Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powermikser i 2 kolumny do 3 tys. dla kapeli rockowej.Jakie?

Robotomia 15 Jan 2011 18:13 2877 26
    Robotomia
    Level 9  
    Witajcie,

Chcemy z zespołem rockowym kupić PowerMikser (lub Mikser w końcówką mocy) plus 2 kolumny na potrzeby koncertowe w klubach na ok. 300-400 osób. Myślimy o nagłośnieniu w ten sposób wokalu i dwóch gitar, saksofonu (nie za dużo?)

Mamy do wydania 2,5 tys. - 3 tys. złotych.

Poradźcie coś jeśli możecie. Czy moc 2x300 W będzie za mała?

Będę wdzięczny za info.

Robo
    DjMapet
    Level 43  
    Jeśli nie postawisz przynajmniej 1 kW na stronę, to będzie cienko z tymi koncertami a w tej kwocie to jest niestety nierealne.
    Perkusja i bas, mają swoje nagłośnienie?
    Napisz, jakim sprzętem już dysponujecie, to coś się wymyśli.

Pozdrawiam.
    Robotomia
    Level 9  
    Tak, perkusja i bas miałyby swoje nagłośnienie. W średniodużych klubach nie jestem pewien czy w ogóle nagłaśniać perkusję.

1 kW na stronę to dużo. Nie wystarczy nawet 500 W ? Poradź jeśli możesz.
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Pytam o nagłośnienie bębnów i basu, bo potem okazuje się że a to nie słychać stopy i trzeba ją nagłośnić, a to bas ma za słaby piec i trzeba go dogłośnić przodami. Jeśli zestaw ma służyć tylko do nagłośnienia wokalu, saksofonu i (dogłaśnienia?) gitar, to najtaniej co znalazłem to powermikser: http://www.thomann.de/pl/the_tmix_dpm_1094.htm
    Kolumny: http://www.stx.pl/pa-1000-4-fr.html.
    Jeszcze raz podkreślam, iż tym zestawem nie nagłośnisz basu i stopy.

Pozdrawiam.
    Robotomia
    Level 9  
    1. Dzięki!
    2. Czemu tym nie nagłośnię basu?
    3. Czy macie inne propozycje?
    Volt
    Level 26  
    Robotomia wrote:

2. Czemu tym nie nagłośnię basu?
    3. Czy macie inne propozycje?

2. Bo nie ma tam głośników basowych ?
    3. To co kolega zaproponował, całkiem ok, tylko dołożyć basy :-)
    hetfield94
    Level 10  
    Według mnie powinieneś kupić coś aktywnego JBL EON 15 P jedna kolumna 2500 zl ale ja znalazłem używaną jedną kolumne za 1000 zl kupiłem 2 i wystarcza spokojnie na nagłosnienie dwoch gitar i wokalu bas to juz ma swoj wzmacnaicz ale można dokupić subas i tez bedzie dobrze

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam jeszcze ze dużo klubów używa właśnie tego nagłośnienia ale dodatkowo mają jeszcze subas jakbyś miał jeszcze trochę pieniędzy to mógłbyś coś znaleźć
    Robotomia
    Level 9  
    Ok, dzięki.

Pytanie jeszcze:

Czy 500 W na stronę będzie wystarczające? Słyszałem, że na koncerty klubowe, ale nieco większe (300-400 osób) minimum to 1 kW. A topowe kapele używają minimum 3 kW na stronę nawet w klubowym graniu.

Z tym, że koszta 2 x 1kW mogą już przekraczać nasze możliwości. Chcemy na wszystko przeznaczyć max 3 tys. - powermikser (lub mikser z końcówką mocy) plus 2 kolumny.
    Volt
    Level 26  
    Nie patrz na moc tylko na SPL (efektywność).
    Na początek kup sobie te paczki od STX'a i ewentualnie TA 1400 i jakiś mikser na wasze potrzeby, jeśli Ci ten powermikser polecony nie odpowiada.
    hetfield94
    Level 10  
    Wiesz jeszcze nie wiem o jakie chodzi ci nagłośnienie jeżeli nie masz mikrofonow prekusyjnych perkusja nie będzie nagłaśniana to nie ma sensu 1000 wat na strone spokojnie wystarczy 350 watt do wokalu i do gitar a jeżeli chcesz juz nagłaśniać profesjonalnie wysztstko perkusje bas itd to trzeba z 1000 wat na strone tzn 450 satelity plus jakis sub ale jak narazie masz mało funduszy więc pozostańmy przy 350 na storne :)

Dodano po 5 [minuty]:

Standardowo średnie kluby są nagłaśniane np ostanio byłęm w jednym wieć 2x Jbl Eon 15p subb chyba z 600 watt mikrfony perkusyjne (shura) mikrofony do gitar 2x shure sm 57 mikrfon do basu akg d 112 i woklane 2x shure beta 58 a mixer jakiś sondcrafta i jakieś 2 odsłuchy i to wystarcza na bardzo dobre nagłośnienie dla 300 osob

Dodano po 4 [minuty]:

Ale te paczki stx co volt proponuje tez nie są złe tylko ten powermixer, powermixer marki powermixer :)
    terjaker
    Level 10  
    Chcemy dołożyć nieco więcej i kupić mikser + końcówke mocy (pisze my bo jestem basistą z tego zespołu).

Poradźcie jednak proszę jaką końcówkę mocy wybrać??

1. Peavey: www.thomann.de/pl/peavey_pvi_2500.htm
    2. T.Amp: www.thomann.de/pl/tamp_ta1400_amplifier.htm (designed in USA)
    3. SAMSON www.thomann.de/pl/samson_sx1800.htm (niestety mniej mocy)
    4. STX www.stx.pl/wzmacniacz-stx-pa-1200.html (też niestety mniej mocy)

Wszystkie w bardzo zbliżonej cenie.

Do tego mikser T.MIX
    http://www.thomann.de/pl/the_tmix_mix_1622_fx.htm
    Na stronie są próbki dźwięku. Porównywałem z Peaveyem i Yamahą i T.Mix moim zdaniem nawet lepiej wypadają.

Co sądzicie o takim zestawie?

Kolumny STX kupimy.
    .
    Volt
    Level 26  
    Nic tańszego od T.Ampa nie znajdziesz nowego, nie jest on najgorszy, tego piłeja nie znam, więc polecę Ci t.amp ta 1400
    DjMapet
    Level 43  
    Kolego hetfield94, myślę iż powermiksery Thomanna nie będą gorszej jakości od ich końcówek i mikserów.
    Kolego terjaker, jeśli już zdecydowałeś się na mikser, to proponuję zakup takiego z większą ilością wejść mono (mikrofonowych), co w przyszłości ułatwi nagłośnienie perkusji. Mam the. t.mix TX 1832FX (6 wlotów mono, cztery stereo) od ok. trzech lat i jak na razie dobrze się sprawuje, ale już go nie widzę w oferciie Thomanna.
    Co do końcówki, to myśląc przyszłościowo, warto dołożyć parę stówek do TA-2400. Chyba że was ogranicza budżet.

Pozdrawiam.
    terjaker
    Level 10  
    1) A czy mikrofonów nie podepnę pod zwykłe wejście jackowe?

2) Rozmawiałem dziś z właścicielem sklepu muzycznego, który mi powiedział że wzmacniacz powinien być nieco mocniejszy od mocy kolumn bo inaczej na kolumnach wytworzy się też prąd, który wróci do końcówki mocy i może ją spalić. Zakładam, że nie kłamie. Szczególnie, że mówił że ma wzmac 2x1100W i kolumny 750W od kilku lat i jest dobrze. Potwierdzacie?

Jeśli tak to myślałem nad kupnem Peaveya 2x880W (do kolumn STX 800W)
    http://www.thomann.de/pl/peavey_pvi_3000.htm

TA2400 jest w tej samej cenie ale on już ma aż 2x1200W (chyba jednak za dużo na takie kolumny??)
    http://www.thomann.de/pl/t-amp_ta2400.htm

Na mikser większy mnie nie stać.

3) To w takim razie jeśli ręczycie za jakość Thomanna to może najlepszym wyjściem będzie powermiker?
    http://www.thomann.de/pl/the_tmix_dpm_1094.htm

Nie będę miał z tym problemów? Nie spali się na pierwszym koncercie i nie bedzie wysadzać korków? (dobrałbym kolumny 500W)

Jeśli powermiks to może lepszy Yamahy?
    http://allegro.pl/yamaha-emx-512-sc-powermixer-2-x-500w-new-i1412393213.html#gallery

4) Czy do nagrywania w domowym studio jest różnica czy jest osobno mikser czy w powermikserze? (nie słychać szumu wentylatorów czy coś tego typu??)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jesteście pomocni!! (wybaczcie długiego posta ale tu wchodzi w gre dla mnie na prawdę duża kasa:):))
    Co polecacie?
  • Helpful post
    Volt
    Level 26  
    terjaker wrote:
    1) A czy mikrofonów nie podepnę pod zwykłe wejście jackowe?
    Nie jeśli przyjmuje tylko sygnał liniowy.
    Quote:
    2) Rozmawiałem dziś z właścicielem sklepu muzycznego, który mi powiedział że wzmacniacz powinien być nieco mocniejszy od mocy kolumn bo inaczej na kolumnach wytworzy się też prąd, który wróci do końcówki mocy i może ją spalić. Zakładam, że nie kłamie. Szczególnie, że mówił że ma wzmac 2x1100W i kolumny 750W od kilku lat i jest dobrze. Potwierdzacie?
    Zapytaj go czy leczy sie psychiatrycznie bo to kompletne bzdury.
    Quote:
    Jeśli tak to myślałem nad kupnem Peaveya 2x880W (do kolumn STX 800W)
    http://www.thomann.de/pl/peavey_pvi_3000.htm

TA2400 jest w tej samej cenie ale on już ma aż 2x1200W (chyba jednak za dużo na takie kolumny??)
    http://www.thomann.de/pl/t-amp_ta2400.htm
    Te 1200 z TA 2400 Może i za dużo ale kto każe odkręcać go na maksymalną moc ?
    A zapas zawszę się przyda.
    Quote:
    Na mikser większy mnie nie stać.

3) To w takim razie jeśli ręczycie za jakość Thomanna to może najlepszym wyjściem będzie powermiker?
    http://www.thomann.de/pl/the_tmix_dpm_1094.htm

Nie będę miał z tym problemów? Nie spali się na pierwszym koncercie i nie bedzie wysadzać korków? (dobrałbym kolumny 500W)

Jeśli powermiks to może lepszy Yamahy?
    http://allegro.pl/yamaha-emx-512-sc-powermixer-2-x-500w-new-i1412393213.html#gallery
    Do tego thomana spokojnie możesz podłączać nawet milionowo watowe paczki i nic mu ani paczką się nie stanie.
    Taką jamachę ostatnio naprawiałem, nie jest za rewelacyjna powiedział bym że klasa thomanna.
    Quote:
    4) Czy do nagrywania w domowym studio jest różnica czy jest osobno mikser czy w powermikserze? (nie słychać szumu wentylatorów czy coś tego typu??)
    W zasadzie w domowym studio nie ma to żadnej różnicy.
    Wiatraki nie szumią przecież jak odkurzacz.
    terjaker
    Level 10  
    Dzięki po stokroć:)

Dodam, że chodzi o mikrofony dynamiczne a nie pojemnościowe. One nie zostaną dobrze zgrane przez wejście liniowe?
    Volt
    Level 26  
    Nie ponieważ mikrofon daje sygnał o poziomie powiedzmy 10mV a wejście liniowe potrzebuje powiedzmy minimum 100mV (w takim uproszczeniu)
    DjMapet
    Level 43  
    Ja może od innej strony:
    1.wejście mikrofonowe (zazwyczaj XLR), ma sporo większą czułość od wejścia liniowego (jack, czincz).
    2.Większość obsługi w sklepach muzycznych, ma niewielkie pojęcie o nagłaśnianiu. Zdanie wytłuszczone przez kol. Volt jest tego potwierdzeniem. Dobór wzmacniacza do kolumn, w dużej mierze zależy od jakości tych elementów nagłośnienia.
    Co do firmy Peavey, to już dawno wyleczyłem się z tanich wytworów tej firmy.
    Najczęstszą przyczyną uszkodzenia głośników (zwłaszcza wysokotonowych), jest za słaby wzmacniacz, pracujący na przesterze.
    3.Powermikser DPM-1094 polecałem dlatego, iż zakładam że jego wzmacniacz jest tej samej jakości, co niezawodne końcówki mocy tej firmy.
    Z EMX-512 sc miałem niewiele do czynienia, ale kolega od dwóch lat ma dwa takie i jak na razie nie narzeka, tyle że rzadko są używane. W moim odczuciu, moc jest nieco "papierowa'.
    4. W zasadzie, wykonawca (głównie wokalista) powinien być odizolowany od miejsca, w którym przebywa realizator, konsola, sprzęt nagrywający.

Pozdrawiam.
    Robotomia
    Level 9  
    DJ Mapet - masz rację. Warto znaleźć mikser z większą ilością wejść mikrofonowych. Możecie coś polecić z 6 lub 8 wejściami w granicach 700-800 zł?

Podoba mi się TA2400.

PS. To nagrywanie to będzie w warunkach garażowych - na naszym sprzęcie (mikser, dobry program komputerowy, Shure SM 58 dynamiczny do wokalu plus mikrofony za 100 zł do reszty instrumentów: sax, perskusja)
    DjMapet
    Level 43  
    Jeśli końcówkę i mikser będziesz kupował u Thomanna, to dołóż i kup Soundcraft-a: http://www.thomann.de/pl/soundcraft_epm_8.htm Przesyłka powinna być gratis.
    Ten sam mikser można trochę taniej dostać w kraju. Poszukaj. Chociaż z przesyłką pewnie będzie drożej.

Takie garażowe nagrania, nie będą prezentowały dobrej jakości.
    Jest trochę o nagrywaniu na forum - poczytaj.

Pozdrawiam.
    Robotomia
    Level 9  
    Pewnie weźmiemy Yamahę za 1400 zł (2 x 500 W).

Dodano po 2 [minuty]:

Kolega dodał, że "jak Yamaha będzie mało to jest możliwość dokupienia kolumny aktywnej, która da swoje 400W (z wbudowanego w nią wzmacniacza). Wtedy będzie 2x500W + 400W czyli tak jakbyśmy mieli 2x700W. Koszt dodatkowej kolumny to 1000zł."

To jak? Mamy Wasze błogosławieństwo? ;-)
    DjMapet
    Level 43  
    1400 zł to tanio, jak za nową Yamahę 512 sc. Za używaną, bym tyle nie dał.
    400W aktywna kolumna za 1000 zł ? Nowej za tyle nie kupisz a używana może być w nieciekawym stanie.
    Kombinujecie i to niepotrzebnie. Widzę że w zespole macie samych "fachowców". :-) Skąd ja to znam :-) ?
    Lepiej za tą kasę kupić końcówkę i mikser.
    Z TA- 2400 masz pewne przynajmniej 2x1000W.

Pozdrawiam.
    Robotomia
    Level 9  
    Za 1400 zł nie da się kupić końcówki i miksera. Sorry :-(
    DjMapet
    Level 43  
    1400 chcecie dać za Yamahę i 1000 za kolumnę aktywną, razem 2400. Za tą kwotę już kupisz końcówkę i mikser.
    Poszukaj tez w używkach.
    Miałem na myśli kolumny aktywne, nie pseudo-kolumny aktywne. :-)

Pozdrawiam.
    Robotomia
    Level 9  
    DJ Mapet, masz rację co do kosztów.

Tylko, że OBECNIE nie możemy sobie pozwolić na wydatek rzędu 2400 zł za mikser i końcówkę. Mamy nadzieję, że 500 W póki co wystarczy na stronę.

Ta kolumna aktywna to opcja rezerwowa jeśli by jednak było to mało.