Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drukarka laserowa , HP, CLJ 1600, wilgotny toner ?

sharky.dvb 13 Jan 2011 13:38 2529 5
    sharky.dvb
    Level 10  
    Witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość.
    Jestem posiadaczem drukarki CLJ HP 1600.
    Ostatnio skończył mi się toner czarny i przyniosłem ze strychu zapasowy.
    Po włożeniu do drukarki wychodzi szara kartka (drukując tylko na czarno).
    Nie wiedząc co się stało przełożyłem toner na ten kończący się i strona wyszła okey - czyli to nie wina drukarki tylko toneru.
    Z ciekawości przyniosłem żółty toner zapasowy i wydrukowałem stronę demo i wyszła okey.
    Jeden jak i drugi toner były przechowywane w takich samych warunkach na strychu (graciarnia) w tym samym miejscu (obok siebie) w takich samych kartonowych pudełkach tylko bez ochronnych folii.
    Tylko że żółty jest okey a czarny nie....
    Tonery te są oryginalne HP kiedyś wyjęte z drukarki i zastąpione zamiennikami.
    Nie wiedząc zbytnio co robić przyszło mi do głowy myśl że akurat czarny toner(proszek w kasecie) mógł zwilgnąć, więc postawiłem go na 24 godziny na kaloryferze by wilgoć wyparowała obracając go co jakiś czas.

Niestety efekt suszenia był żaden - dalej szara kartka bez śladu tekstu.
    Czy ktoś z szanownych użytkowników spotkał się z czymś takim ?
    Czy rzeczywiście akurat czarny toner złapał wilgoć ?
    Jakieś pomysły co z tym czarnym zrobić ? Jak go postawić na nogi ?
    wiertacz
    Level 34  
    Jeśli toner przed odstawką był używany to spróbuj go dobrze wstrząsnąć ruszając na boki kasetą. Może się zbrylił.
    Jeśli nie był używany to może jest fabrycznie zaplombowany.
    sharky.dvb
    Level 10  
    Tonery które poszły w odstawkę były używane jednak ze względu na wysoką jakość wydruku zostały wymienione na zamienniki, więc toner czarny nie jest zaplombowany.
    Toner czarny bo z nim jest problem był potrząsany oraz 'wydrukował" ok.6 stron, więc jeśli by był toner w środku zbity czy zgranulowany to łopatki w środku by je rozbiły.
    wiertacz
    Level 34  
    Nie wiem jak to jest w drukarkach kolorowych ale w drukarkach czarno białych wewnątrz kasety niema żadnych łopatek.
    Wiem to z własnego doświadczenia bo swój toner sam regenerowałem i rozbierałem całą kasetę.
    sharky.dvb
    Level 10  
    W kasecie do tej drukarki w części gdzie jest toner(proszek) są 2 lub 3 łopatki które mieszają toner. Oznaczenie kasety to Q6000A.
    Na razie toner znowu powędrował na kaloryfer (temp. na nim ~40 stopni) bo na nic innego nie mam pomysłu. Tylko nie wiem czy to aby dobry pomysł z tym "odparowaniem" wilgoci z tonera :?:

W ostateczności zostanie mi rozkręcenie tonera i sprawdzenie zawartości.
    sharky.dvb
    Level 10  
    Wygoglowałem sobie odpowiedz:
    Woda, olej oraz inne organiczne substancje nie powinny się nigdy dostać na powierzchnię bębna.
    Jakakolwiek skroplona para i chemiczne parowanie mają wpływ na działanie bębna.
    Osiągi bębna OPC są zależne od warunków klimatycznych. Pod wpływem temperatury i wilgotności może dojść do zmian tych właściwości. Zmiany te nie są trwałe i są odwracalne. 
    Jeżeli bęben będziemy przechowywać w niekorzystnych dla niego warunkach odzyskiwanie pierwotnych właściwości może zająć nawet kilka dni.

I tak się dzieje pomału ale toner wraca do życia, choć leżakowanie na kaloryferze dobrze mu służy ale nie do końca bo:
    Warunki przechowywania i używania bębnów światłoczułych.
    Temperatura do 45°C / 113°F - Czas przechowywania 200 godzin

Dziękuje tylko @wiertacz'owi za zainteresowanie tematem.
    pozdrawiam i zamykam.