Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AutoMapa 6.7 EU + Navia 2008 - nie działa w żaden sposób

stachu121 20 Sty 2011 22:23 7414 7
  • #1 20 Sty 2011 22:23
    stachu121
    Poziom 19  

    Witam.
    Dostałem dziś do wrzucenia mapy na ww. nawigację z WIN 5.0CE (wg. naklejki) na pokładzie. Oryginalnie jest tam MapaMap, jednak klient zakupił AutoMapę 6.7 którą chce zainstalować. Wcześniej miał wersję 5.3 która zainstalowana jest na karcie Kingstona 2 GB i odpala po kliknięciu na pulpicie za każdym razem (menu jak na zdjęciu

    Próbowałem zainstalować tą AM 6.7 na 3 różnych kartach, z różnymi dostępnymi dodatkami, próbowałem też zainstalować swoją starszą 6.6.2 i też nic, nawigacja widzi folder AutoMapa na karcie wchodzi na niego jednak po przyciśnięciu nawigacja nie uruchamia się, ka karcie widoczne tylko kilka plików tekstowych. Karty próbowałem formatować na systemy plików zarówno FAT, FAT32 jak i NTFS - bez rezultatu. Nie wiem czy system jest odblokowany, nic mi o tym nie wiadomo, klientowi też nic o tym nie wiadomo. Próbowałem resetować nawigację, instalować na innym komputerze (Win7 jak i XP SP3), ściągnąłem też nawet skądś gotową mapę na Polskę ale na karcie nie widać nic poza plikami tekstowymi. Ogólnie nie mam już koncepcji dlaczego wersja 5.3 na jednej karcie działa a wersje 6.2, 6.5, 6.6.1 oraz 6.7 nie działają na tej nawigacji. Jaki dodatek z dostępnych na liście powinienem zainstalować? Co jeszcze mogę zrobić aby to ruszyło? I dlaczego wersja 5.3 działa a żadna inna nie? Dodam, instalowałem w sposób identyczny na kilku innych nawigacjach różne wersje AM i bez problemów szło na każdej, to pierwsza która stawia opór. Proszę o pomoc i dziękuję z góry za poświęcony czas.

    Zamieść zdjęcie poprawnie. marek216

    0 7
  • #2 22 Sty 2011 15:06
    DrSilence
    Poziom 17  

    Instalujesz przez nawigacje czy przez czytnik ??

    0
  • #3 22 Sty 2011 22:26
    suchy22
    Poziom 20  

    Jeżeli na karcie jest katalog mapamap30 czy jakoś tak to wrzuć do niego *.exe Automapy z CE. Zmień nazwę na mapamap3.exe nie wiem czy tak będzie działać...
    Jak nie to podmień pliki w pamięci urządzenia. Zmień nazwę oryginału na mapamap31.exe a Automapy na mapamap3.exe
    lub
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1028799.html

    0
  • Pomocny post
    #4 23 Sty 2011 00:11
    Pontikos
    Poziom 38  

    suchy22 - kolega nie pyta sie W JAKI SPOSOB uruchomic Automape - to umie ;)
    Pyta sie DLACZEGO sie nie uruchamia wersja wyzsza, a nizsza tak - a to roznica.

    stachu121 - proponuje zaczac testy od oficjalnej wersji DEMO ze strony Automapy.. Moze to co uruchamiasz z karty zostalo zle przygotowane :) (nie ma znaczenia ze na innym sprzecie chodzi)
    Proponuje tez bys LINK zamknal w znacznik CODE - bo sie ekran rozjezdza.. .

    0
  • #5 23 Sty 2011 08:53
    stachu121
    Poziom 19  

    Dziękuję za wszystkie powyższe odpowiedzi.
    A więc tak, instaluję przez czytnik, kilka różnych wersji, zarówno już przygotowane jak i oryginalne instalki ale niestety żadna nie działa. Tylko 5.3. Po rozmowie z kolegą który też trochę zajmuje się tym doszliśmy do wniosku, że system nie jest odblokowany. Klient już nawigację odebrał bo pojechał w czwartek na skoki do Zakopanego z nią :D
    Prawdopodobnie jak przyjedzie to będziemy działać. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

    1
  • #6 23 Sty 2011 17:49
    suchy22
    Poziom 20  

    Kolego Pontikos, nie uruchamia się tylko z nowszą wersją, na starej 5.3 działa tak pisze stachu121. Bo jak ma się uruchomić skoro miał wgraną starszą wersję więc i plik uruchomienia, który z reguły zastępuje się w tego typu nawigacjach jest plikiem starszej wersji i jest umieszczony w innym katalogu i z inną nazwą jak to czyni instalator AutoMapy. A jeżeli dobrze mi wiadomo, nie da się plikiem starszej wersji AM uruchomić nowszej AM. Błędu również nie wyświetla bo winda nie jest odblokowana i komunikat występuje pod menu głównym nawigacji, tak było w przypadku mojej nawigacji. Stąd moja podpowiedź żeby skopiować, a nie przenosić, plik wceAm.exe do tego katalogu wraz ze zmianą nazwy, co powinno rozwiązać problem.
    Co do samego katalogu to wystarczy podczas instalacji wybrać określone urządzenie (Navii nie ma bo nie ma wsparcia i owego Dodatku) po czym AM sama tworzy taki katalog wraz z plikiem potrzebnym do uruchomienia. Przykładowo dla SmartGPS jest to MobileNavigator/MobileNavigator.exe z ikoną AM, gdyż jest to plik wceAm.exe. Acha i jeszcze shell.ini w którym podana jest ścieżka \SDMMC\MobileNavigator\MobileNavigator.exe żeby wykonał Autostart przy uruchomieniu.

    0
  • #7 23 Sty 2011 17:58
    Pontikos
    Poziom 38  

    suchy22 - Skoro jest tak jak piszesz, przy prawidlowej instalacji nowej wersji AM na stara, plik uruchamiajacy AM takze jest zamieniany na wersje kompatybilna z aktualnie instalowana. Ergo, warunek zgodnosci wersji nadal pozostaje spelniony :)

    Niemniej, uwaga cenna, by po prostu wybierac podczas instalacji taki Dodatek, ktory doda \$SDcard\Mobilenavigator\Mobilenavigator.exe

    stachu121 - sugeruje urzadzenie ladnie opdblokowac, dac nowe funkcjonalne MENU (Panel) z ikonkami prowadzacymi bezposrednio do aplikacji z karty - najmniej roboty, najkorzystniejszy efekt :) I gratyfikacja :D

    0
  • Pomocny post
    #8 23 Sty 2011 21:10
    suchy22
    Poziom 20  

    Z tego co zdążyłem wyczytać to w tej nawigacji za uruchomienie spod przycisku odpowiada plik \flash_storage\Navia\menu.ini a w nim wpis: btn_exe = "\flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe"
    jeżeli istnieje skrypt uruchomienia to jest pod wpisaną tam lokalizacją lub dodatkowo w flash_storage\autorun.inf może być ukryty, tylko tutaj decydujesz co odpalasz przy uruchomieniu nawigacji, oryginalnie jest to menu ze ścieżką \flash_storage\Navia\menu.exe.
    Jeżeli chodzi o uruchomienie automatycznie z karty, shell.ini może nie działać.
    Więcej przydatnego info:
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=3128
    i z autorun ze skryptem
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=12600
    bez skryptu
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=54244#54244
    i pamiętaj aby zawsze kopiować pliki przed zamianą!!!
    Istnieje wtedy możliwość zamiany na oryginalne.
    Skrypt do uruchomienia pod klawiszem nawigacji wraz z instrukcją w środku:
    http://rapidshare.com/files/444175920/Skrypt_do_Navia_2008.zip

    0
  Szukaj w 5mln produktów