Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

golf 3diesel 1995 świece żarowe

anetam1102 20 Jan 2011 20:16 4264 12
    anetam1102
    Level 9  
    Proszę o pomoc .Zepsuła mi się chłodnica -GOLF 3 DIESEL 1.9 kombi ,1995r,ze względu na minusowa temperaturę spuściłam wodę a potem przekręciłam stacyjkę ,za pierwszym razem zapaliła mi się świeca żarowa normalnie -nie odpalił ,za drugim razem swieca zaczęła mrugac.Po wymianie chłodnicy nadal swieca mruga,a autko nie chce zapalic(zapaliło przy złączeniu kablem akumulatora z świeca).Dlaczego kontrolka mruga i czemu nie odpala na zimnym ,co moze byc przyczyną że świeca w tym momencie zaczęła mruagac.Co mogło zepsuc sie w tym momencie kiedy chciałam go odpalic aby wyrzucic wode z pompy.
    Anonymous
    Anonymous  
    anetam1102
    Level 9  
    TO JEST CZYSTY DIESEL BEZ TURBINY 47KW
    ja-kenaj
    Level 26  
    Sprawdź przewody na przekażniku świec żarowych czy nie są poluzowane. Ewentualnie sam przekaźnik.
    jhosef
    Level 16  
    Miganie oznacza przerwę w obwodzie. Pewnie zrobiłeś zwarcie i spalił się bezpiecznik. Jest w skrzynce bezpieczników na samej górze, wielki 3 cm 50 A.

Odłączałeś aku przy wymianie?

W golfie świece mogą grzać bez kluczyka w stacyjce. Dzieje się tak przy pierwszym otwarciu drzwi przed odpaleniem. Zaczynaja grzać świece jeszcze przed przekręceniem kluczyka przygotowując auto na odpalenie. Jeśli nie odpalisz przy następnym otwarciu nie zagrzeje.
    Zico63
    Level 37  
    jhosef wrote:

W golfie świece mogą grzać bez kluczyka w stacyjce. Dzieje się tak przy pierwszym otwarciu drzwi przed odpaleniem. Zaczynaja grzać świece jeszcze przed przekręceniem kluczyka przygotowując auto na odpalenie. Jeśli nie odpalisz przy następnym otwarciu nie zagrzeje.

Tylko w silnikach TD czyli AAZ, silnika Koleżanki to nie dotyczy.
    jhosef
    Level 16  
    Zico63 wrote:
    jhosef wrote:

Tylko w silnikach TD czyli AAZ, silnika Koleżanki to nie dotyczy.

Wg instrukcji obsługi dotyczy to obu silników:
    Zico63
    Level 37  
    No tak, widzę. Zapewne jako podstawę należy brać Oficjalną instrukcję obsługi, jednak w kilku opracowaniach i wszystkich schematach widnieje, że tylko Turbo ma to wstępne podgrzewanie (W ogóle osobny sterownik grzania, w gnieździe 12 inny, zwykły przekaźnik, inna instalacja). Nie jest to istotne dla TEJ sprawy, muszę jednak "dorwać" jakiego wolnossącego i mu to podpatrzeć.
    anetam1102
    Level 9  
    czy muszę odłączyc aku przy wymianie bezpiecznika

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze jedno czy można sprawdzic taki bezpiecznik
    jhosef
    Level 16  
    Będzie widać przepalenie, to bezpiecznik topikowy więc się upali.

Tak on wygląda:

W nowszych (to raczej TDI) jest na grodzi po prawej stronie serwa w postaci blaszki.
    Zico63
    Level 37  
    Witam po przerwie technicznej (neostarda).
    Ja mam akurat 1Z TDI i na grodzi jest taki bezpiecznik blaszkowy, w sterowniku ale jest od świec podgrzewania płynu chłodzącego; występuje w wersjach do chłodnego klimatu. Bezpieczniki widoczne powyżej są na skrzynce bezpieczników i u mnie też tam jest.
    anetam1102
    Level 9  
    Dzięki za pomoc to był bezpiecznik .autko jest na chodzie.
    kazikszprycha
    Level 12  
    zawsze sprawdź sobie bezpieczniki