Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vitocal 222-G , Układ chłodniczy

14 Sty 2011 18:24 7863 20
  • Poziom 9  
    Witam. Mam problem z pompą ciepła. Pompa pracuje w miarę normalnie na niskich parametrach, np. ogrzewanie CO . Problem pojawia się kiedy ma podgrzać wodę użytkową do 50st. Staje wywalając awarię A9. Na zasilaniu wtórnym dochodzi do ok 52 -53 st. dogrzewa ciepłą wodę do ok 46 st. i staje w awarii. Na początku sądziłem że problem dotyczy odbioru ciepła, ale tu chodzi o zbyt duże ciśnienie w układzie chłodniczym (przynajmniej tak mi się wydaje). Zwór rozprężny słychać że pracuje. Niestety serwisuję kotły i w pompach ciepła jestem nowicjuszem. Nie mam także sprzętu do diagnozowania układów chłodniczych.
    Ponieważ jednak mam się zajmować popami ciepła muszę zakupić odpowiedni sprzęt.

    Od razu zapytam o coś innego. Otóż nie mogę znaleźć, ani jakiegoś szkolenia ani literatury fachowej by zdobyć choć podstawową wiedzę o układach chłodniczych w pompach ciepła. Może ktoś doradzi gdzie mam szukać i od jakiego sprzętu zacząć. Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    zgodnie z instrukcją awaria A9
    - Przerwa lub w zwarcie w czujniku temperatury

    Sprawdzić wartość oporności (Pt 500) na złączu wtykowym i zaciskach, w razie potrzeby wymienić czujnik.

    Strony 51 do 53 - komunikat 20 do 39 ;)

    Tutaj instrukcja serwisowa Link
  • Poziom 9  
    Od tego zacząłem. Czujniki są w porządku. Usterka A9 występuje także na stronie 59. Dodatkowo pojawia się także usterka C9 więc chodzi o obieg chłodniczy.
    Może ktoś podpowie w jaki sposób realizowana jest regulacja ciśnienia na skraplaczu w tej pompie ? czy czasem nie poprzez przepływ zimnej wody ?
  • Poziom 10  
    Polecam -> Serwis 24h Infolinia dla klientów jak i serwisantów - 801 080 124 Link
  • Poziom 9  
    No niestety, niewiele z tego telefonu wynikło. Wskazówka to regulator EZR. W poniedziałek będę walczył dalej.


    a co z kursem/szkoleniem układów chłodniczych ? może ktoś coś podpowie.
  • Poziom 17  
    A9 to awaria, która wyrzucana jest jeżeli pompa zatrzymywała się w sposób nienormalny więcej niż 8 razy w ciągu 24h lub wywala presostat bezpieczeństwa na wysokim ciśnieniu.
    Jeżeli to jest model 222-G z regulatorem CD70 (klapka otwiera się po naciśnięciu) to problem może leżeć w zamienionych rurach elastycznych zasilania i powrótu od strony wtórnej - pobierz IS ze strony www.viessmann.pl i sprawdź.
    Zamienione przewody oznaczają, że po stronie skraplacza przepływ jest współprądowy, co w efekcie prowadzi do wysokich delty pracy i wywalaniem pompy od przegrzania.

    EZR to elektroniczny zawór rozprężny => w pompie 222-G zawór rozprężny jest termostatyczny.

    Jeżeli chodzi o szkolenia to poczekaj do lutego - ma się pojawić ciekawa oferta na stronie.

    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Tak, wpadliśmy już na to że przewody mogły być zamienione, i faktycznie tak było. Parametry pracy nieco się poprawiły ale problem nadal pozostał ( C9 ). Zastanawiam się czy taka zamiana mogła spowodować jakieś uszkodzenia.
    Cały czas siedzę i czytam na temat układów chłodniczych. Wynalazłem informację że zabrudzony skraplacz może być przyczyną nadmiernego ciśnienia w układzie chłodniczym.
    Generalnie klient skarży się że przychodziły do tej pory ogromne rachunki za energię, ok 1000zł/mies, a pompa pracowała bardzo często i bardzo długo. Przepracowała w jeden sezon 4000h. To pewnie efekt zamiany przewodów. Dodatkowo sprężarka próbując dotrzeć do 50st CWU w ostatnim etapie przed samym momentem wejścia w awarię wyraźnie głośniej chodzi, więc może faktycznie ten wymiennik jest brudny.

    Dzięki za info na temat szkoleń, mam podobną informację.
  • Poziom 17  
    4000h to dwa razy więcej niż powinna pracować w sezonie - stąd rachunki. Pytanie pozostaje dlaczego tyle pracowała ? Trzeba podjechać do pompy na cały dzień i zobaczyć jak pracuje na CO i CWU - zobaczyć kiedy się wyłącza, kiedy załącza, ile pracowała grzałka. Do sprawdzenia też są kody odnośnie całki załączania grzałek.
    Usterka C9 to wysokie ciśnienie regulacyjne - częste występowanie tej awarii powoduje blokadę pompy z usterką A9.
    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    davvid80 napisał:
    4000h to dwa razy więcej niż powinna pracować w sezonie - stąd rachunki. Pytanie pozostaje dlaczego tyle pracowała ? Trzeba podjechać do pompy na cały dzień i zobaczyć jak pracuje na CO i CWU - zobaczyć kiedy się wyłącza, kiedy załącza,

    W awarię wpada tylko na CWU . Praca na bufor jest normalna. Długa praca to popularny powód, obiekt nowy niewysuszony.


    davvid80 napisał:

    ile pracowała grzałka. Do sprawdzenia też są kody odnośnie całki załączania grzałek.

    Grzałki wyłączone. Klient robi awanturę po włączeniu grzałek. Żadne argumenty nie docierają.
    davvid80 napisał:

    Usterka C9 to wysokie ciśnienie regulacyjne - częste występowanie tej awarii powoduje blokadę pompy z usterką A9.
    Pozdrawiam

    Pompa powinna uzyskać temperaturę 60 st na zasilaniu strony wtórnej , a wywala sie przy 52-53st z uwagi na zbyt wysokie ciśnienie . Moim zadaniem jest wyeliminowanie tej awarii.

    Przemyślałem jeszcze inną rzecz. Być może nie ma wielkiego wpływu na sprawę ale może choć pośrednio. Otóż jest tam założona dość duża pompa cyrkulacji. Powoduje ona całkowite wymieszanie zasobnika wody. Temperatury na górze zasobnika i na dole zasobnika są takie same. Z tego co wyczytałem z dokumentacji woda do podgrzewu pobierana jest z dna zasobnika , transportowana do wymiennika i wpompowywana w górnej części zasobnika.
    Więc "zimna" woda z dna zamiast wpadać na wymiennik i odbierać ciepło , wpada na wymiennik w temperatorą ok 45-46 st i ciepło w zasadzie nie jest odbierane bo przecierz wymiennik ma jakieś straty. W połączeniu z odwróceniem zasilania i powrotu, być może jest przyczyną tej awarii. Co o tym sądzisz ?
  • Poziom 17  
    Cyrkulacja jest obsługiwana przez automatykę PC i w czasie ogrzewania wody jest wyłączana aby nie zaburzać uwarstwienia.
    Spróbuj przełączyć pompę obiegu wtórnego na wyższy stopień - o ile się jeszcze da. Powinno to zmniejszyć deltę pracy. Podaj mi także jaka wartość jest wpisana przy parametrze silnika krokowego (ilość kroków), oraz numer PC (pierwsze 7 cyfr).
    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    davvid80 napisał:
    Cyrkulacja jest obsługiwana przez automatykę PC i w czasie ogrzewania wody jest wyłączana aby nie zaburzać uwarstwienia.
    Spróbuj przełączyć pompę obiegu wtórnego na wyższy stopień - o ile się jeszcze da. Powinno to zmniejszyć deltę pracy.


    No właśnie, pompa cyrkulacyjna włączona jest nonstop :( Kazałem wyłączyć całkowicie i patrzeć co się dzieje. Pompa na obiegu wtórnym jest już na trzecim biegu. Delta pracy jest na poziomie 2st.

    davvid80 napisał:


    Podaj mi także jaka wartość jest wpisana przy parametrze silnika krokowego (ilość kroków), oraz numer PC (pierwsze 7 cyfr).
    Pozdrawiam

    Nie bardzo pamiętam , w poniedziałek zajrzę. Brałem pod uwagę zawór trójdrogowy ale hipotezę obalił mój bardziej doświadczony kolega więc odpuściłem. Czy nie domknięty zawór mógł spowodować że sprężarka nie mogła dogrzać CWU ?
    Zawór słychać bo robiłem test przekaźników. Może daj od razu jakieś wskazówki dotyczące ustawień tego zaworu, lub jak określić czy pracuje optymalnie.
  • Poziom 17  
    Hey,
    podaj numer fabryczny... trzeba sprawdzić ustawienia ilości kroków silnika krokowego.
    Delta na obiegu wtórnym wynosi 2K ? Bardzo mało... powinna być 3, 4 razy większa. Są filtry przed wymiennikami ?
    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Nie wiem czy numer mogę tak publicznie , pójdzie na pw. Wczoraj siedziałem tam cały dzień i testowałem. Delta na wtórnym jest 4k a powinna być 6-8 k, różnica nie wielka ale jednak. Ustawienie na zaworze 320 fabryczne.
    Doszedłem jednak do innych wniosków. Przyrost temperatur st/K jest praktycznie zerowy, nagrzanie zasobnika wody do 46 st. trwa 4-5 godz (z temperatury 28st). Chcąc wyeliminować zator gdzieś wewnątrz układu pompowego pompy i orurowania grzałem sam bufor i jest to samo , więc myślę że to nie jest problem z odbiorem ciepła. Słaba wydajność i problemy z dogrzewem raczej wskazywały by na za niskie ciśnienie w układzie niż za wysokie. Nie wiem dlaczego ale wszyscy czytają usterkę C9 jako błąd wysokiego ciśnienia a przecież w dokumentacji jak byk jest że jest to alarm "wysokiego ciśnienia - niskiego ciśnienia " wszystkie guru nie chcą mnie słuchać a ja chyba mam rację :)
  • Poziom 9  
    No i nie mam racji . Ciśnienie w układzie ok. Wszystkie guru mieli rację :) W takim wypadku myślę że to brudny skraplacz , innych pomysłów brak :(
  • Poziom 9  
    Żadnych pomysłów ? problem nadal istnieje
  • Poziom 10  
    Witam, podłączę się z podobnym tematem. Vitocal 222-G 8kW też A9, C9 i sprężarka nie uruchamia się (nawet w testach), jest na pewno uszkodzona pompka źródła pierwotnego.
  • Poziom 9  
    Ale ty pytasz o rozwiązanie problemu , czy stwierdzasz przyczynę?
  • Poziom 10  
    To udało się wczoraj naprawić (uszkodzony element do zmiany obrotów pompki). Upuszczałem trochę "solanki" aby wyciągnąć wirnik. Po wymianie elementu, ładnie ruszyło. Niestety po 3ch godz. tel. od klienta, komunikat "D3 niskie ciśnienie". Dziś znowu jadę.
  • Poziom 9  
    Więc w twoim przypadku był to alarm niskiego ciśnienia. Tak , od dolnego źródła trzeba zacząć. Może jest wyciek.
  • Poziom 10  
    Wycieku nie ma na pewno. Instalacja pracuje 1,5roku ciśnienie było cały czas stabilne. Wydaje mi się, iż podczas dobijania płynu (po przykręceniu wirnika pompki) dostało się powietrze do źródła pierwotnego i trzeba odpowietrzyć. Jestem umówiony z klientem na 16tą. Zobaczę co i jak, dam znać.
  • Poziom 10  
    Sprawa rozwiązana. Po ponownym odpowietrzeniu dolnego źródła, problem znikł.