
  • #6 916855
    Arek400
    Poziom 14  
    Osobiście użyłbym LM317, jest dużo aplikacji z tym układem, te stabilizatory z diodzmi to tak trochę nieeleganckie, ale jak działa, to czemu nie.
  • #7 919390
    Krzysztof1980
    Poziom 11  
    Z tymi diodami i spadkami napięć to troche namąciłem
    Ale dałem teraz diode led i 1n4148 i napięcie stabilizowania wyszło mi 14,63V
    i teraz nie wiem czy nie jest aby za wysokie na te akumulatory.
    Chociaż napisane jest przy nich że do pracy cyklicznej to 14,5v-14,9V
    kupiłem je na allegro
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32760654
  • #8 19865844
    marcin101010
    Poziom 13  
    Arek400 napisał:
    Witam. Można, tak zbudowane są ładowarki we wszystkich urządzeniach (UPS-y, zasilacze buforowe), nic się nie stanie prąd płynie tak długo aż akumulatory nie osiągną właściwe napięcie. Jeśli akumulator jest tylko rozładowany a nie uszkodzony stan naładowania poszczególnych monobloków jest beż znaczenia, procesy elektrochemiczne, które zachodzą wewnątrz akumulatora same ustalaja napięcia na ogniwach. Rozumiem, że zamierzasz ładować akumulatory 2x12V, napięcie na ogniwo w akumulatorach AGM(żelowe) jest w zależności od producenta od 2,24-2,29V/ogn. Jeden akumulator 12V zawiera 6 ogniw, czyli 13,7V, jeśli jest to praca buforowa oczywiście, a jeżeli jest praca do wyładowania i powtórne ładowanie wówczas na ogniwo musisz dać 2,4V, czyli 14,4V na akumulator. Ograniczenie prądu na poziomie 1/2Q to trochę dużo, mogą się grzać i skrócisz ich żywotność, proponuję ładować prądem pięciogodzinnym ok 1,5A. I najważniejsze nie rozładuj ich głębiej niż 1,6V/ogn.(9,6V) bo się uszkodzą.
    Arek.

Odgrzeje temat

Mam do naładowania zestaw 20 szt akumulatorów 12V/10Ah połączonych szeregowo

Czy można ładować je razem czy lepiej każdy z osobna ?

Jeżeli razem to na jakim poziomie powinno być Napiecie na naładowanym zestawie aby przerwać lądowanie
  • #9 19867555
    fala5901
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dzień dobry.
    Można ładować szeregowo.
    Przy pojemności 7Ah, prąd ładowania 3A jest stanowczo za wysoki. Uważam, że 1A dla tych pojemności to max.
    Co w przypadku różnicy w poziomie naładowania poszczególnych akumulatorów? Przy ładowaniu szeregowym ta różnica pozostanie, mało tego, z czasem będzie się pogłębiać. Doprowadzi to do przedwczesnego zakończenia żywota słabszego akumulatora.
    W takim przypadku należy ładować akumulatory osobno, dążąc do osiągnięcia jednakowych napięć po zakończeniu procesu ładowania.
    Bardzo dobrym i skutecznym sposobem dbania o kondycję szeregowo pracujących akumulatorów jest stosowanie balansera. Balanser kontroluje i wyrównuje napięcia na poszczególnych akumulatorach podczas pracy i w czasie ładowania.
    Ładowanie żelowych akumulatorów 2x12V 7Ah napięciem 28V i prądem 3A - różnice w naładowaniu
  • #10 20240137
    miokus
    Poziom 4  
    fala5901 napisał:
    Dzień dobry.
    Można ładować szeregowo.
    Przy pojemności 7Ah, prąd ładowania 3A jest stanowczo za wysoki. Uważam, że 1A dla tych pojemności to max.
    Co w przypadku różnicy w poziomie naładowania poszczególnych akumulatorów? Przy ładowaniu szeregowym ta różnica pozostanie, mało tego, z czasem będzie się pogłębiać. Doprowadzi to do przedwczesnego zakończenia żywota słabszego akumulatora.
    W takim przypadku należy ładować akumulatory osobno, dążąc do osiągnięcia jednakowych napięć po zakończeniu procesu ładowania.
    Bardzo dobrym i skutecznym sposobem dbania o kondycję szeregowo pracujących akumulatorów jest stosowanie balansera. Balanser kontroluje i wyrównuje napięcia na poszczególnych akumulatorach podczas pracy i w czasie ładowania.

No dobrze, ale widział ktoś z Was balanser dla 20 akumulatorów? Czy balansery można ze sobą łączyć jakoś??? Czy mógłby ktoś wrzucić jakiś prosty rysunek jak sobie z czymś takim poradzić? Widzę, że wypowiadały się w tym wątku osoby, które znają się na rzeczy, dlatego odświeżam temat. Kolega pisał o 20 szeregowo podłączonych aku. Rozpinać je teraz wszystkie i ładować po kolei przy jakimś banku energii to syzyfowa praca...
  • #11 20240148
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    oczkowskimich napisał:
    Kolega pisał o 20 szeregowo podłączonych aku.

240 (nominalnie) VDC-to prawie "taboret" elektryczny.

Powodzenia przy takich napięciach DC.

Pozdrawiam.
  • #12 20240170
    miokus
    Poziom 4  
    anchilos napisał:
    oczkowskimich napisał:
    Kolega pisał o 20 szeregowo podłączonych aku.

240 (nominalnie) VDC-to prawie "taboret" elektryczny.

Powodzenia przy takich napięciach DC.

Pozdrawiam.

Chociażby falowniki (niektóre) hybrydowe do fotowoltaiki potrzebują takich napięć DC. Są takie obsługujące 600V i więcej.
    Pozdrawiam
    Michał
  • #13 20240269
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    miokus napisał:
    Chociażby falowniki (niektóre) hybrydowe do fotowoltaiki potrzebują takich napięć DC. Są takie obsługujące 600V i więcej.

Mądrze prawisz, ale
    1. używa się innych złączek niż przy aku.
    2. 6 paneli 2x 1m (240 VDC) - trochę ciężej sięgnąć niż do 20 aku. 12 V 7 Ah.
    3. Prąd zwarcia aku. 7 Ah będzie większy niż paneli (ale chyba nikt nie przełącza paneli w pełnym słońcu).
  • #14 20240457
    miokus
    Poziom 4  
    anchilos napisał:
    miokus napisał:

Mądrze prawisz, ale
    1. używa się innych złączek niż przy aku.
    2. 6 paneli 2x 1m (240 VDC) - trochę ciężej sięgnąć niż do 20 aku. 12 V 7 Ah.
    3. Prąd zwarcia aku. 7 Ah będzie większy niż paneli (ale chyba nikt nie przełącza paneli w pełnym słońcu).

Nie, :) Piszę o magazynie energii przy falowniku hybrydowym, czyli o akumulatorach, nie o panelach. Przy hybrydzie są panele i akumulatory, które magazynują energię z paneli. I w większości rozwiązań (np. tych bardziej z górnych półek) są właśnie takie napięcia na wejściach aku. Na wejściach paneli są napięcia 1000 a nawet 1500V DC.

Ale wracając do wątku, interesuje mnie balansowanie akumulatorów 12 votowych połączonych w szereg, przy większej ich ilości, właśnie jak kolega powyżej napisał - np. 20 sztuk. Jak to wszystko połączyć i czym balansować, czy zwykłe balansery można tu zastosować? Jeśli tak, to w jakim układzie?
    Michał
  • #15 20240489
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 828
    Balansery łączy się szeregowo, a najlepsze wyrównanie napięć będziesz miał gdy przy 20 akumulatorach zastosujesz 19 balanserów, czyli trochę dużo.
  • #16 20240594
    miokus
    Poziom 4  
    czesiu napisał:
    Balansery łączy się szeregowo, a najlepsze wyrównanie napięć będziesz miał gdy przy 20 akumulatorach zastosujesz 19 balanserów, czyli trochę dużo.

Dla mnie nie jest to oczywiste - "łączy się szeregowo". Czy mógłbyś, poproszę podrzucić jakiś (nawet odręczny) schemat połączenia aku z balanserami? Balansery, z tego co zrobiłem mały przegląd, mają więcej niż 2 przewody. Trudno mi sobie wyobrazić łączenie szeregowe czegoś co ma 3,5, czy 7 wyprowadzeń a do tego jeszcze połączenie z akumulatorami.

Znalazłem w necie taki schemat: https://k2sea.pl/wp-content/uploads/2021/01/xBL-10_schemat.jpg.pagespeed.ic.EWy0lrpvnT.webp
    Czy to oznacza, że taki szereg można stosować n razy, bez względu na ilość akumulatorów, tylko powielając urządzenia?

Ale masz rację, że 19 balanserów to trochę sporo, również, a może przede wszystkim, kosztowo. Chyba, żeby dorwać jakiś schemat takiego balansera i wykonać je samemu? Głośno myślę.
    Mimo wszystko porównując koszt gotowych baterii wysokonapięciowych LiFePO4 z kosztem akumulatorów, nawet, AGM-owych, głębokiego rozładowania, to może się okazać że nawet z balanserami koszt wyjdzie 25%.
  • #17 20240720
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 828
    Balanser zazwyczaj wyrównuje napięcie dwóch (przy połączeniu równoległym większej ilości jednostek) szeregowo połączonych akumulatorów i ma trzy przewody.
    Tu masz przykładowy schemat podłączenia kilku (nieco rozbudowanych) balanserów:
    https://www.selfenergy.pl/images/VICTRON/pdf/Balansery.pdf
  • #18 21307440
    Ślimak86Hsgs
    Poziom 5  
    A ja mam pytanie, ale w drugą stronę. Mam dwa rozruchowe podłączone szeregowo i separator do ładowania na 12V i chciałbym ładować dodatkowy. Jak mogę podłączyć ten separator, abym mógł ładować 1 dodatkowy?

Podsumowanie tematu

✨ Ładowanie dwóch żelowych akumulatorów 12V 7Ah połączonych szeregowo napięciem około 28V i prądem 3A jest możliwe, jednak prąd ładowania 3A jest zbyt wysoki i może skrócić żywotność akumulatorów; zaleca się stosowanie prądu około 1,5A (prąd pięciogodzinny). Akumulatory AGM wymagają napięcia ładowania około 14,4V na pojedynczy akumulator (2,4V na ogniwo), a napięcie buforowe to około 13,7V. W przypadku różnicy stopnia rozładowania akumulatorów, bardziej rozładowany ma wyższą rezystancję wewnętrzną, co powoduje większy spadek napięcia i naturalne dążenie do wyrównania napięć podczas ładowania prądem stabilizowanym. Jednak w praktyce różnice mogą się pogłębiać, co prowadzi do przedwczesnego zużycia słabszego akumulatora. Dlatego przy większej liczbie akumulatorów połączonych szeregowo (np. 20 sztuk) zaleca się stosowanie balanserów, które wyrównują napięcia poszczególnych ogniw podczas pracy i ładowania. Balansery łączy się szeregowo, zwykle potrzebna jest liczba balanserów równa liczbie akumulatorów minus jeden, co może być kosztowne i skomplikowane. Proste ładowarki oparte na stabilizatorach L7812CV z dodatkowymi diodami LED i 1N4148 mogą być stosowane do ładowania pojedynczych akumulatorów, jednak należy kontrolować napięcie stabilizacji, które powinno mieścić się w zakresie 14,5-14,9V dla pracy cyklicznej. Wysokonapięciowe systemy magazynowania energii (np. 20 akumulatorów 12V połączonych szeregowo) wymagają szczególnej uwagi ze względu na wysokie napięcia (ok. 240V DC) i konieczność stosowania odpowiednich zabezpieczeń oraz balanserów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA