Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault espace 2.2dt Nie chce odpalić, rozrusznik się grzeje

karuzo 16 Jan 2011 16:23 6460 13
Wago
    karuzo
    Level 9  
    witam mam problem posiadam espace z silnikiem 2.2dt a mój problem polega na tym ze przejechałem jakiś czas temu po sarnie która przewinęła mi się pod spodem jakby nigdy nic zatrzymałem samochód sprawdziłem czy coś jest nie tak i ruszyłem dalej po ujechaniu jakieś 4km samochód mi zgasł teraz nie mogę go odpalic oznaki są ze on chce zagadac ale nie daje rady i na dodatek grzeje mi się rozrusznik jak go próbuję odpalic czy ktoś może wie co mu się stało ?? a jeszcze jedno nie wiem dlaczego ale miedzy czasie nadtopiło mi 2 bezpieczniki od swiateł proszę o jakieś skazówki z góry dziękuje:cry:
  • Wago
  • Helpful post
    mateo-salvadore
    Level 15  
    Odpowiedziałeś sobie sam - sarna prawdopodobnie uszkodziła instalację lub jakiś element elektryczny, co spowodowało zwarcie i stopienie bezpieczników. Podejrzewam, że gdzieś instalacja po prostu przebija na karoserię. Rozrusznik się grzeje, bo prąd gdzieś ucieka na masę a nie zapala, bo wtrysk z tego samego powodu dostaje za mały prąd...
    Jeśli się nie mylę, to zalecam ostrożność, bo uszkodzenia instalacji grożą pożarem auta.
  • Wago
    karuzo
    Level 9  
    jak na razie to nie bardzo mam jak sprawdzic wszystko ponieważ pracuje od 7 rano do godziny 17 ej popołudniu i jak wracam to juz jest ciemno ale w sobotę sie zabiore do tego solidnie zdemontuje cały przód aby miec czarno na białym jak to się mówi bedzie wszystko odkryte to będę wiodział co i jak z góry dzięki
    karuzo
    Level 9  
    wiec tak zbadałem czujnik uderzeniowy który wybija cały czas myślę że też ma coś z tym wspólnego.. ale dokładnie będę wiedział wszystko w sobotę jak rozbiorę cały przód i będzie wszystko widoczne jak na tacy bo prawdę mówiąc to nie niewiele jest tam miejsca aby rękę wcisnąc a już nie wspomnę głowę sprawdzę w tedy całą elektrykę a przede wszystkim przewody głównego napięcia od rozrusznika i alternatora ponieważ tam coś się lekko dymiło zanim mi zgasł
  • Helpful post
    awysoki
    Level 17  
    Puki co odłącz kleme żeby nie poszedł z dymem .
    bolek
    Level 35  
    Sam zgasł po 4km... teraz rozrusznik się grzeje.

A sprawdź poziom oleju...
  • Helpful post
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Kolego masz definitywnie uszkodzoną instalację elektryczną, więc autko do góry porządna latarka i szukasz przeciętych przewodów, zmiażdżonej wiązki elektrycznej. Jeśli dawno nic nie robiłeś przy autku ostatnio, to myślę, że będzie łatwo dostrzec "świeże" ślady (uderzenia, przetarć, przecięć itp.). Poza tym, tak jak pisze bolek, sprawdż poziom oleju w silniku i obejrzyj miskę olejową od spodu.
    User removed account
    User removed account  
    carrot
    Moderator of Cars
    Dokładnie, ale ani słowa o świecącej kontrolce z oliwiarką
    User removed account
    User removed account  
    karuzo
    Level 9  
    kontrolka z oliwiarką włączyła mi się ale wczoraj na chwile jak wykręciłem bagnet i zaraz zgasła jeśli chodzi o ścisłosc bo tak to wcześniej ani nie zapaliła się więc jak już pisałem brak jakich kolwiek wycieków a jutro rozbiorę cały przód i będę miał wszystko czarno na białym czyli cała instalacja na widoku i sprawdzę ją cm po cm

Dodano po 8 [minuty]:

MOTRONIC kręce troche nim przedwczoraj go normalnie odpalilem ale znowu poleciał delikatny dymek miedzy alternatorem a rozrusznikiem mam wrażenie że nie dostaje odpowiedniej ilości prądu ponieważ gdzieś plus dotyka masy no i wybija mi czujnik uderzeniowy
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    karuzo
    Level 9  
    a wlasnie przejechałem po tej sarnie 17 grudnia jak jechałem z rodziną na święta z UK do POL no i teasz stal trochę w jednym warsztacie angielskim to niewiedzieli co jest nie tak zawiozlem do drugiego i też rece rozłożyli bo to lewusy i tepajki moim zdaniem ja jestem blacharzem lakiernikiem z wyksztalcenia i sam doszlem do tego że cos z elektryka a oni juz odrazu na szrot chcieli mnie wyslac bo niby wal pękł a 3 dni temu go odpalile i wczoraj ponownie tylko ze pochodzil ze 2 min i znowu stop wiec w czym rzecz tylko zwaqrcie gdzies sie robi tak jak inni opisuja
    karuzo
    Level 9  
    Witam dziś rozebrałem przód sprawdziłem wszystkie przewody były ok ale znalazłem prawdopodobną przyczynę:| wcześniej wyło mi łożysko myślałem że od pompy wspomagania, ale się myliłem do dziś bo odkryłem że to było łożysko od alternatora ponieważ jak kręciłem rozrusznikiem to wszystkie koła kręciły się a alternatora stało w miejscu tylko pasek kręcił się i to z dużym oporem a zwarcie robiło się w nim samym ponieważ wirnik ma bicia i blokuje wszystko więc cała energia elektryczna gubiła się ,bateria nie wytrzymywała , rozrusznik się grzał a dym leciał jak już wcześniej pisałem miedzy( rozrusznikiem a alternatorem) teraz to mi pozostało wymienic łożysko lub kupic alternator no i mam nadzieje że to rozwiąże mój problem do końca dziś jeszcze rozbiorę go i zobaczę jak wygląda w środku jeśli jest wyrobiony w aluminiowej obudowie co całkiem możliwe to bedę zmuszony zkupic nowy opiszę puzniej jak sytuacja wygląda a może ktoś z was ma inną teorię co do tego co napisałem to niech wyrazi swoje zdanie

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

panowie dziękuje za pomoc problem został rozwiązany dzięki waszej pomocy oraz wiedzy z góry dziękuję:D:D:D