Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam schematu wózka widłowego STIHL - 13

Jerzyk60 21 Jan 2011 22:06 3138 6
    Jerzyk60
    Level 10  
    Witam.
    Poszukuję dokumentacji wózka elektycznego - ręcznego - małego firmy STIHL typu EGU - 13. Mam kłopoty z głównym sterownikiem A1 - wózek nie chce jeździć do przodu i tyłu. Po naciśnięciu manetki jazdy do przodu lub tyłu łapie na krótki czas elektomagnes sprzęgło/hamulec i puszcza. Silnik nawet nie drgnie.
    Nawet po zdjęciu hamulca , gdy naciskamy manetkę jazdy do przodu lub tyłu silnik stoi. W zwiazku z tym poszukuję schematu elektrycznego, żeby sprawdzić wszystkie połączenia czy są dobre.
    Pozdrawiam.
    Jerzyk.
    indianer
    Level 16  
    O dokumentację pewnie będzie ciężko. Pooglądaj sterownik w środku czy nie widać wypaleń lub eksplozji. Przyjrzyj sie obwodowi wyłączenia awaryjnego na dyszlu i grzybkowi jeśli jest. Niektóre wymagają resetu stacyjką po takim wyłączeniu. Rozumiem, że tylko nie jeździ, pompa podnoszenia pracuje, bateria sprawna. Sterowanie prędkością jest na stykach czy na magnesach?
    Jerzyk60
    Level 10  
    Wszystkie obwody zostały sprawdzone, wózek był resetowany wielokrotnie, obwody bezpieczeństwa (not-aus) oraz na dyszlu najazdowy są prawidłowe.
    Wszystko inne pracuje prawidłowo - brak jest tylko jazdy do przodu i tyłu. Bateria naładowana. Sterowanie prędkością w manetce odbywa się przez potencjomet - dalej sygnał idzie do sterownuika A1 z którego wychodzi sygnał na sprzęgło/hamulec (działa prawidłowo) i powinno wyjść napięcie na silnik - a jego jest brak.
    Sterownika nie rozbierałem jeszcze - chciałbim wszystko jeszcze raz sprawdzić ze schematem.
    lukaszzywicki
    Level 15  
    Kolego sprawdz czujnik operatora w siedzeniu objaw taki jak u ciebie
    Jerzyk60
    Level 10  
    Witam.
    Sprawdziłbym takowy czujnik gdyby był. Jest to wózek elektryczny - ręczny i nie posiada takiego czujnika ani platformy do stania.
    Pozdrawiam.
    indianer
    Level 16  
    Pisałem o not-asie bo miałem taki wózek który przy wyłączeniu awaryjnym miał zluzowany hamulec. Jeśli hamulec odpuszcza Ci w momencie przekręcenia potencjometru to on jako tako działa i sygnał z niego dociera do sterownika. Skoro obwody awaryjne i zasilanie sterownika też OK, to pozostaje sterownik lub silnik (np. szczotki). Miałem przypadek, że śruba z konektora miała słaby kontakt z płytą sterownika i wypaliło dziurę, ale dało się połatać.
    Jerzyk60
    Level 10  
    Witam.
    Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę w najbliższym czasie szczotki silnika i przewidy wszystkie dochodzące do niego.
    Może coś tam będzie nie tak .