Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Viessmann Vitopend 100 turbo nie startuje palnik

peetere 14 Sty 2011 13:30 6846 28
  • #1 14 Sty 2011 13:30
    peetere
    Poziom 8  

    Witam
    Przeglądałem forum dokładnie lecz na ten temat nic nie znalazłem.
    Posiadam piec Viessmann Vitopend 100 turbo TYP WH1B, w tym roku był serwisant i sprawdził jak zwykle piec (typowa diagnostyka), wszystko było ok. Na dwa tygodnie musiałem wyjechać więc wyłączyłem piec z sieci, po powrocie okazało się, że nie podgrzewa wody ani C.O., po prostu palnik nie zapala gazu (nie świeci się wskaźnik palnika). Gaz jest ( korzystam z kuchenki) ciśnienie w instalacji takie same jak przed wyjazdem ok. 1.5 bar.
    Proszę o pomoc w tej sprawie
    Dzięki
    Pozdrawiam
    Piotr

    2 28
  • #2 14 Sty 2011 18:12
    sjach
    Poziom 8  

    Jak migaja kontrolki na kotle ?

    0
  • #3 14 Sty 2011 19:26
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Może banalne ale sprawdź zawór gazu i czy wtyczka nie została odwrócona (L;N).
    No i jaką awarię wyświetla

    0
  • #4 14 Sty 2011 19:38
    peetere
    Poziom 8  

    Jeżeli wyłączę i włączę piec ponownie przez chwilę świecą się wszystkie lampki (wcześniej także kontrolnie się zapalały) później zostaję tylko od zasilania jeżeli natomiast odkręcę kran z ciepłą wodą zapala się ta przy CWU i piec zaczyna startować lecz nie ma tego charakterystycznego "cykania" podczas włączenia palnika.
    Zawór od gazy jest otwarty

    1
  • #5 14 Sty 2011 19:41
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Wtyczka w gniazdku nie jest odwrócona?

    Sprawdź czy nie zamieniona jest faza z zerem
    Brązowy faza, niebieski zero.

    0
  • #6 14 Sty 2011 19:55
    peetere
    Poziom 8  

    Jest bez różnicy jak podłączę wtyczkę do gniazdka

    0
  • #7 14 Sty 2011 20:00
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    nie jest bez różnicy!!! Podłącz aby faza była na przewodzie brązowym.

    0
  • #8 14 Sty 2011 20:11
    peetere
    Poziom 8  

    Sprawdziłem, było podłączone właściwie, nie pomogło.

    Dodano po 5 [minuty]:

    sjach napisał:
    Jak migaja kontrolki na kotle ?


    Kontrolki wyświetlają się prawidłowo, tak jak wcześniej jak nie było usterki

    0
  • #9 14 Sty 2011 20:11
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Jak odkręcisz ciepłą wodę i kocioł dostanie sygnał do pracy to co się później dzieje? Po kilku sekundach wchodzi na awarię czy porostu sobie tak stoi w takiej pozycji.

    Słychać pracującą pompkę? Jeżeli nie to odkręć śrubę odpowietrzającą i śrubokrętem przekręć wirnikiem pompy czy nie jest zablokowany.

    0
  • #10 14 Sty 2011 20:28
    peetere
    Poziom 8  

    Zapala się kontrolka od CWU i nie ma charakterystycznego "cykania" silnik od spalin załącza się i tak stoi w miejscu przez jakieś 2 min i zapala się kontrolka awarii "piorun"

    Dodano po 3 [minuty]:

    piracik napisał:
    Jak odkręcisz ciepłą wodę i kocioł dostanie sygnał do pracy to co się później dzieje? Po kilku sekundach wchodzi na awarię czy porostu sobie tak stoi w takiej pozycji.

    Słychać pracującą pompkę? Jeżeli nie to odkręć śrubę odpowietrzającą i śrubokrętem przekręć wirnikiem pompy czy nie jest zablokowany.


    Móglbyś podpowiedzieć gdzie jest ta śruba?

    Wydaje mi się raczej,że jest to problem z gazem, ponieważ nie ma różnicy czy zawór od gazu zamykam czy otwieram

    0
  • #11 14 Sty 2011 20:28
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    kontrolka pali się światłem ciągłym czy miga.
    Jeżeli miga to czy miga razem z diodą od zasilania, na pzemian z dioda od zasilania?
    Miga sama? Ile razy na 10s?


    EDIT
    Jak zdejmiesz obudowę kotła to po prawej stronie za sterownikiem jest pompa i na środku śruba odpowietrzająca.
    Jak będziesz odkręcał śrubkę to podstaw jakąś szmatkę aby nie zalać wodą sterownika.

    0
  • #12 14 Sty 2011 20:47
    peetere
    Poziom 8  

    Po tych dwóch minutach zapala się czerwona kontrolka i gaśnie od CWU dmuchawa wyłącza się.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pompkę odpowietrzyłem, nic nie pomaga.

    0
  • #13 14 Sty 2011 21:00
    zybie
    Poziom 30  

    Kolego sprawdż presostat powietrza [czujnik ciągu komina],do czujnika podłączone są przewody i podpięty jest wężyk. Dmuchnij w wężyk powinno być słychać cyknięcie presostatu i powinny przełączyć styki.

    0
  • #14 14 Sty 2011 21:10
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    gdyby presostat nie załączał wyskakiwałaby usterka 3 mignięcia na 10s
    ale sprawdzić warto :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    peetere napisał:
    Po tych dwóch minutach zapala się czerwona kontrolka i gaśnie od CWU dmuchawa wyłącza się.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pompkę odpowietrzyłem, nic nie pomaga.


    A sprawdziłeś czy wirnik się obraca lekko? Możesz również włączyć kocioł i sprawdzić czy pompka działa.

    0
  • #15 14 Sty 2011 21:47
    peetere
    Poziom 8  

    Dmuchnąłem w dwa wężyki (są dwa) i własnie tego cyknięcia mi brakuje, dmuchnąłem w obydwa i styki się przełączają podłączyłem ponownie lecz jest bez zmian.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Wydaje mi się raczej,że jest to problem z gazem, ponieważ nie ma różnicy czy zawór od gazu zamykam czy otwieram

    Dodano po 21 [minuty]:

    piracik napisał:
    gdyby presostat nie załączał wyskakiwałaby usterka 3 mignięcia na 10s
    ale sprawdzić warto :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    peetere napisał:
    Po tych dwóch minutach zapala się czerwona kontrolka i gaśnie od CWU dmuchawa wyłącza się.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pompkę odpowietrzyłem, nic nie pomaga.


    A sprawdziłeś czy wirnik się obraca lekko? Możesz również włączyć kocioł i sprawdzić czy pompka działa.


    wirnik obraca się lekko.

    0
  • #16 14 Sty 2011 22:02
    delgo
    Poziom 13  

    Jak stał parę dni to może sam iskrownik-trafo nie daje iskry , a czy w układzie jest odpowiednie ciśnienie wody on ma czujnik.

    0
  • #17 14 Sty 2011 22:15
    peetere
    Poziom 8  

    Ciśnienie pomiędzy 1.5-2 bar.

    0
  • #18 14 Sty 2011 22:18
    zybie
    Poziom 30  

    Wyczyść może elektrody zapłonowe i sprawdż odległości.

    0
  • #19 14 Sty 2011 22:24
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Wypnij kabel od presostatu powietrza, zabezpiecz przed przypadkowym zwarciem i włącz kocioł. Sprawdź jak się zachowa przy starcie, czy pokaże usterkę czy będzie chodził te 2 min.
    Sprawdź czy wężyki nie są przetopione lub uszkodzone.
    Sprawdź uzwojenie trafo, czy nie jest uszkodzone, stan elektrod zapłonowych.
    Ciężko powiedzieć co to może być, przeważnie kocioł pokazuje jakąś usterkę.
    Do sprawdzenia gazu możesz zrobić prowizoryczną u-rurkę. Ciśnienie powinno być około 24 cm słupa wody.
    Tutaj masz instrukcję serwisową tego kotła Link

    Dodano po 2 [minuty]:

    Kiedyś miałem taki przypadek, że omyłkowo zamieniłem przewody na uzwojeniu pierwotnym transformatora zapłonowego. Kocioł zachowywał się dziwacznie. Może właśnie coś z tym trafo się stało.

    0
  • #20 14 Sty 2011 22:29
    peetere
    Poziom 8  

    Dzięki za pomoc, zaraz spróbuję wszystko posprawdzać. Poproszę jeszcze o link bo się nie załączył.

    0
  • #21 14 Sty 2011 22:35
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    U mnie działa prawidłowo Link

    0
  • #22 14 Sty 2011 22:41
    peetere
    Poziom 8  

    ok działa, dzięki

    0
  • #23 14 Sty 2011 23:17
    delgo
    Poziom 13  

    napisałem o tym trafo-iskrowniku bo lubią one zawilgotnieć,a ciśnienie odczytałeś z niego bo jak zamknąłeś zawór wody pod nim a ciśnienie odczytujesz np. na rozdzielaczu.Ten typ jest czuły na pretostacie mierzy on, czy ma odpowiednią dawkę powietrza którą zasysa z tz. podwójnego komina środkiem wywala spaliny a płaszczem zewnętrznym zasysa powietrze. i tu często zasysa wodę np. po obecnych roztopach, liściach itp. ale jak zdejmie się pokrywę to zasysa z pomieszczenia takie usterki jw. miałem .

    0
  • #24 15 Sty 2011 01:59
    peetere
    Poziom 8  

    więc tak, odłączyłem kable od presostatu powietrza i bez zmian, czyli wynika z tego, że jest uszkodzony. Co o tym sądzicie?

    0
  • #25 15 Sty 2011 08:39
    tomekenergyserwis
    Poziom 9  

    Odłącz jeden z wężyków P1 lub P2 z prezostatu nie pamiętam spróbuj na przemian i uruchom piec jeżeli to nie pomoże przy uruchomieniu wentylatora zrób zwarcie między przewodami prezostatu jak się elektrody włączą to znaczy że jest problem z prezostatem lub przepływem spalin. Częsta przyczyna to woda w wężykach lub wentylatorze po długotrwałej przerwie pracy pieca.

    0
  • #26 15 Sty 2011 09:20
    peetere
    Poziom 8  

    Wiec tak, presostat sprawny tylko kolanko do którego wchodzą rurki od presostatu były zapchane przez... gówienka wróbelków, po prostu zrobiły sobie gniazdko na czas mojej nieobecności, teraz już wszystko działa :D:D
    Przez chwilę zwątpiłem w Viessmanna ale jednak to dobry piec i wart jest wydanych pieniędzy.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem myślę, że jest to kolejne doświadczenie z ciepłownictwem
    Pozdrawiam
    Piotr.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dzięki tomekenergyserwis, tak jak napisałeś problem był z przepływem spalin w kolanku nie w przewodach.
    Myślę, że można zakończyć wątek.

    0
  • #27 19 Sty 2011 13:10
    LeeRoz
    Poziom 13  

    peetere napisał:
    Witam
    Przeglądałem forum dokładnie lecz na ten temat nic nie znalazłem.
    Posiadam piec Viessmann Vitopend 100 turbo TYP WH1B, w tym roku był serwisant i sprawdził jak zwykle piec (typowa diagnostyka), wszystko było ok. Na dwa tygodnie musiałem wyjechać więc wyłączyłem piec z sieci, po powrocie okazało się, że nie podgrzewa wody ani C.O., po prostu palnik nie zapala gazu (nie świeci się wskaźnik palnika). Gaz jest ( korzystam z kuchenki) ciśnienie w instalacji takie same jak przed wyjazdem ok. 1.5 bar.
    Proszę o pomoc w tej sprawie
    Dzięki
    Pozdrawiam
    Piotr


    Podpowiem że kotła nigdy niepowinno się wyłanczać z sieci tylko przekrecic pokrętełka na 0.
    www.lee......

    Moderowany przez mirrzo:

    Tu się nie reklamujemy. Usunąłem link

    0
  • #28 19 Sty 2011 15:20
    MACowiec
    Poziom 10  

    LeeRoz napisał:


    Podpowiem że kotła nigdy niepowinno się wyłanczać z sieci tylko przekrecic pokrętełka na 0.


    A może by tak po POLSKU:
    Podpowiem, że kotła nigdy nie powinno się wyłączać z sieci tylko przekręcić pokrętła na 0.

    Moderowany przez mirrzo:


    Kolor czerwony jest zastrzeżony dla moderatorów. Zmieniłem

    0
  • #29 29 Sty 2011 13:42
    peetere
    Poziom 8  

    Mhm, dziwne w instrukcji wyraźnie jest napisane: cyt: "Jeżeli nie chcecie Państwo używać instalacji przed dłuższy czas (kilka miesięcy). Należy ją wyłączyć z eksploatacji<dalej> Wyłączyć włącznik instalacji"

    0
  Szukaj w 5mln produktów