Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

złapalem jakiegos wirusa, pomóżcie

22 Sty 2011 16:33 2527 26
  • Poziom 11  
    mam nadzieje ze mnie moderatorzy nie zabiją bo pewnie nie pisze w tym temacie co trzeba ale potrzebuje pomocy. sesja się zbliża i nie mam czasu na szukanie podobnych tematów na forum. mam do zrobienia na poniedziałek kilka projektów a jeszcze jakiegoś wirusa mam.

    proszę pokierujcie mnie żeby sprawnie to naprawić.
    Mam system windows7 64bit
    Avast antywirus nic nie wykrywa.
    otwarłem jakiegoś cracka do autocada i komp zaczął świrować. co jakiś czas wyskakują reklamy otwierające się w explorerze. poza tym komp muli. screen menadżera zadań

    http://img155.imageshack.us/img155/7200/problemv.png

    proszę o szybką odpowiedz. a jeśli w złym dziale pisze to przepraszam.
  • Poziom 39  
    Zapuść skaner on line Dr.Web Cureit.
    Wcześniej wyłącz awasta.
  • Poziom 11  
    kurcze mówiłem żeby się nie czepiać... zrozum że naprawdę nie mam czasu czytać takiej ilości tematów.. dużo projektów mam do policzenia na studiach. do tego rysunki w autocadzie i do tego głownie potrzebny komp... pomoże ktoś?
  • Poziom 39  
    Co z tym skanowaniem?
    Bo rzucasz sie jak pchła na łańcuchu.
  • Spec od komputerów
    Zrob skan przy pomocy mbam oraz cureit. Daj w zalaczniku log z OTL.
  • Poziom 11  
    nie spodziewalem sie tak szybkich odpowiedzi. juz sie robi. sciagam programiki i wkleje logi. do tego wylaczyc antywira tak? a moge spokojnie go wylaczyc? bo nie chce zeby jeszcze cos mi sie wkradlo do kompa. zbyt cenne inf na nim mam. (cenne dla mnie)
  • Poziom 39  
    I tak ci się wkradło. Spoko.
    Najprędzej łapie się świństwo z crack,ów.
    W podnieceniu nie łam zasad pisowni, bo cię namierzą. :wink:
  • Pomocny post
    Spec od komputerów
    Wykonaj taki skrypt w OTL:

    :OTL
    O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
    O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
    O4 - HKLM..\Run: [] File not found
    O4 - HKCU..\Run: [JP595IR86O] C:\Users\Tomek\AppData\Local\Temp\Wcf.exe (Adobe Flash Player)
    [2011/01/22 14:48:13 | 000,208,896 | ---- | C] (Adobe Flash Player) -- C:\Windows\Wvucic.exe
    [2011/01/22 13:48:08 | 000,208,896 | ---- | C] (Adobe Flash Player) -- C:\Windows\Wvucib.exe
    [2011/01/22 13:10:08 | 000,208,896 | ---- | C] (Adobe Flash Player) -- C:\Windows\Wvucia.exe
    [2011/01/22 13:10:25 | 000,000,286 | -H-- | C] () -- C:\Windows\tasks\{BBAEAEAF-1275-40e2-BD6C-BC8F88BD114A}.job
    [2011/01/22 13:10:22 | 000,000,238 | -H-- | C] () -- C:\Windows\tasks\{22116563-108C-42c0-A7CE-60161B75E508}.job
    [2011/01/22 13:10:04 | 000,000,246 | -H-- | C] () -- C:\Windows\tasks\{35DC3473-A719-4d14-B7C1-FD326CA84A0C}.job

    :Files
    C:\Users\Tomek\AppData\Local\Temp*.html

    :Commands
    [emptytemp]
  • Poziom 11  
    Teraz wykonuje skan programem dr.web. Poczekać do końca? Rozumiem ze jeśli skrypt wkleić to skopiować wszystko z twojego postu i wkleić np do notatnika a potem otworzyć w tym programie? Tam taka funkcja jest. Dobrze rozumuje? Wybaczcie że tak się dopytuje ale nie siedzę namiętnie w temacie wirusowym.







    wykonałem skrypt w OTL. wyłączyłem i włączyłem komp. pojawił się taki komunikat w txt

    aha, po skanowaniu programem dr.web wyskoczylo okienko ze nie było żadnego wirusa. w statystykach też tak pisało
  • Spec od komputerów
    Czy problem nadal wystepuje?
  • Poziom 11  
    chyba nie ale dopiero chwilkę jest włączony komp więc nie stwierdzę. wyłączyłeś z autostartu wiele programów. a który jest odpowiedzialny za dodatkowe przyciski w acerze? chodzi np o pogłaśnianie na komp.. wyłoczone jest teraz to. to znaczy ze teraz system i moje pliki/ dane są bezpieczne?
  • Spec od komputerów
    > wyłączyłeś z autostartu wiele programów

    Skrypt, ktory podalem usunal tylko puste wpisy lub dodane przez infekcje. Nie ma to zwiazku z oprogramowaniem od acera, ktore mozesz zainstalowac ponownie jezeli masz z nim problem.

    > to znaczy ze teraz system i moje pliki/ dane są bezpieczne?

    Jak chcesz zeby byly bezpieczne to wykonaj kopie zapasowa na innym nosniku (plyta, pendrive itp), zamiast zadawac takie pytania.
  • Poziom 11  
    ale pytałem o to czy to dziadostwo zostało usunięte i czy komp jest tak sprawny jak dziś rano? wogóle to ostatnio powoli się włącza pomimo tego ze autostart nie jest tak przepełniony.
    mam jeszcze dodatkowe pytania:

    1jaki jest najlepszy antywir? nie chce kupywac go tylko używać w domu za darmo. awast taki był.
    2w autostarcie wyłaczyłeś avasta i teraz nic nie ma. a jak chcialem go wlaczyc w msconfig to nie bylo go tam wogole. tak to przywrocic?
    3jak wogole wlaczam komp to pokaze sie pulpit a potem wszyskie ikony tak jak by mrugna. czym to jest spowodowane? wiem ze przy nowym komp tego nie bylo.
  • Spec od komputerów
    Przeskanowales system przy pomocy mbam oraz cureit? Jezeli nic nie wykyly to powinno byc ok.

    Problemem nie jest antywirus tylko Ty, nie sciagaj wiecej crackow ze stron, ktorych nie znasz i bedzie ok. Program nic tutaj nie pomoze.

    Juz widze o co chodzi, chyba OTL zamiast usunac pusty wpis usunal caly klucz RUN.

    Wklej to do notatnika, zapisz jako fix.reg i ruuchom:
    REGEDIT4

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
    "avast5"="C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\avastUI.exe"
    "BackupManagerTray"="C:\Program Files (x86)\NewTech Infosystems\Acer Backup Manager\BackupManagerTray.exe"
    "LManager"="C:\Program Files (x86)\Launch Manager\LManager.exe"
    "StartCCC"="C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\CLIStart.exe"
  • Spec od komputerów
    Masz to wkleic do notatnika, a nie do OTL. Zapisac jako fix.reg i uruchomic.
  • Poziom 11  
    wprowadzilem ten klucz do rejestru ale nic to nie pomoglo. dalej avast sie nie uruchamia
  • Spec od komputerów
    Daj nowy log z OTL, zobacze jak to teraz wyglada.
  • Poziom 11  
    dołączam plik z logiem. mam też pytanie. po ostatnich dniach coś mi się zepsuło i nie mogę włączyć aktywatora do pewnego programu. zamiast otwarcia tak jakby stronki z miejscem do wpisania klucza pojawia się tylko białe pole tak jakby jakiś program był wyłączony i nie otwierał tego. dziś brat mówił ze przeglądał jakąś stronę i nie wyświetlało ją kompletnie tak jak by nie było jakieś wtyczki. czy wiesz co to mogło się stać?
  • Spec od komputerów
    Ok, moj blad zapomnialem o \\.

    Utworz nowy fix.reg, wklej do niego:
    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
    "avast5"="C:\\Program Files\\Alwil Software\\Avast5\\avastUI.exe"
    "BackupManagerTray"="C:\\Program Files (x86)\\NewTech Infosystems\\Acer Backup Manager\\BackupManagerTray.exe"
    "LManager"="C:\\Program Files (x86)\\Launch Manager\\LManager.exe"
    "StartCCC"="C:\\Program Files (x86)\\ATI Technologies\\ATI.ACE\\Core-Static\\CLIStart.exe"

    Zapisz jako fix.reg i musi dzialac.

    Przeinstaluj flash oraz jave. Sprawdz w innej przegladarce np. Chrome lub FF.
  • Poziom 11  
    teraz wyskakuje blad:
    nie można zaimportować c:\.........\fix.reg
    nie wszystkie dane zostały pomyślnie zapisane w rejestrze. Niektóre klucze są otwarte przez system lub inne procesy.
    probowalem to kilka razy i wlaczylem wyłączylem komp i nic nie pomogło. cos chyba dalej źle

    przeinstalowanie jawy i flasha nic nie dało
  • Spec od komputerów
    Pewnie avast sie nie dodal bo jest wlaczony, a reszta sie juz uruchomila?
  • Poziom 11  
    reszta sie uruchomila. ale wczesniej nie wlaczalem avasta, wylaczony byl. tez nie zadzialalo.
    a nie wiesz co moze byc z tym problemem ze stronkami lub programem?
  • Spec od komputerów
    Nie wiem, moze avast cos blokuje.