Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.

5Stan8 21 Jan 2011 17:52 7843 114
Telkom Telmor
  • #61
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Najlepiej jakbyś wypróbował u kogoś czy łączy się przez PPPoE bo możliwe, że router uszkodzony.
  • Telkom Telmor
  • #62
    5Stan8
    Level 15  
    witux wrote:
    Najlepiej jakbyś wypróbował u kogoś czy łączy się przez PPPoE bo możliwe, że router uszkodzony.


    Mamy w mieście jedną sieć ...

    Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:

    A Rohbar i vitux nic ? :cry: :sm9:
  • #63
    Rohbar
    Level 13  
    A ty na tej karcie nie miałeś klonowanego mac ?? troszkę to dziwne że jej nie wyświetla w ipconfig ;/ spróbuj ja odinstalować zmienić slot PCI wykryje ja jako nowy sprzęt zainstaluj stery i zrób screen tego ipconfig
  • #64
    5Stan8
    Level 15  
    Karta na USB, jest tylko PPPoE i nic więcej. Mam wrażenie że owsinek wogóle nie rozpoczyna procedury uwierzytelniania PPPoE - zmieniam np hasło i nic.
  • #65
    hermes-80
    Level 43  
    Jeśli router na gwarancji to się nie zastanawiaj i idź go wymienić. Poza tym chyba gdzieś powinny być logi w tym Duo i tam trzeba się dopatrywać błędów.
  • #66
    5Stan8
    Level 15  
    A może z drugiej strony : postawić na laptopie z WiFi coś w rodzaju serwera z uwierzytelnianiem PPPoE i na tym sprawdzić router ? Ktoś mi powie jak to zrobić ? Dziękuję
  • Telkom Telmor
  • #67
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    I jeszcze jedna uwaga: konfigurację G.DUO przeprowadzaj póki co na ustawionym j.angielskim. Jeżeli jest przestawiony na polski, w obecnym firmware (b15c, b16d)niektóre opcje nie są przyjmowane, zobacz u2 powyższego postu. Może to jest przyczyną Twoich kłopotów z PPPoE?

    Pozdrawiam -
    Stanley

    [EDIT]
    P.S. @M3x: wklejaj obrazki na Elektrodę, a nie jakieś inne serwery. Pod edycją każdego postu masz przecież przycisk 'Dodaj obrazek'.

    Post 11 Mar 2010 17:17
    Re: Konfiguracja OvisLink AirLive G.Duo
    Odpowiedz z cytatem
    Problem rozwiązany Smile
    Należy sztywno ustawić adresy DNS PPPoE. Można je znaleźć w szczegółach połączenia PPPoE w Windows Smile

    Bardzo dziękuje za wszelkie wskazówki.

    Spróbuj tego rozwiązania:
    - zmień język na angielski
    - sklonyj MAC karty USB z pudełeczka
    - wpisz DNS-y na sztywno
  • #68
    5Stan8
    Level 15  
    To wszystko już robiłem ...
  • #69
    hermes-80
    Level 43  
    Właśnie widzę, że jedziesz na maxa na wszystkich forach. Idź wymień to w sklepie na 2 urządzenia AP + rouetr z WISP albo zgłoś na gwarancję jeśli ją posiadasz. A jeśli wymiana nie wchodzi w grę to zrób upgrade do jakiejś starej wersji może tam zaskoczy. Wypróbuj wszystkie wersje http://pl.airlive.com/support/support_3a.jsp?pdid=PD1256259285448 zaczynając od najstarszego - oczywiście stosując się do wskazówek:
    - zmień język na angielski
    - sklonyj MAC karty USB z pudełeczka
    - wpisz DNS-y na sztywno
  • #70
    5Stan8
    Level 15  
    Jeszcze spróbuję z serwerem jak ktoś podpowie
  • #71
    hermes-80
    Level 43  
    To nie takie proste - musisz postawić jakąś serwerową wersje Linuxa z serwerem PPPoE i tam to odpalić - ale to raczej nie da ci odpowiedzi bo twój ISP możne mieć inna konfigurację.
    Spróbuj z wersjami FW.
  • #72
    5Stan8
    Level 15  
    Da mi odpowiedź czy G-Duo jest Ok
  • #73
    Rohbar
    Level 13  
    Ściąg i zainstaluj Virtual PC Link
    ściąg mikrotika Link

    Zainstaluj go na virtual PC. ściąg winboxa Link
    odpal zainstalowanego MT na virtual PC otwórz winboxa kliknij na 3 kropki pojawi sie adres mac twojego MT resztę opisze później muszę uciekać polecam stronę http://www.mikrotik.org.pl/ tu znajdziesz wszystko jak skonfigurować PPPoe
  • #74
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dostałeś tyle cennych informacji, że malarz pokojowy by dał radę zestawić to PPPoE.
    Idź oddaj to urządzenie. Może na miejscu będą mieli możliwość sprawdzić czy działa.
  • #75
    hermes-80
    Level 43  
    Daj znać jak rozwiążesz problem.
  • #76
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hmm, musi dać znać bo mu nie odpuszczę.
  • #77
    5Stan8
    Level 15  
    Nie udało się, może dlatego że nie jestem malarzem ... Chyba odeślę na gwarancji. Pozdrawiam.
  • #78
    5Stan8
    Level 15  
    Jeszcze jedno, może ma jakieś znaczenie. Przy konfiguracji połączenia PPPoE z moją miejską siecią należy zacząć od wyłączenia protokołu TCP/IP we właściwościach karty sieciowej WiFi - co to oznacza ?

    OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.
  • #79
    hermes-80
    Level 43  
    Nie to nie ma znaczenia. Wysłałeś go na gwarancję w końcu ??
  • #80
    5Stan8
    Level 15  
    Po drodze wylądowałem na kilka dni w szpitalu, jak to nie ma znaczenia to jutro wysyłam.
  • #82
    5Stan8
    Level 15  
    Napisałem do ISP, chociaż nie sądzę żeby ogólnodostępna, bezpłatna miejska sieć stosowała jakieś dziwne protokoły czy ustawienia.
  • #83
    hermes-80
    Level 43  
    To nie jest dziwny protokół tylko bezpieczniejszy teraz jeszcze do supporty Airlive czy G Duo obsługuje takowy protokół na PPPoE.
  • #84
    5Stan8
    Level 15  
    Poczekam na odpowiedź od ISP

    Już dostałem : "chap, mschap1, mschap2."
  • #85
    Stanley_P
    Level 27  
    @5Stan8: może spróbuj jeszcze do gościa w Action - firmie która zajmowała(muje?) się dystrybucją G.DUO w Polsce. Może coś podpowie? Namiary znajdziesz w tym poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7584194#7584194
    a jeżeli się dobrze uprzesz, znajdziesz też w necie adres e-mail.

    Pozdrawiam -

    Stanley

    P.S. A'propos gwarancji: jeżeli kupowałeś w sklepie, jako osoba fizyczna (nie firma), masz fakturę/paragon, według obecnego prawa konsumenckiego możesz obligatoryjnie reklamować sprzęt w ciągu 2 lat u sprzedawcy, z tytułu tzw. niezgodności towaru z umową. Jakkolwiek z pewnych względów lepiej jest to zrobić do pół roku od chwili zakupu.

    Dodano po 10 [minuty]:

    [EDIT]
    P.S.#2 A'propos PPPoE: z pewnością przeglądaleś te wątki:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1856545.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1573262-0.html

    w których wspominano o problemach z PPPoE, ale wszystkie te przypadki póki co znalazły szczęśliwe zakończenie... Twój jest chyba pierwszy...
  • #86
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    Już dostałem : "chap, mschap1, mschap2."
    no to tez klops.
  • #88
    hermes-80
    Level 43  
    chap, mschap1 - to powinien być standard ale nie zaszkodzi zapytać support G Duo z jakich protokołów korzysta PPPoE podczas uwierzytelniania klientów na tym routerze.
  • #89
    Stanley_P
    Level 27  
    hermes-80 wrote:
    chap, mschap1 - to powinien być standard ale nie zaszkodzi zapytać support G Duo z jakich protokołów korzysta PPPoE podczas uwierzytelniania klientów na tym routerze.


    Wrzucam spis poleceń telnetu Airlive G.DUO - z których zdaniem moim wynika, że posiada PAP, CHAP, MSCHAP, MSCHAP2, str. 4 pdf-a. Ale bez bicia się przyznaję, że nie bawiłem się, tzn. owszem trochę próbowalem kiedyś parę poleceń przez telnet, np. w stylu Site Survey, ale w sumie nic nie konfigurowałem. A tym bardziej PPPoE ;-) - a ciut poważniej, po prostu żaden dostawca z którym do tej pory się łaczyłem nie wymagał tego protokołu.

    Pozdrawiam -

    Stanley
  • #90
    Stanley_P
    Level 27  
    @5Stan8: i jeszcze jedno - jeżeli czytałeś ten post, oraz wcześniejsze forumowicza @bp1980:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9000378#9000378
    jak widać podobno pomogły przede wszystkim:
    1. Obecność administratorki sieci (może powinieneś się postarać nawiązać kontakt? ;-))
    2. Zmiana MTU na 1472 (?)
    Zakładam ponadto, że zarówno tamten user oraz Ty wpisujecie nazwę użytkownika i hasło poprawnie. Podobnie niewiele kombinacji jest w wyborze Rodzaju połączenia (Manual, Continous, Connect on Demand). Przy czym podkreślam i już pisałem: każda zmiana ustawień musi być zatwierdzona, a żeby zaczęła obowiązywać, należy koniecznie wykonać RESTART routera. Było TUTAJ

    W G.DUO po wybraniu PPPoE na porcie WAN, rozmiar MTU zostaje automatycznie, domyślnie ustawiony na 1452, natomiast u Ciebie na zrzucie w tym poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9036360#9036360
    widnieje wartość 1492 (jak widać maksymalna).
    Pytanie: wpisałeś ot tak, czy skądś wziąłeś, np. z parametrów sieci otrzymanych od dostawcy?

    Pozdrawiam.