Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki wybrać podgrzewacz gazowy (tzw. Junkers)

_Janko_ 18 Jan 2011 13:16 9139 7
    _Janko_
    Level 11  
    Od 6 lat używam: Ariston GIWH 10 - ale już nie mam do niego siły.
    Podjąłem decyzję - kupuję nowy.

Tylko proszę doradźcie co kupić, żeby nie mieć takich problemów jak z tym piecykiem. Obiło mi się, że dobre są z firmy TERMET, ale czy na pewno? Jakiś konkretny model czy wszystkie?
    valdimazur
    Level 16  
    Polecam termy gazowe firmy : Junkers , Termet , Vaillant , są droższe niż twój Ariston ale i o niebo lepsze , pytaj w sklepach o wersje z zapłonem bateryjnym. Sprzedawcy dobiorą ci odpowiedni model i moc . Ewentualnie jeszcze junkersowski Neckar może być z tych tańszych .
    kryststgpom
    Level 25  
    Polecam Neckar N19, sprawuje się doskonale, ale niech inni się jeszcze wypowiedzą o tym modelu.
    _Janko_
    Level 11  
    Mój obecny piecyk też jest na baterie.

Czy to jest obecnie najlepszy sposób odpalania? Wiem - jeżeli pilot - to duże zużycie gazu.
    A ten, który mam - to muszę kilka razy odkręcać wodę i czekać dziesiątki sekund nim odpali. Kiedyś jak był nowy i niby sprawny to łapał za 1-szym razem (przeważnie), ale i tak duuużo dłużej niż stare piecyki z pilotem.

Są chyba jeszcze jakieś nowsze sposyby odpalania? Coś wyczytałem o hydrogeneratorze - ale chyba niezbyt chwalone?

Proszę o podanie konkretnych typów, które polecacie (a nie tylko firm).

Cena może i istotna - ale nie najważniejsza.

Najważniejsze dla mnie to:
    1. aby szybko się włączał
    2. aby włączał się przy niewielkim poborze wody
    3. aby długo i niezawodnie działał:)
    4. Jeżeli chodzi o jakieś regulacje temp. itd. - to chyba najlepszym rozwiązaniem jest tylko jedna regulacja - bezpośrednia regulacja wielkości płomienia, a temperaturę sobie mogę dostawić odkręceniem kurka.
    kryststgpom
    Level 25  
    Ja mam Neckar 19E, baterie trzymały 2 lata bez wymiany, odpala prawie natychmiast, nie ma problemu z temperaturą , ciśnienie wody nie ma większego wpływu na temperaturę.
    valdimazur
    Level 16  
    Przeczyść elektrodę jonizacyjną w swoim piecyku to może sie mu poprawi zapłon, sprawdź też ciśnienie wody zasilającej piecyk bo jak masz za słabe to nawet nowa terma ci nie będzie odpalać.
    Termy z hydrogeneratorem potrzebują dobrego ciśnienia wody (min 0,35 bar) , prędzej już ci odpali na baterie (min 0,1 bar) niż na turbinkę przy słabym ciśnieniu.
    Co do pkt. 3 to żaden z piecyków nie załączy ci sie przy zbyt małym przepływie wody.

Konkretne modele na baterie to
    Junkers - WRDP 11 2B
    Vaillant - atmoMAG mini 11-0 XI H
    Termet - TermaQ electronic G-19-02
    Neckar - N19E

Jeśli tylko łazienka i ew. kuchnia to te najniższej mocy jeśli 2 łazienki itp . to mocniejsze.
    _Janko_
    Level 11  
    valdimazur wrote:
    Przeczyść elektrodę jonizacyjną w swoim piecyku to może sie mu poprawi zapłon, sprawdź też ciśnienie wody zasilającej piecyk bo jak masz za słabe to nawet nowa terma ci nie będzie odpalać.
    Termy z hydrogeneratorem potrzebują dobrego ciśnienia wody (min 0,35 bar) , prędzej już ci odpali na baterie (min 0,1 bar) niż na turbinkę przy słabym ciśnieniu.
    Co do pkt. 3 to żaden z piecyków nie załączy ci sie przy zbyt małym przepływie wody.

Konkretne modele na baterie to
    Junkers - WRDP 11 2B
    Vaillant - atmoMAG mini 11-0 XI H
    Termet - TermaQ electronic G-19-02
    Neckar - N19E

Jeśli tylko łazienka i ew. kuchnia to te najniższej mocy jeśli 2 łazienki itp . to mocniejsze.

Jak sprawdzić ciśnienie wody (domowym sposobem)? Ale to i tak bez sensu - bo przecież nie mam na niego wpływu. Powiem tak - najgorzej być nie może bo mieszkam na 2 piętrze, a nade mną są jeszcze 2 piętra. I tak na całym osiedlu. I u wszystkich innych piecyki działają (nawet sprzed 20-30 lat).

Co do punktu 3 - wiadomo, że się nie włączą jak będzie bardzo mały pobór wody, ale dałem ten punkt - jako kryterium - jeżeli jedne piecyki potrzebują np. bardzo dużego poboru, a inne mniejszego.

Czy ta lista jest w kolejności polecanych?

Mam 1 łazienkę (umywalka i wanna) oraz kuchnię (nigdy nie ma potrzeby puszczania ciepłej wody w więcej niż 1 punkcie).
    valdimazur
    Level 16  
    Idź do sąsiada i zobacz jakim ciśnieniem z piecyka leci ciepła woda, jeśli u ciebie jest podobne to nie ma co szukać w tym kierunku (to jest domowy sposób sprawdzenia ciśnienia) :-) , a na ciśnienie wody masz wpływ bo może pozatykało ci filtry w piecyku , na zaworach , na przyłączeniu piecyka itp.
    A kiedy ostatnio ten Ariston miał przegląd i konserwacje , jeśli przez 6 lat nikt nie zaglądał do niego to ma prawo nie działać tak jak trzeba.
    Jeśli już decydujesz sie na nowy sprzęt poproś lokalnego instalatora z uprawnieniami i najlepiej z autoryzacją danej firmy o wcześniejszą wizytę to może cos doradzi a później zamontuje nowy , a jak nie będzie odpalał to niech sie on martwi :-), ...no chyba ze sam zamierzasz montować...
    Lista jest wg kolejności polecanych przeze mnie , ale sie jej sztywno nie trzymaj.