Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor Dell E172FP - nie włącza się, mruga zielona dioda

Radosny91 18 Sty 2011 20:37 4969 4
  • #1 18 Sty 2011 20:37
    Radosny91
    Poziom 2  

    Witam

    Włączyłem komputer w stan czuwania, a po uruchomieniu monitor nie chciał się włączyć. Dioda włącznika mruga cały czas na zielono (jakby co chwile monitor się resetował). Po wyłączeniu z zasilania i ponownym uruchomieniu, obraz pojawia się na 1 s. i znowu gaśnie i tak w kółko.
    Dodam, że nie mam już gwarancji. O co chodzi z tym monitorem?

    Dziękuję wszystkim za pomoc.

    0 4
  • Mitronik
  • #2 18 Sty 2011 21:06
    tronic1
    Spec od komputerów

    To równie dobrze może być problem karty graficznej, nie potrafi się obudzić. Sprawdź na innym monitorze.

    0
  • Mitronik
  • #3 18 Sty 2011 21:42
    Radosny91
    Poziom 2  

    Problem z kartą graficzną na 100% odpada, bo jak odłączę monitor od komputera, to jest cały czas to samo. Ciągle się włącza i wyłącza, słychać przy tym takie cykanie jak w zegarku.

    0
  • #4 02 Kwi 2012 02:09
    bc211
    Poziom 30  

    Może być
    mruga LED = Q739,40,59,60 = zasilacz próbuje się włączyć, bo widzi zwarcie w zasilaniu inwertera (D701, C703 +15V)
    ciemnica, LED OK = PF751 3A przepalony
    włącza na 1s podświetlenie = działa zabezpieczenie zwarcia podświetlenia

    Mam monitora przed sobą czy to celowa robota czy czegoś nie wiem, mianowicie:
    W parze z walniętym trafo sprawne trafo. Sprawne ma inne numery, niż to uszkodzone poza tym wszystkie 4 trafo identyko.
    Numery sprawnego: 19.26038.001 0312D346001. Uszkodzone na foto

    Monitor Dell E172FP - nie włącza się, mruga zielona dioda Monitor Dell E172FP - nie włącza się, mruga zielona dioda Monitor Dell E172FP - nie włącza się, mruga zielona dioda

    Inwerter jest samowzbudny a nie jak ktoś pisał, że sterowany przez IC751 (on jest do czego innego)
    Może kto podpowie gdzie mogę zdobyć 2 x trafo do drugiej świetlówki

    0
  • #5 03 Kwi 2012 15:21
    bc211
    Poziom 30  

    Poszedłem za wskazówkami usera lisek + trochę po swojemu, wymieniłem kondzioły HV 27pF 3kV na 15pF i prąd w zasilaniu spadł z 1,6A do ok. 700mA / kanał. Podejrzane trafa mają trochę mniejszą rezystancję wtórnego i nagrzewają się mocniej, niż te drugie. W drugim kanale z kolei nagrzewają się tranzystory. Bezpiecznik wstawiłem 1,6A. Monitor działa dobrze. Brightness na 70% i w zupełności wystarcza nie mam pojęcia do monitorów czy to jest OK, czy trochę przekombinowane ?

    pozdrawiam

    0