Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nietypowe porównanie Alpine cde120r Clarion cz200e czy Canva

kora04 17 Jan 2011 23:23 5251 11
    kora04
    Level 10  
    Może najpierw przedstawie sprzęt jaki posiadam w moim coupe :
    Wzmacniacz Helix DB Four czterokanałowy
    Subwoofer JL AuDio 12w3v2 w obudowie band pass
    Głośniki przód 165mm Hertz DCX 165
    Głośniki tył Seria 6x9 LG
    Tweetery w podszybiu Lanzar
    Radio Blapunkt Valencia MP34 + pilot Blaupunkt na kierownicy
    Okablowanie Dietz 20mm

Chciałbym zmienić radio bo to jest już wiekowe, nie ma usb, wyjścia rca i już mi się po prostu znudziło. Potrzebuje radia koniecznie z tym czego temu brakuje za max 400zł. Z pilota na kierownicy chyba będe musiał zrezygnować bo już raczej nie będzie działał z innym radiem prawda ??
    Radio musi być nowe. Wziąłem pod uwagę te 3 modele:
    - Alpine cde120r - fajny wygląd, 1 wyjscie rca, wygodne przyciski, dobra jakosc dzwieku - koszt ok 400zł
    - Clarion cz200e - dobra jakosc dzwieku,fajny wygląd, usb z tyłu radia na kablu, 2 wyjscia rca, ale przyciski niezbyt wygodne (sprawdzalem w Media Markt'cie)
    No i na koniec znalazłem na allegro Radio Canva 6200 które wiem że jest z Chin ale ogrom funkcji jaki posiada za taką cenę przebija wszystko! Ma 1x rca, usb, mmc,ekran dotykowy,tuner tv,kolorowy lcd i mozna na nim ogladac teledyski, głównie to za nim przemawia i ta cena- ok 280zł za nowe radio! oglądałem jeszcze dodatkowo test Autoświata i wypadło w nim całkiem dobrze. Oto link http://www.auto-swiat.pl/9-wielki-test-tanich-radioodtwarzaczy-boschman-kontra-canva-dalco-i-dibeisi

Mam już całkiem dobry zestaw ale wiem że radio trochę odstaje od niego i chciałbym je zmienić. Nie wiem tylko co wybrać, czy warto dopłacać do alpine, za clarionem przemawiaja usb z tylu i 2 wyjscia rca co przyda sie przy moim 4 kanałowym wzmaku ale za to alpine lepiej wyglada i jest wygodniejsze. Co wybrać ?? A może wybrac jednak najtanszą ale najbogatsza w funkcje Canve?

Pozdrawiam[/b]
    kora04
    Level 10  
    a powiedz mi jak to jest z tym pilotem? Da radę żeby go jakoś skonfigurować żeby działał z innym radiem ? To jest model Blaupunkt rc10.
    milejow
    Level 43  
    Tak, z innym blaupunktem
    kora04
    Level 10  
    Nikt inny nie wyrazi swojej opinii?? Już prawie się przekonałem do Clariona gdyby nie ten słabej jakości panel...
    adamek282008
    Level 10  
    powalla wrote:
    Tanie radio kupuje się oczami ...grają identycznie. Co do wynalazków z Chin > https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1871078.html]
    No niezupełnie... Bez wątpienia firmowy chińczyk wydobędzie z siebie więcej dźwięku niż chińczyk no name...
    Parę lat temu zakupiłem wynalazek o nazwie pei...ing, które posiadało wszystkie bajery z tym, że producent zapomniał o czymś takim jak dźwięk a utwory z karty pamięci kończyły się kiedy chciały...;p To coś nie grało z resztą jego żywot trwał ledwo pół roku. Po jakimś czasie znajomy kupił o wiele taniej nowe radio także nieznanego producenta, po włączeniu w moim aucie wszystko grało o wiele lepiej i głośniej wydawało to z siebie muzykę o wiele barwniej no zachwycony byłem:) (wtedy to było fajne:)
    Aktualnie brat posiada jakiś niski model alpine cde nowe ok 250-300 zł nowe i nie ma z dawnym piździngiem absolutnie żadnego porównania, wprost rewelacja wśród niskobudżetowych firmowych skośnookich grajków.
    kora04 radzę ci omijaj takie rzeczy jak radio wymienione przez ciebie jako 3 z resztą te przedstawione wcześniej też z pewnością nie są warte swojej ceny...
    kora04
    Level 10  
    Znalazłem jeszcze LG LCF600URU ok350zł , bo zależy mi na wyjsciu 2x RCA. No i panel bardziej mi się podoba. Czy tą firmę można porównać do Clariona , bo robi ona nie tylko car audio?
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tej firmy nie można porównać do Clarion-a
    adamek282008
    Level 10  
    Jeśli jesteś tak bardzo przekonany w tym, że radio ma być nowe, zależy ci na wyjściach rca to lepiej kup już coś takiego ALPINE CDE-9871R (jest na alle) za 267 zł) zagra raczej tak samo jak te które wymieniłeś wcześniej a kosztuje o wiele mniej... 100 zł więcej ci tu nie zagra...
    kora04
    Level 10  
    Chyba nie przeczytałeś mojego pierwszego posta - radio musi mieć USB , poza tym podświetlenie też mi nie pasuje zielone, chyba wezmę tego clariona.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    powalla wrote:
    Tanie radio kupuje się oczami ...
    kora04
    Level 10  
    Kupiłem Clariona, jestem zadowolony, temat do zamknięcia.