Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pobieranie kolorów z danych exel

zimek31 20 Sty 2011 06:56 1261 6
  • #1 20 Sty 2011 06:56
    zimek31
    Poziom 8  

    potrzebuję makro ktore pobiera kolor przypisany do danej wartości już w innym arkuszu z danymi.

    0 6
  • #2 20 Sty 2011 09:51
    walek33
    Poziom 28  

    Do wartości czy adresu?
    Sam kolor otrzymasz w wyniku użycia:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    W nawiasie Range podajesz adres komórki.
    Jest tylko drobny problem. Nie działa w przypadku formatowania warunkowego. :(

    0
  • #3 20 Sty 2011 18:25
    zimek31
    Poziom 8  

    Nie jestem ekseprtem exel coś tam potrafire chodzi mi o coś takiego może ktoś rozwiąże mi ten problem w załączeniu przesyłam roboczy plik, jak otworzycie to zobaczycie o co mi chodzi. Z góry dzięki

    0
  • Pomocny post
    #4 22 Sty 2011 07:03
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Wykorzystałbym zdarzenie arkusza "przy zmianie". Jeśli ilość wierszy w arkuszu jest zmienna, należy określić jakiś "punkt orientacyjny" Np wyraz "NR" (aktualnie w A26). Wtedy

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 22 Sty 2011 11:21
    zimek31
    Poziom 8  

    Kolego wielkie dzięki naprawde mi to pomoże w pracy , jednak te formum jest spoko pozdrawiam i dzieki jeszcze raz .

    0
  • #6 23 Sty 2011 00:42
    zimek31
    Poziom 8  

    Jeszcze do tego arkusza potrzebuje aby sortowało kolorem a poźniej malejąco oczywiscie w każdym kolorze i jak okreslić kolor który ma być pierwszy ??-- zgóry dzieki pracuje na exel 97 wiec tam nie ma sotu po kolorze i poziomie

    0
  • #7 23 Sty 2011 08:36
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    To chyba nie będzie takie proste. Niestety Excel jest bardzo ubogi jeśli chodzi o "kolorowe funkcje".
    Wg mnie musiałbyś zrobić wzorcową tabelkę z indeksami kolorów i przepisać ją do tablicy. Następnie do drugiej tablicy przepisać indeksy z "kolorowego" zakresu do sortowania i dodatkowo umieścić je w kolumnie pomocniczej
    Wreszcie czymś na wzór sortowania bąbelkowego porównywać z przepisaniem obie tablice. I na końcu "posortować" zakres wg kolumny pomocniczej w kolejności indeksów z tablicy wynikowej.

    0
  Szukaj w 5mln produktów