Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spalony element Creative T6100

daniel19_1987 20 Sty 2011 16:28 5292 18
  • #1 20 Sty 2011 16:28
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    Witam wszystkich

    Dziś z niewiadomych przyczyn spalił mi się pewien element Creative t6100.
    Jak to się mówi nic się nie dzieje bez przyczyny akurat teraz się nie sprawdza.
    Przeglądając strony www nie słuchając muzyki głośniki zaczęły mi buczeć, wyłączyłem i włączyłem ponownie... dalej to samo po chwili poczułem dziwny zapach:) patrze pod biurko a tam z wylotu bass refleks leci dymek. Natychmiast wyłączyłem głośniki z zasilania. Chwile się pomęczyłem żeby je rozkręcić ale się udało.
    Spoglądam na płytkę i widzę spalone elementy.
    Wygląda to tak:

    Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100 Spalony element Creative T6100

    Oczywiście mogę zrobić więcej zdjęć proszę pisać którego elementu.

    Zwracam się z prośbą do was, czy posiada ktoś schemat tej płytki? albo wie jaki to był element? Jest tak okopcony że niestety nie uda mi sie sprawdzić na nim:( Z mojej wiedzy elektronicznej wygląda to na tranzystor a obok niego rezystor albo dioda(sprawne lub nie ale też okopcone).

    Jaki element kupić i co zrobić, aby w przyszłości się coś podobnego nie zdarzyło?
    Mam na myśli naprawę badziewnej konstrukcji Creative.., bo dobrze, że siedziałem przed kompem ;/ Jak by mnie nie było, to by dom z dymem poszedł.

    0 18
  • #3 20 Sty 2011 17:16
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    Jest dobra wiadomość udało mi się wyciągnąć część tranzystora po jego przeczyszczeniu i skanie w wysokiej rozdzielczości udało mi sie odczytać nazwę tranzystora. Jest to "BC639"
    Zamieszczam zdjęcie:
    Spalony element Creative T6100
    Opis tranzystora: http://www.soltronik.pl/download/BC639.pdf
    Czy to jest pełna nazwa tego elementu? Mogę zastosować jakiś inny? Lepszy? Tak żeby się to nie powtórzyło?
    Obok element wygląda na diodę chyba sprawna tylko odymioną?
    Spalony element Creative T6100

    pp1964 napisał:
    Uszkodzony jest chyba jeszcze układ(jak w linku)


    Ten temat czytałem. Mój burzy nie przeszedł więc chyba reszta sprawna.

    0
  • #4 20 Sty 2011 17:31
    maciek_k89
    Poziom 13  

    Według mnie ten obok to będzie rezystor to tak po pierwsze. Po drugie jeżeli buczy to prawdopodobnie jest stałe napięcie na wyjściu więc układ też może być uszkodzony. BC639 to pełna nazwa tego tranzystora, ale nie znalazłem nigdzie schematu więc ciężko powiedzieć co on tam robi i dlaczego został uszkodzony.

    0
  • #5 20 Sty 2011 17:39
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    maciek_k89 napisał:
    Po drugie jeżeli buczy to prawdopodobnie jest stałe napięcie na wyjściu więc układ też może być uszkodzony.

    Bardziej jak by strzelało coś w głośnikach i buczało. Odłączyłem wszystko szybko więc może nic się nie zepsuło. Wymienię bc639 i zobaczę czy działa.

    Może ma ktoś podobne głośniki i może zerknąć jakie ma kolory pasków na rezystorze? Choć na sądzę, że to będzie dioda.

    0
  • Pomocny post
    #6 20 Sty 2011 17:44
    pp1964
    Poziom 24  

    Cytat:
    Choć na sądzę, że to będzie dioda

    Cytat:
    Ten temat czytałem

    Cytat:
    głośniki i może zerknąć jakie ma kolory pasków na rezystorze

    W podanym linku wszystko jest.

    0
  • #7 20 Sty 2011 17:50
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    pp1964 napisał:
    W podanym linku wszystko jest.

    Dzięki.
    Elementy które wymienię to:
    Tranzystor BC639
    Rezystor R12-5,6 oma

    Odezwę się czy działa. Dzięki!

    0
  • #8 20 Sty 2011 17:56
    maciek_k89
    Poziom 13  

    A zwróciłeś uwagę na kondensator C42 i układ U4?? Też niefajnie wyglądają

    0
  • #9 20 Sty 2011 18:17
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    maciek_k89 napisał:
    A zwróciłeś uwagę na kondensator C42 i układ U4?? Też niefajnie wyglądają
    No pięknie to mnie Maćku zaskoczyłeś. Nie zauważyłem tej wady. Układ U4 był mokry pewnie ze względu na to, że ten kondensator C42 wyparował;/ A kto mi teraz powie jaka była jego wartość:(:(?

    Spalony element Creative T6100
    Spalony element Creative T6100

    0
  • #10 20 Sty 2011 18:24
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  

    Sprawdź zasilacz zanim podłączysz, to może ujawni się przyczyna.
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #11 20 Sty 2011 18:24
    maciek_k89
    Poziom 13  

    Teraz już masz pewność że jakiś układ też został uszkodzony. Być może ten U4. Pasowałoby sprawdzić do czego ten kondensator był podłączony. Bez schematu ciężko będzie Ci to ruszyć.

    0
  • #12 20 Sty 2011 18:33
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    Więc zwracam się z prośbą do właścicieli T6100 może mi podadzą wartość kondensatora C42.

    0
  • #13 20 Sty 2011 22:36
    pp1964
    Poziom 24  

    Sprawdź, po ścieżkach do czego jest podłączony C42, porównaj przy innych układach, prawdopodobnie 100n.

    0
  • #14 20 Sty 2011 22:44
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    Tak właśnie myślę, że to był 104M czyli 100 nF. Bo patrzyłem po ścieżkach na innych układach są 104M tuż zaraz za układem i podłączone ścieżką do jednej różki. No nic jutro kupuje elementy wlutuje i sprawdzę czy wszystko gra.

    0
  • #15 20 Sty 2011 23:05
    pp1964
    Poziom 24  

    Cytat:
    podłączone ścieżką do jednej różki

    Jeżeli między pin8 i masę, to można próbę zrobić bez niego, ale ważne jest co jeszcze uległo uszkodzeniu - U4 dobry? Ja bym od razu profilaktycznie kupił, jakiś ..4558 lub NE5532, ale ...

    0
  • #16 20 Sty 2011 23:05
    maciek_k89
    Poziom 13  

    Wątpię żeby wymiana tego kondensatora zaradziła wszystkiemu. Kondensator tak sam od siebie nie wystrzeli. Musiał przez niego popłynąć duży prąd, a to znaczy, że przez ten układ też popłynął tenże prąd. Kup też ten układ NJM4556AD i najlepiej odpalaj to z jakimś ograniczeniem prądowym bo szkoda pieniędzy i czasu :). Powodzenia

    0
  • #17 21 Sty 2011 12:14
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    Spalony element Creative T6100
    Oznaczenia na rysunku:
    Czerwone x3 - MC4558cn
    Zielone x1 - NJM 4556AD
    Niebieskie x1 - 100nF

    Chłopaki kupiłem elementy a sprzedawca mi dał:
    Zamiast x3 - MC4558CN dostałem x2-MC4558CN "x1-HA17458 PS 8D2"-czy to jest jakiś zamiennik czy sie pomylił i dał mi inny?
    Spalony element Creative T6100
    Zielonego x1 - NJM 4556AD - nie dostałem znacie zamiennik?
    A tranzystor zamiast BC 639 dostałem z oznaczeniem "c63916 W47" - czy to też jest zamiennik czy znowu się pomylił?
    Spalony element Creative T6100

    Nie chce tak wlutować żeby się okazało, że jet to co innego i zepsuło się coś jeszcze.

    0
  • #18 21 Sty 2011 13:36
    mkpl
    Poziom 37  

    Wsadź i sprawdź większość wzmacniaczy operacyjnych pasuje wzajemnie. Ten tranzystor który posiadasz to BC639 grupy wzmocnienia 16 będzie ok

    0
  • #19 21 Sty 2011 19:52
    daniel19_1987
    Poziom 14  

    Panowie przylutowałem: Tranzystor, rezystor, kondensator i jeden U4. Zestaw działa ale niestety tylne głośniki L i R nie:( może być to spowodowane tym, że układ U4 odpowiedzialny za nie trochę słabo przylutowałem, poprawie to na dniach to zobaczę. Dzięki wszystkim!

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo