Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z ładowaniem baterii Toshiba Satellite A200 1SM

14 Sty 2011 23:50 5084 7
  • Poziom 12  
    Cześć

    Mam problem z ładowaniem w kolegi laptopie. Laptop Toshiba Satellite A200-1SM, model PSAE6E-07E03CPL.
    Przy rozładowanej baterii (laptop wyłączony) podłączam ładowarkę i nie chce ładować - nie świecą się żadne diody na przednim panelu, choć powinna świecić dioda od ładowania baterii. W tym momencie nie jest aktywny przycisk włączania laptopa (choć powinien być). Można przyciskać i laptop nie ruszy (żadna dioda nawet nie mrugnie).

    Jeśli przy takim wyłączonym laptopie i braku reakcji wyciągnę wtyczkę zasilania z laptopa - wtedy przycisk włączenia reaguje i laptop włącza się. Wystarczy sekundę po włączeniu włożyć wtyczkę od ładowarki i laptop zaczyna ładować się poprawnie. W tym stanie można pracować na laptopie, można go włączać i wyłączać i ładował się będzie ok. Ale znów jeśli na wyłączonym laptopie wyciągnę wtyczkę od zasilania i znów włożę, to ładowania nie będzie (brak reakcji). Aha, zauważyłem że jak bateria naładowana jest na prawie 100% i laptop jest wyłączony to wtedy działa prawidłowo - wpięcie wtyczki zasilania od razu sygnalizowane jest zapaleniem diody od ładowania i laptop daje się uruchomić. Problem jest przy niższym stanie naładowania akumulatora (na pewno poniżej 50%, choć ciężko znaleźć ile dokładnie).

    Początkowo myślałem że problem jest z baterią ale nie. Mam swoją ładowarkę i baterię (też z modelu a200) i dalej taki sam jest problem z ładowaniem czyli to nie tu problem. Kolegi bateria też poprawnie działa w moim laptopie. Przeglądałem serwisówkę zamieszczoną tu na elektrodzie do modelu A200 i wg schematu z uszkodzeń wychodzi że coś jest nie tak z płytą główną. Podobno trochę przed pojawieniem się tego problemu laptop grzał się (mocno zakurzony). Rozebrałem go i wyczyściłem, problemów z grzaniem już nie ma ale z zasilaniem pozostał. Co może być przyczyną i ewentualnie jak to naprawić?

    Mam porobione zdjęcia płyty - mogę wkleić jeśli będą pomocne do rozwiązania problemu. Wizualnie nie widać uszkodzeń ani nic spalonego na płycie.

    Pozdrawiam, Tomek
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Tak, zrobiliśmy taką próbę. Po włączeniu laptopa na baterii, wtykam zasilacz do laptopa, laptop działa i wyjmuję baterię. Pracuje na samym zasilaczu. Ale efekt jest ten sam co wcześniej opisałem, że przy wyjętej baterii samo podpięcie zasilacza nic nie da (brak reakcji). Musi być bateria żeby włączyć działanie laptopa -dopiero wtedy "widzi" zasilacz.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Z miernikiem nie ma problemu, oscyloskopu jednak nie posiadam. Podstawową wiedzę mam (tyle ile po technikum elektronicznym ok 10 lat temu) więc może uda się zdiagnozować bez oscyloskopu? Stację lutowniczą mam i lutować też potrafię. Jeśli nie ma opcji bez oscyloskopu to nawet nie będę się za to brał.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Dzięki bardzo, dam znać czy poprawi się po wymianie elementów.
    Pozdrawiam, Tomek
  • Poziom 10  
    I nie dał znać ??!!
    Typowe
    :D