Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

150m skrętki na szpuli nie przesyła sygnału

Kadis 21 Sty 2011 19:11 1264 11
  • #1 21 Sty 2011 19:11
    Kadis
    Poziom 14  

    Witam Wszystkich
    Mam takie pytanie mam około 150m skrętki (cat5 , nieekranowana) na szpuli , zarobiłem końcówki z obu stron i po połączeniu kompa ze switchem nie świeci nawet zielona dioda link.

    Czy możliwe , że kabel jest gdzieś uszkodzony , a czy to dlatego , że jest na szpuli ?
    Pozdrawiam cześc

  • #2 21 Sty 2011 19:20
    piterus99
    Poziom 43  

    150m to trochę powyżej normy, w jakim standardzie zarobiłeś końcówki?
    Możesz omomierzem przelecieć każdą żyłę, wtedy wykluczysz mechaniczne uszkodzenie. Nawinięcie na szpulę nie powinno mieć wpływu, aczkolwiek może bo zaczyna to działać jak wielka cewka

  • #3 21 Sty 2011 19:56
    Kadis
    Poziom 14  

    Dzięki za zainteresowanie

    Też mi się wydaje , że to ze jest na szpuli nie powinno mieć znaczenia , zaraz biorę miernik i sprawdzę każdą żyłę .

    kabel zarobięłem według tego połączenia:

    biało-pomarańczowy
    pomarańczowy
    biało-zielony
    niebieski
    biało-niebieski
    zielony
    biało-brązowy
    brązowy

    i druga strona tak samo

    Dodano po 22 [minuty]:


    Sprawdziłem każdą żyłę omomierzem maja około 90Ω , więc powinno być ok , a połączenia jednak nie ma

    Pozdrawiam cześć

  • #4 23 Sty 2011 22:31
    nataneq
    Poziom 9  

    Witam,

    ja u siebie testowałem połączenie przy długości kabla około 120m i sieć działała w pełnym wymiarze, bez najmniejszych problemów.

    Jeśli chodzi o brak połączenia to polecam dokładne sprawdzenie czy końcówki są dobrze zaciśnięte. Z mojego doświadczenia wynika, że zaciskarki lubią nie docisnąć.

    Aktualnie nawet używam jednej przy której muszę w 90% zasikanych końcówek poprawiać. A wygląda to tak, że w zaciskarce pomiędzy końcówkę, a górną ścianę zaciskarki wpycham kawałek blaszki, aby głębiej docisnęła.

    W szczególności proszę zwrócić uwagę na 1, 2, 3 oraz 6 żyłę, ponieważ to one są potrzebne do ustanowienia połączenia.

    Jeśli chodzi o kolory to dobrze masz poukładane nawiązując do ogólnie przyjętej konwencji, aczkolwiek można podłączać jak się chce, byle by została zachowana ta sama kolejność z obu stron w przypadku normalnego połączenia, nie Cross-over.

  • #5 25 Sty 2011 10:38
    kafart
    Poziom 14  

    Proponuje zmienic kategorie na kartach sieciowych z Auto na 10Mb wtedy ruszy, poprostu nie trzyma kategorii na 100Mb i nie dziala zmniejszenie na 10Mb powinno pomoc

  • #6 25 Sty 2011 13:04
    Jakub_Lech
    Poziom 24  

    Podstawowa zasada - nie zwijaj kabli na szpuli podczas gdy z nich korzystasz.
    Zrobiła się jedna wielka cewka.

    Po co Ci 150 m jeżeli to wszystko masz na szpuli nawinięte?

  • #7 25 Sty 2011 17:57
    Kadis
    Poziom 14  

    Dziękuje Wszystkim za zainteresowanie
    Chcę przeciągnąć internet z livebox do drugiego domu .
    Kabel muszę pociągnąć w trudnym miejscu , dlatego najpierw chciałem sprawdzić na szpuli , czy będzie działać , żeby na darmo go nie rozwijać .

    Pozdrawiam cześć.

  • #8 25 Sty 2011 18:52
    Jakub_Lech
    Poziom 24  

    Udostępnianie neostrady poza lokal na który została podpisana umowa jest zabronione.

    Na 150 metrach może pójść na 10mbps, ale wcale nie musi. Wystarczy, że kabel jest kiepskiej jakości i kicha, pozostaje jedynie wysokiej jakości skrętka lub repeater/switch w połowie długości kabla.

  • #10 03 Lut 2011 00:49
    nataneq
    Poziom 9  

    Nie dodałem wcześniej... 120 metrów kabla, którego ja użyłem był dobrej jakości + był ekranowany.

    A właśnie, kolega powyżej wspomniał o AP. Nie zastanawiałeś się nad takim rozwiązaniem?

  • #11 03 Lut 2011 08:46
    darek_wp
    Poziom 28  

    Wg standardu długość skrętki dla utrzymania kategorii to 90m + patchcordy = max 100m na cały kanał transmisyjny.

  • #12 03 Lut 2011 09:54
    Kadis
    Poziom 14  

    Witam Wszystkich

    Dziękuje Wszystkim za zainteresowanie , pociągnąłem kabel trochę inną drogą , wyszło prawie 170m , ale teraz da się mniej więcej w połowie wstawić switch i jest teraz OK.

    PS: AP odpadają ze względu na teren .

    Pozdrawiam cześć.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME