logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie molexa - komputer nie uruchamia się, brak sygnału BIOS, Corsair HX620

Wujq 14 Sty 2011 18:09 1347 15
REKLAMA
  • #1 9005416
    Wujq
    Poziom 11  
    Cześć. Mój problem jest taki. Przed chwilą podczas montażu oświetlenia zwarłem przez przypadek + i - na molexie. Komputer się zrestartował i już nie chciał wstać. Po uruchomieniu wentylatory zaczynają się kręcić, dyski pracować, wentylator grafiki jak zwykle pracuje na mega obrotach i zwykle przestawał on po usłyszeniu piknięcia. Teraz piknięcia nie ma, obraz na monitorze nie pojawia się. Napięcia na molexie sprawdzałem i są dobre. Co mogło się uszkodzić i co jeszcze sprawdzać?

Zasilacz: Corsair HX620
    MB: Gigabyte P5GPLX
    podłączone 3 dyski i 2 napędy
  • REKLAMA
  • #2 9005435
    kondziu0142
    Poziom 11  
    a sprawdziłeś napięcie na 20/24 pin
  • REKLAMA
  • #3 9005440
    xE5150
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Stawiam na płytę główną. Miałem już kilak podobnych przypadków.

Pozdrawiam!

Dodano po 1 [minuty]:

Podłączałeś coś pod zasilacz komputera, który był włączony?
  • #4 9005461
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj "kamikadze"
    Popełniłeś jak piszesz podstawowy błąd, podłączałeś "dodatki" przy włączonym zasilaniu! A teraz musisz sprawdzić wszystko po kolei zaczynając od wszystkich napięć zasilacza (pod obciążeniem) następnie "wybebeszyć" wszystko z płyty i po kolei testować poszczególne podzespoły. Było już o tym wielokrotnie na forum. Jeśli zasilacz jest w pełni sprawny, choć nie jest to takie pewne to podejrzewam płytę. Miłej zabawy.
  • #5 9005475
    Wujq
    Poziom 11  
    No więc tak, niestety robiłem to "na szybko" i przez przypadek tak się stało jak się stało... Wyciągnąłem wszystko i sytuacja wygląda tak: po włączeniu uruchamia się wentylator procesora i dalej cisza. Czyściłem bios i też nic.

Dodano po 28 [minuty]:

Mógłby mi ktoś jeszcze ew. powiedzieć co sprawdzać i jak sprawdzać?
  • REKLAMA
  • #6 9005631
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    A jak napięcia z zasilacza (wszystkie)? Jak masz możliwość po podmień go na inny.
  • #7 9005659
    xE5150
    Poziom 25  
    Mała szansa, ze to zasilacz, bardzo mała. Płyta na 99%.

Pozdrawiam!
  • #8 9005701
    Wujq
    Poziom 11  
    Mierzyłem wszystkie napięcia na zasilaczu i są dobre, więc zasilacz opdada. Są jakiekolwiek sposoby sprawdzenia płyty głównej?

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze nurtuje mnie jedno, w jaki sposób mogło dojść do uszkodzenia. Przecież ten zasilacz ma niby wszystkie te zabezpieczenia. Czytałem na internecie i pisali, że powinien się tylko zresetować i działać.
  • REKLAMA
  • #9 9005736
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Wyciągnij ram z płyty głównej i włącz kompa, jeśli komputer nie będzie piszczał to płyta główna uwalona. :) pozdrawiam.
  • #10 9005814
    xE5150
    Poziom 25  
    I tak jest, zasilacz działa.

Niestety płyty firmy GigaByte są bardzo wrażliwe na tego typu sytuacje.

Pozdrawiam!
  • #11 9005819
    Wujq
    Poziom 11  
    Wyciągnąłem ram i sytuacja jest taka sama - zero odzewu. Z tego co pamiętam, to zwarłem piny 12V i 5V. Nasuwa mi się tutaj pytanie, dlaczego nie zadziałały zabezpieczenia na zasilaczu?
  • #12 9005837
    xE5150
    Poziom 25  
    Nic nie zabezpieczy podzespołów komputera, nawet najdroższy zasilacz z super zabezpieczeniami, przed głupotą ludzką.

Pozdrawiam!

Dodano po 1 [minuty]:

Będziesz miał szczęście, jak wszystkie dyski okażą się sprawne.
  • #13 9005860
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Wujq napisał:
    zwarłem przez przypadek + i - na molexie

Wujq napisał:
    zwarłem piny 12V i 5V

Zdecydowałeś się już, co zrobiłeś?

Wujq napisał:
    dlaczego nie zadziałały zabezpieczenia na zasilaczu?

A jakie zabezpieczenia miały zadziałać jak "od tyłu", czyli poza zabezpieczeniami, podałeś 12V na linię 5V? (wg Twojej drugiej wersji).
  • #14 9005876
    Wujq
    Poziom 11  
    No właśnie nie byłem pewien, dlatego podałem drugą wersje. Nie ma już żadnych szans, żeby uratować tą płytę?
  • #15 9005947
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Wujq napisał:
    Nie ma już żadnych szans, żeby uratować tą płytę?

A o pozostałe podzespoły się nie troszczysz?
  • #16 9005951
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Ty udajesz nie rozumnego czy naprawdę taki jesteś? :), zrobiłeś zwarcie i płyta główna uległa uszkodzeniu nic z tym nie zrobisz. Dziękuję dobranoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który przestał się uruchamiać po przypadkowym zwarciu zasilania na molexie. Po włączeniu wentylatory działają, ale brak jest sygnału BIOS oraz obrazu na monitorze. Użytkownik sprawdził napięcia na molexie, które są w normie, a także zasilacz Corsair HX620. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie napięcia na 20/24 pin, a także testowanie płyty głównej Gigabyte P5GPLX oraz innych podzespołów. Użytkownik wyciągnął pamięć RAM, ale komputer nadal nie reaguje. Wiele osób wskazuje na prawdopodobne uszkodzenie płyty głównej, a także na to, że zabezpieczenia zasilacza mogły nie zadziałać w przypadku zwarcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA