Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spliter na 3 telewizory i cyfra +. Zacina sie obraz.

rolnik41 13 Jan 2011 17:53 7963 8
    rolnik41
    Level 10  
    Witam.
    Mam rozdzielony sygnał cyfry plus spliterem small card serwer na 3 tunery cyfry + sagem sd. Mam problem z zacinaniem się obrazu. Tzn w pewnym momencie podczas oglądania obraz zatrzymuje się i jednocześnie znika dźwięk i trzeba przełączyć program albo zresetować tuner. Najczęściej zjawisko występuje kiedy oglądam na kilku telewizorach na raz. Na każdym telewizorze mniej więcej z tą samą częstotliwością się to zdarza, czasami nawet kilka razy pod rząd. Co może być tego przyczyną? Czy ktoś się już z tym spotkał? Jak można temu zaradzić?
  • Helpful post
    pikarel
    Level 37  
    Jeśli przewody od splittera:
    -są blisko przewodów sieciowych
    -są blisko ekranu LCD podświetlanego przez świetlówki
    -są za długie
    mogą występować takie zawieszenia.

Trzeba zlokalizować, który dekoder lub przewód to powoduje:
    zrób to przez odłączanie kolejnych wtyczek od splittera.

Jeśli po odłączeniu jednej z nich nie zawieszają się pozostałe dekodery - masz winowajcę.
    Przeanalizuj wtedy, co jest powodem.
    (przyjąłem, że wszystkie dekodery są takie same).
    rolnik41
    Level 10  
    Przewody maja koło 10m. Co jeśli ustalę który przewód to powoduje? Istnieje jakieś rozwiązanie?
    irek19
    Level 33  
    To nie przewody robią zwiechę, ale Sagem SD.
    rolnik41
    Level 10  
    Tzn? Może aktualizacja oprogramowania by pomogła?
    jondro14l
    Level 10  
    Miałem podobny problem z sagem sd i philips 3010 ze starą głowicą nie obsługującą fec5/6 zmieniłem dekoder na nowszy i wszystko hula. Z tego co mi wiadomo to sagem sd ma również problemy z fec5/6!
    pikarel
    Level 37  
    Koledzy wyżej piszą, że powodem może być zła obsługa FEC5/6.
    Jeśli to miałoby być powodem, zawieszenie byłoby również na oryginalnej karcie w dekoderze.

Bardziej prawdopodobne jest to, że transmisja między dekoderem a kartą splittera jest niewłaściwa
    (zakłócenia zmieniają zawartość ECM-a).
    Anonymous
    Anonymous  
    rolnik41
    Level 10  
    A nie lepiej wymienić sam splitter? Metoda korekcji zależy z tego co wiem od operatora a dekoder mam z cyfry wiec powinien być dostosowany...?