Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Płyta główna] Asus P5QL problem z audio (HD Audio);

17 Sty 2011 16:27 2607 16
  • Poziom 9  
    Witam,
    wygląda na to, że popełniłem głupi błąd i "spaliłem" gniazdo w płycie głównej odpowiedzialne za dźwięk.

    Wyglądało to tak, że chciałem podłączyć dźwięk z komputera do wieży, żeby mi ładnie grało na głośniczkach dołączonych do miniwieży. W wieżyczce z tyłu jest gniazdo PORTABLE IN, wpiąłem tam miniJacka i drugi koniec kabla (również miniJack) wpiąłem do tylnego panela na obudowie (zielone gniazdo).

    Po włączeniu komputera poczułem swąd no i wiedziałem, że dałem ciała, niestety dźwięk już nie działa.

    Mam pytanie, czy da się to jakoś naprawić? Cała reszta działa jakby nigdy nic. Będę wdzięczny za rady.

    Pozdrawiam.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Pozostaje teraz włożyć osobną kartę w luźny port. Jakiś sound blaster to koszt ok 50zł.
  • Poziom 9  
    Miałem nadzieje, że będzie to ostateczne rozwiązanie.
    Chciałbym zrozumieć co źle zrobiłem, tzn. wiem, że pewnie złamałem jakąś podstawową zasadę w elektrotechnice. Napiszcie mi jak powinienem to podłączyć, i jeśli może ktoś ma jakieś jeszcze rozwiązanie (oprócz wymiany karty) to będę wdzięczny;

    pozdrawiam.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Powiedz jakie masz wejścia w wieży? Wejścia są opisane IN.
  • Poziom 9  
    Tak jak napisałem wyżej,

    - PORTABLE IN; (gniazdo miniJack)
    oraz oczywiście
    - Antena AM, FM
  • Pomocny post
    Moderator - Komputery Serwis
    Portable in to nie jest wejście służące do podłączenia komputera tylko np .mp3, mp4. Nie masz żadnego AUDIO-IN więc nie ma takiej możliwości.
  • Poziom 43  
    Naprawić się da oczywiście, trzeba zakupić najlepiej uszkodzoną płytę główna z takim samym sprawnym układem.Po tym uszkodzeniu dźwięku system funkcjonuje poprawnie?
  • Poziom 9  
    Tak, system i wszystko działa poprawnie. Nie ma tylko dźwięku, oprogramowanie, które wykrywa(ło) podłączenie np. słuchawek, przy podłączaniu słuchawek na przednim panelu już nie reaguje, tak samo przy podłączaniu na tylnym panelu. Zero reakcji.

    Przy podłączeniu słuchawek na przednim panelu jest cisza, natomiast w tylnym panelu słychać ciche syczenie w prawym kanale.
  • Poziom 43  
    Płytę może naprawić serwis, nie jest to łatwa sprawa.Opłacalne będzie zakup płyty.
  • Poziom 9  
    Rozumiem, w takim razie naprawa odpada.
    Wyciągnąłem z piwnicy starą poczciwą kartę Sound Blaster 5.1 LIVE!

    [Płyta główna] Asus P5QL problem z audio (HD Audio);

    Wpinam ją pod PCI, niestety podczas instalacji sterowników, instalator podaje komunikat, że nie znalazł żadnego urządzenia Creative w komputerze, mimo, że SYSTEM w menedżerze urządzeń widzi:

    - Kontroler multimediów audio
    - Urządzenie wejściowe PCI

    skoro system widzi dlaczego nie widzi instalator?

    WIndows 7 (64bit), ale wg. informacji na Creative.com stery działają również pod 7 (64bit). Podłączenie karty polegało wyłącznie poprzez WPIĘCIE w port, żadnych dodatkowych kabelków nie podłączałem, może powinienem?
  • Pomocny post
    Moderator - Komputery Serwis
    Wyłącz w biosie kartę zintegrowaną.
  • Poziom 9  
    Wyłączyłem zintegrowaną kartę i faktycznie jest jakaś zmiana.
    Instalator w dalszym ciągu nie "widzi" włożonej karty ale chyba dlatego, że (chyba) pojawił się jakiś konflikt sprzętowy;

    Co Wy na to:

    [Płyta główna] Asus P5QL problem z audio (HD Audio);

    Chyba jakiś konflikt;

    P.S. Oczywiście przed wyłączeniem zintegrowanej karty wyświetlały się tylko te 2 pozycje u góry;
  • Moderator - Komputery Serwis
    Teraz zainstaluj sterowniki do karty graficznej tej włożonej.
  • Poziom 9  
    Tak zrobiłem, w trakcie instalacji pojawia się komunikat CZY NA PEWNO zainstalować sterowniki, (ostrzeżenie systemu windows) daje "Zainstaluj mimo to" i niestety pojawia się Blue Screen i wywala system.
    Po ponownym rozruchu systemu w Menedżerze Urządzeń widnieje tylko:
    - Urządzenie wejściowe PCI,
    wygląda na to, że faktycznie sterownik dźwięku się zainstalował. Podłączam słuchawki i dźwięk jest zniekształcony, słychać w tle prawidłowy dźwięk ale przerywany jest regularnymi "pierdnięciami" dość głośnymi.

    Nie wiem, może te stery nie pasują pod 64bit system.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Poszukaj sterów dokładnie takich jak potrzebuje twoja karta. Ale już coraz bliżej sukcesu:-)
  • Poziom 26  
    Wywal urządzenia z wykrzyknikami na żółtym tle. System ma znaleźć zainstalowane urządzenie i podać jego nazwę. Wtedy zainstaluj sterowniki.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Muszę Cię zmartwić, także mam Windowsa 7 X64 i SB Live SB0100, nie było siły go zainstalować na tym OSie, same blue screeny itd, jedyne dobre rozwiązanie jakie znalazłem, to zainstalowanie sterowników z oryginalnej płytki od Creative. Jednak jest minus, ponieważ przy podgłaszaniu muzyki słychać szmery. Kartę zmieniłem na Audigy SB 0310, i jest ok.