Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miernik Vorel, pobór prądu przez radio????Pomocy

18 Sty 2011 19:03 8396 17
  • Poziom 9  
    Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli coś zrobię nie tak to przepraszam.
    Chciałem zmierzyć pobór prądu przez radio na postoju w samochodzie tico bo aku nie trzyma długo. odpiąłem klemę minus jedna sonda do klemy - a druga do kabla minusowego. i teraz moje pytanie. Czy pobór jaki wyszedł czyli 0.20 podawany jest w [A] czy [mA] przy tym ustawieniu miernika jakie mam na zdjęciu. Proszę o pomoc bo nie wiem czy to dużo jak na takie stare radio(jakieś z volkswagena alpha coś tam).

    I proszę również o napisanie czy to za duży pobór czy taki jest w sam raz. (pobór przy nie włączonym radiu). Z góry dziękuję:)
    Miernik Vorel, pobór prądu przez radio????Pomocy
  • Poziom 28  
    Przestawiłeś czerwony przewód na zakres amperomierza do 10A. A mierzysz na zakresie do 20mA. Przestaw na 10A (pod 200m).
  • Poziom 9  
    bbiidduull napisał:
    Przestawiłeś czerwony przewód na zakres amperomierza do 10A. A mierzysz na zakresie do 20mA. Przestaw na 10A (pod 200m).


    ale jak brałem pod 10 A to nic nie pokazywało i dlatego przestawiłem na 20m.
  • Poziom 19  
    Wszystko jest opisane na mierniku przy gniazdkach. Przekładając końcówkę na zakres 10A pokrętło należy ustawić w pozycji 10A. Pozycja ta służy do pomiaru dużych prądów (w tym przypadku do 10A ale biorąc pod uwagę grubość kabli miernika nie podłączał bym go na zbyt długo). W pozostałych zakresach końcówka o gniazdko niżej. Jeśli nic nie pokazywało na tym zakresie to może po prostu prąd jest zbyt mały. A przy okazji skoro kolega dysponuje miernikiem proponuje ustawić go na pomiar napięcia (czerwona końcówka o jedno gniazdko niżej) uruchomić silnik i zmierzyć ładowanie. Po włączeniu świateł powinno być ponad 14V. Jak znam TICO można się zdziwić:) Podstawową przyczyną przysiadania akumulatora w TICO (z mojego doświadczenia) jest zbyt niskie napięcie ładowania.
  • Poziom 9  
    PiotrekpPl123 napisał:
    Wszystko jest opisane na mierniku przy gniazdkach. Przekładając końcówkę na zakres 10A pokrętło należy ustawić w pozycji 10A. Pozycja ta służy do pomiaru dużych prądów (w tym przypadku do 10A ale biorąc pod uwagę grubość kabli miernika nie podłączał bym go na zbyt długo). W pozostałych zakresach końcówka o gniazdko niżej. Jeśli nic nie pokazywało na tym zakresie to może po prostu prąd jest zbyt mały. A przy okazji skoro kolega dysponuje miernikiem proponuje ustawić go na pomiar napięcia (czerwona końcówka o jedno gniazdko niżej) uruchomić silnik i zmierzyć ładowanie. Po włączeniu świateł powinno być ponad 14V. Jak znam TICO można się zdziwić:) Podstawową przyczyną przysiadania akumulatora w TICO (z mojego doświadczenia) jest zbyt niskie napięcie ładowania.



    Ładowanie sprawdzane:) było bodajże 14,18V :) więc dobrze. ale to możliwe gdy kabel czerwony był włączony na 10A i przekręcone na 20m że pokazało 0.20(pobór radia)?? to dużo czy mało pokazało??
  • Poziom 19  
    Raczej mało możliwe. Prąd na zakresie 10A jest mierzony przez oddzielny obwód w mierniku. A ta wartość odczytana była cały czas wyświetlana czy tylko mignęła przy przełączaniu zakresów? Nieraz tak bywa że nawet gdy obie końcówki miernika nie są do niczego podłączone a przekręca się pokrętłem to nie ma od razu zera tylko wyskoczy jakaś wartość i dopiero po chwili przyrząd się wyzeruje.
  • Poziom 9  
    PiotrekpPl123 napisał:
    Raczej mało możliwe. Prąd na zakresie 10A jest mierzony przez oddzielny obwód w mierniku. A ta wartość odczytana była cały czas wyświetlana czy tylko mignęła przy przełączaniu zakresów? Nieraz tak bywa że nawet gdy obie końcówki miernika nie są do niczego podłączone a przekręca się pokrętłem to nie ma od razu zera tylko wyskoczy jakaś wartość i dopiero po chwili przyrząd się wyzeruje.


    To akurat wiedziałem że trzeba trzymać aż prąd się ustabilizuję:) kurcze... w pt postaram się to jeszcze raz sprawdzić i porobię zdjęcia i wrzucę najwyżej, ale powiedz mi czy jak przełącze kabel czrowny na VmA i pokrętło dam na 20m to jak wynik wyjdzie mi 0.20 to pokazuję mi w mA czyli w miliampreach?? czyli np. radio pobiera 0.20 mA. dobrze to rozumię??:) i czy jeśli tak by mi wyszło na mierniku to czy 0.20 mA to dużo prądu czy nie trzeba się tym przejmować? aku w tico to 40Ah
  • Poziom 28  
    Dobrze rozumujesz - wynik jest wyświetlany w jednostkach, na jakie wskazuje położenie przełącznika - czyli na "20mA" w miliamperach właśnie.

    A wynik 0.2 mA (200μA) byłby świetny.
  • Poziom 19  
    Tak. Jeśli ustawisz pokrętło na 20mA wynik będzie w mili Amperach. 1mA=0,001A (jedna tysięczna część Ampera). Wartość 0,20mA jest wartością śladową i nie należy się tym przejmować. Taki pobór prądu nie powinien prowadzić do rozładowywania się akumulatora.
  • Poziom 9  
    vonar napisał:
    Dobrze rozumujesz - wynik jest wyświetlany w jednostkach, na jakie wskazuje położenie przełącznika - czyli na "20mA" w miliamperach właśnie.

    A wynik 0.2 mA (200μA) byłby świetny.


    Dzięki:)

    to muszę zrobić jeszcze raz te pomiary. Ale znając moje szczęście to aku do wymiany będzie;(

    PiotrekpPl123, dzięki także.
    W pt napisze co i jak:)
  • Poziom 9  
    no więc tak.Dziś wykonałem pomiar radia w spoczynku i ustawiłem kabel na 10A oraz przełącznik na 10A i wyszło 0.23. Proszę powiedzcie mi czy to dużo czy mało i czy to 0.23A mi wyszło czy jakaś inna jednostka??



    dołączam zdjęcie:)
    Miernik Vorel, pobór prądu przez radio????Pomocy
  • Poziom 32  
    Całkowicie wyłączone?

    Dodano po 4 [minuty]:

    U mnie 0.06A to było za dużo i zmieniłem radio obecne pobiera 0.00A

    Moderowany przez Błażej:

    Radio oczywiście jest załączane gałką i ma skalę na wskazówce, tak? Bo jeśli by miało podtrzymanie pamięci, to już by pobierało jakiś prąd. Chyba, że mierzący taki...

  • Poziom 9  
    rafbid, tak radio całkowicie wyłączone. czyli wynik jaki mi pokazało (0.23) jest w Amperach[A]?? Czyli radio nie za bardzo jest??
  • Poziom 26  
    Jeśli masz urządzenie wyłączone tzn. odcięte zasilanie. Więc nie powinno brać wogóle prądu. Chyba, że jest z zegarem wówczs pamięć musi mieć zasilanie.
  • Poziom 32  
    Do Błażeja to radio z cd z mp3 i portem usb i ma podtrzymanie pamięci i pobiera 0.00A moge podać dokładny model jak to Ciebie interesuje. Mierzyłem miernikiem z dokładnością do 10mA.
  • Poziom 8  
    Miałem podobny problem radio pobierało za dużo wskazania miernika pokazywały w moim przypadku 200mA spróbuj zrobić tak odepnij radio calkowicie jeżeli wtedy wskazania miernika będą poniżej 100mA to będzie oki a radio podłącz przez stacyjke
  • Poziom 32  
    Tak radio nie jest za bardzo wynik jest w Amperach na dobe rozładowuje Ci 5.52 A.
  • Poziom 9  
    Czyli z radiem jest coś nie tak... spróbuje znaleźć inne radio bo nie wiem czy dam radę podłączyć przez stacyjkę w Tico tym bardziej że nie jestem dobry z elektroniki jak widać:)

    A podrzuci ktoś jeszcze jak mogę podziękować za pomoc? Czy muszę przekazać swoje punkty czy mogę to zrobić w inny sposób bo nie widzę nigdzie zakładki "Pomógł"


    W takim razie dziękuję za odpowiedzi wszystkim, którzy brali udział w dyskusji. Temat można zamknąć.