Przedstawiam swą kolejną konstrukcję, która będzie elementem sterującym silnikiem DC z przekładnią, a ten z kolei będzie napędzać trój drogowy zawór mieszacza wody dla ogrzewania podłogowego tak by do rurek systemu nie płynęła gorąca woda. O tym jednak napiszę jak już skoczę ten system. Teraz przedstawiam sam sterownik silnika DC, dzięki niemu można sterować silnikami wprost z układu cyfrowego.

Wystarczy podać sygnały zgodne z TTL: Dir - odpowiedzialny za kierunek wirowania, Brake - hamulec i PWM - odpowiedzialny za prędkość obrotową. Dzięki temu można ze zwykłego silnika zrobić precyzyjny serwomotor i dokładnie pozycjonować jego oś. Trzeba tylko zastosować na wale enkoder, bądź tak jak to zrobiłem w serwozaworze - wieloobrotowy potencjometr. Dzięki temu mikroprocesor w każdej chwili może sobie sprawdzić w jakim położeniu jest zawór. Dodatkowo układ ma wyjście prądowe informujące jaki aktualnie płynie prąd przez uzwojenie silnika. Dzięki temu można zrobić zabezpieczenie przed np zacięciem zaworu. To naprawdę ważne - pokazywałem mój zawór koledze a ten nie zastanawiając się za bardzo wsadził palec, gdyby mikrokontroler nie miał instrukcji zatrzymania napędu przy wzroście prądu powyżej pewnej granicy, zawór kulowy mógłby obciąć palec. Zastosowałem silnik z przekładnią posiadającą moment napędowy 40 Ncm, zawór naprawdę obciął by palucha

Dodatkowo na płytce umieściłem własny generator PWM, tak więc jeśli nie potrzeba w czasie pracy zmieniać prędkości można ustawić ją na stałe a sterować tylko kierunkiem i włącz/wyłącz napęd. Źródło sygnału na płytce można przełączyć zworą.
Cały projekt opisałem w swoim portalu naukowym pod adresem: www.portalnaukowy.edu.pl w dziale Warsztat elektroniki/elektroprojekty.
Poniżej mały filmik działania kostki.
Cool? Ranking DIY