Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vitopend 100 - brak iskry, awaria układu zapłonowego?

20 Sty 2011 23:00 3371 22
  • Poziom 9  
    Mam problem z kotłem Vitopend 100 jednofunkcyjny z otw komora spalania. Otóż po włączeniu zapalają się dwie diody zielona i żołta-serwisówka mowi ze jest to awaria automatu zaplonowego. Po przekreceniu pokretla od c.o lewo -prawo zaczyna migac diodka z czestotliwoscia ok 1/10s. Dodam ze pompa c.o rusza. natomiast nie ma przeskoku iskry miedzy elektrodami. Czy istnieje mozliwość ze transformator jest blokowany przez czujnik przegrzewu jak to wynika z serwisówki?
  • Poziom 17  
    jakie jest ciśnienie wody w instalacji ?
  • Poziom 9  
    Ciśnienie jest 1bar.
  • Poziom 30  
    Sprawdż czujnik ciągu lub przegrzewu
  • Specjalista - systemy grzewcze
    obróć wtyczkę w kontakcie.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Uszkodzenie czujnika temp. wody w kotle lub awaria automatu palnikowego (płyty głównej kotła - transformator zapłonowy jest wlutowany na płycie). Natomiast do wcześniejszych zaleceń forumowiczów: ten Vitopend nie ma czujnika ciśnienia wody w kotle więc zapali się nawet przy ciśnieniu 0 bar. Obrócenie wtyczki to też nie pomoże bo iskierki - jak pisze użytkownik - nie ma w ogóle).
  • Specjalista - systemy grzewcze
    wawrzeczko_t napisał:
    . Obrócenie wtyczki to też nie pomoże bo iskierki - jak pisze użytkownik - nie ma w ogóle).

    No więc własnie zazwyczaj takie są objawy.
    Te czujniki bardzo rzadko ulegają uszkodzeniu, możesz sprawdzić jeszcze przewody czy któryś sie nie wypiął uprzednio odłączając od sieci.

  • Moderator na urlopie...
    wawrzeczko_t napisał:
    ...ten Vitopend nie ma czujnika ciśnienia wody w kotle więc zapali się nawet przy ciśnieniu 0 bar


    To lipa ten kocioł :(
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Niejeden egzemplarz śmiga w niejednym miejscu na świecie. Z tego co wiem to poziom sprzedaży jest na zadowalającym poziomie :)
  • Poziom 17  
    mirrzo na grzyba Ci ten czujnik...?
  • Poziom 9  
    czujnik ciśnienia c.w.u sprawdzalem-zmostkowalem przewody wychodzace z automatyki na tern czujnik-zadnych zmian. Pozostal tylko transformator wlutowany w plytke
  • Poziom 9  
    Po zmostkowaniu nie bylo zadnej roznicy w pracy urzadzenia, stad wyeliminowalem elektryczna awarie czujnika.

  • Moderator na urlopie...
    BŁĄD. Czujnik ma różne wartości oporności w zależności od ciśnienia, dlatego mostkowanie nic nie daje. Musisz znać te wartości, pomierzyć i wtedy wydać wyrok. Prościej go wymienić.
  • Poziom 9  
    Ok, ale myśle ze mimo wszystko w tym przypadku padl trandormator skoro nie ma iskier.
  • Poziom 17  
    Koledzy,
    Vitopend nie ma czujnika ciśnienia... ma czujnik przepływu (czarny), ale jego mostkowanie to dla automatyki tylko sygnał zapotrzebowania CWU...
    Piszesz, że kocioł wpada w awarię od STB (miganie 1/10sek) - tutaj szukaj problemu, bo bez sprawnego zabezpieczenia kocioł nie rozpoczyna procedury uruchamiania.
    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Dziekuje za konkretna odpowiedz. Kocioł zaczyna procedure,uruchamia m.in pompe, slychac probe zapłonu. mam jeszcze pytanie odnosnie ogranicznika temperatury, który znajduje sie na zasileniu c.o.jaka powinna byc jego rezystancja. Ewentualnie jak funkcjonuje ten ogranicznik.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Więc jednak jest iskra (próba zapłonu)?! To faktycznie zmienia postać rzeczy.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    wawrzeczko_t napisał:
    Więc jednak jest iskra (próba zapłonu)?! To faktycznie zmienia postać rzeczy.

    całe nasze dywagacje poszły na marne :D
    A zawór gazowy masz odkręcony? :D
  • Poziom 9  
    Iskier niestety brak, wg mnie to wina niesprawnego transformatora

  • Moderator na urlopie...
    tomaki napisał:
    ...slychac probe zapłonu

    tomaki napisał:
    Iskier niestety brak


    To wreszcie jak, jest, czy nie ma ?