logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia dźwięku w kolumnach po podłączeniu trójnika do kablówki

J4c0 18 Sty 2011 20:33 1627 3
REKLAMA
  • #1 9024266
    J4c0
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Posiadam problem, otóż wczoraj postanowiłem kupić trójnik do przewodu koncentrycznego i zastosować sobie jedno wejście do modemu a następnie do routera, drugie wejście do amplitunera Sony STR-DE405 a trzecie do karty telewizyjnej Pixelview TV Pro czy coś w ten deseń na komputerze stacjonarnym.
    I tutaj powstał problem ponieważ po podłączeniu, i wyregulowaniu sobie programów zaczął nękać mnie przydźwięk w kolumnach. Niezależnie czy jest to dźwięk puszczony z laptopa czy z PC. Ciekawostką jest, że gdy odłączę ładowarkę od laptopa to przydźwięk ginie jeśli mam włączony kanał dla laptopa lub PC. Przydźwięk ten nie występuje gdy mam włączone radio lub odtwarzacz CD. Chciałbym uniknąć separatora gdyż cena trochę mnie przeraża. Ciekawe jest to, że wczoraj tego przydźwięku nie było.
    Konfig PC to:
    Sempron 3000+ 1.8GHz
    1.5 GB DDR
    GF 6200
    2x 80gb dyski i 1x 40gb
    Laptop to:
    MaxData ECO 4510W
    Zastosowany trójnik to jeden z tańszych trójników za 7 zł.
    Zastosowane przewody to 50Ohm do trójnika, 50 do karty, 50 do modemu 75 do amplitunera.
    Z laptopem nigdy nie było problemów, związanych z takimi przydźwiękami.
    Podczas odłączenia przewodu między laptopem a amplitunerem problem także ustaje.

Proszę o pomoc...
    Pozdrawiam Jacek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9024325
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    W tym Twoim "pająku" musisz dokładnie posprawdzać prowadzenie masy, czy nie ma gdzieś przerw (wtyki zaciskane czy wkręcane). Takie byczenie jak to określiłeś to przydźwięk sieciowy, może być spowodowany przerwą masy lub ew. brakiem uziemienia (zerowania) któregoś z komponentów całej instalacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9024359
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 459
    Masz w instalacji pomieszanie z poplątaniem. Rozumiem, że masz TV kablową, z której korzystasz jako dojście do internetu i jako źródło sygnału TV. Na przewodzie doprowadzającym sygnał do mieszkania musi znajdować się zwrotnica rozdzielająca sygnał między modem a odbiorniki TV. Po wyjściu prowadzącym do TV można stosować rozdzielacze sygnału. Wszystkie przewody połączeniowe muszą być o impedancji 75 Ohm, gdyż taka obowiązuje w instalacjach TV i SAT. Zasilacz do laptopa jest zapewne z przetwornicą i to on może powodować zakłócenia. Czasem pomaga odwrócenie wtyczki w gniazdku zasilającym. Jest również możliwe, że ekran przewodu koncentrycznego "wnosi" do Twojej instalacji potencjał różny od potencjału przewodu "zerowego" w instalacji elektrycznej. Obudowa komputera i zasilacz laptopa zazwyczaj mają wtyczki "z bolcem"
    Wtedy może pojawić się pętla dająca przydźwięk. W tej sytuacji jest niezbędny separator galwaniczny.
  • #4 9024449
    J4c0
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    hmm, sprawdzałem wszędzie wszystkie możliwe złączenia, wiem, że jest to przydźwięk sieciowy i patrząc dokładnie na całą trasę przewodu koncentrycznego to jest on wszędzie poprawnie podłączony. Wystarczy, że odłączę przewód koncentryczny albo od amplitunera albo od PC i problem ginie, sprawdzałem kilkakrotnie wszystkie miejsca łączenia i problem występuje... Czy może być to spowodowane tym, że w moim domu jest jeszcze przestarzała instalacja TN-C

Możliwe, że jest to impedancja 75 Ohm, ponieważ przewód nie ma oznaczeń. Posiadam 2 niezależne obwody które zostały rozdzielone zaraz przy wprowadzonym przewodzie do mieszkania, jeden obwód to mój pokój (TV, Radio, Internet) oraz pozostałe pomieszczenia na których są 2 TV.

Sprawdziłem ponownie całą instalację i winna jest ładowarka laptopa która przez bolec ochronny wprowadza zamęt. Przy podłączeniu jej bez bolca ochronnego problem nie występuje.

Dobra, problem został rozwiązany przez podłączenie ładowarki laptopa przez "złodziejkę" bez bolca ochronnego, dzięki czemu nie ma już żadnych przydźwięków z sieci. Dziękuje Wam za pomoc i natychmiastową odpowiedź!
REKLAMA