Witam, zlecę wykonanie oprogramowania dla sterowania inteligentnym domem na sterownikach PLC (Fatek lub Simens). Interesuje mnie kompleksowa usługa - zakup sterowników i paneli strowniczych, napisanie programu, uruchomienie instalacji, integracja wszystkich systemów w domu.
Zakres opracowania i sterowania: oświetlenie, ogrzewanie podłogowe, klimatyzacja, alarmy, kamery, domofony, ogród, komputery, audio, wideo, TV itp.
Dom jest okablowany (przygotowany pod instalację EIB/KNX) wszystkie przewody sprowadzone do rozdzielni oraz dodatkowo do każdego punktu sterującego doprowadzony jest przewód FTP. Instalacja EIB/KNX okazała się zbyt kosztowna, dlatego chcę to zrobić na sterownikach PLC z wykorzystaniem przycisków bezpotencjałowych.
ZK megawatt(_at_)onet.eu
Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
Obawiam się, że napisanie oprogramowania i stworzenie "od podstaw" systemu będzie kosztowało więcej niż gotowy system - o ile miałby oferować te same możliwości.
System sterowania, zwłaszcza jeśli wykracza poza "rolety i oświetlenie" to nie tylko panel dotykowy i sterownik z programem, ale cała masa różnych interfejsów.
Jak np. kolega sobie wyobraża sterowanie sprzętem TV z urządzenia typu PLC ?
Do tego - oprócz samego sterowania (czy to poprzez RS, czy ethernet czy IR) dochodzą zawarte w oprogramowaniu sterowniki urządzeń - przygotowanie oprogramowania dającego takie możliwości to są miesiące i lata pracy sporych firm.
W przeciwnym razie można tworzyć "namiastki", które nie będą oczywiście funkcjonalnie takie same jak gotowe produkty.
Proponowałbym jednak rozważenie gotowego systemu - być może innego niż EiB, jest tych systemów więcej , i w różnych cenach.
Oczywiście - o ile chce się mieć "pełną integrację" nie da się zastosować najtańszych rozwiązań - tu niestety nie ma cudów - nie da się kupić Maybacha w cenie Opla.
Zajmujemy się szeroko pojętą tematyką systemów sterowania i budynku inteligentnego od kilku kilku lat - mamy też możliwość opracowania własnych rozwiązań, ale należy się liczyć z realistycznymi możliwościami wcześniej wspomnianymi.
W każdym razie możemy się "przyjrzeć tematowi" - zapraszam do kontaktu na
produkcja(_at_)machineria.eu lub biuro(_at_)machineria.eu
Na pewno będą potrzebne dodatkowe informacje - ale to już oczywiście w prywatnej korespondencji.
Witam, szukam właśnie osoby-fachowca (firmy), która potrafi stworzyć system sterowania domem oczywiście w oparciu o gotowe - sprawdzone rozwiązania.
Dotyczy to zarówno sterowników, paneli dotykowych, urządzeń wykonawczych
(przekaźników, modułów), interfajsów i wszystkiego innego co tylko jeszcze może być potrzebne, w tym także urządzeń do zarządzania audio i wideo. Trzeba to wszystko odpowiednio dobrać, zaprogramować, zintegrować i uruchomić. Potrzebna jest osoba, która ma odpowiednią wiedzę i doświadczenie do "zgrania" tego wszystkiego w jeden działający niezawodny system.
Nie zależy mi na "Maybachu" - ma to wszystko działać!! Być może się mylę, ale wydaje mi się, że w większości przypadków podobną funkcjonalność można osiągnąć z zastosowaniem sporo tańszych urządzeń w swoim założeniu opartych na sterownikach PLC a niekoniecznie na bardzo drogim systemie EIB. Oczywiście, że musi to kosztować...
Tyle, że to co kolega opisuje - to własnie wygląda na maybacha - tak na oko Po pierwsze nie każdy z systemów przeznaczonych do budynku inteligentnego umożliwia w ogóle taką "kompleksową" integrację.
Na przykład - sterowania systemami AV (o ile mówimy o czymś więcej niż zastąpienie pilotów) umożliwiają tylko bardziej rozbudowane systemy.
I tak jak wspomniałem - oczywiście można próbować zastąpić gotowe rozwiązania własnymi, tyle - że o ile zaprojektowanie, instalacja i oprogramowanie "typowego" systemu to kwestia tygodni - to próba wykonania własnego opracowania - co prawda może być tańsza "sprzętowo" - ale za to wymaga wielokrotnie większej ilości czasu - czyli... kosztuje
No, ale tak jak wspomniałem - najpierw trzeba znać szczegóły - potem można się wypowiadać konkretnie - zatem proszę o kontakt na adres podany wcześniej.
Można to też zrobić na sterownikach Fatek.
Klasa Omrona, choć niedoceniane w Polsce. Zaletą jest prosta i tania komunikacja sieciowa (RS485) i łatwe dołączanie nawet niestandardowych modułów do sieci. Sterowniki Fateka posiadają też wbudowane zasilacze.
Robiłem już na nich kilka instalacji wymagających dużej niezawodności (SZR) i póki co zero problemów (instalacje pracują 24/7). Wiem że są firmy, które w oparciu o Fateka wykonują inteligentne domy.
Na tych urządzeniach, które tutaj wspomniano (sterowniki typu PLC itp) , to można zrobić imitację inteligentnego budynku
Na takich urządzeniach można AUTOMATYZOWAĆ niektóre systemy (oświetlenie, czy ogrzewanie tudzież jakieś tam rolety). Ale to jeszcze nie jest to, co nazywamy Inteligentnym Budynkiem.
Inteligentny Budynek , to zintegrowane ze sobą systemy obiektu (włączając w urządzenia multimedialne, TV, dźwięk, itp) - z możliwością zarządzania całością poprzez interaktywne - dziś przeważnie bezprzewodowe - panele dotykowe LCD.
Tutaj kluczem nie są jednostki sterujące (które mogą być zastąpione nawet przez PC na upartego) tylko ogromna ilość rozmaitych układów wykonawczych i interfejsów, począwszy od prostego ściemniacza oświetlenia po matryce AV, serwery multimedialne, systemy multiroom itp. Wszystko to musi się ze sobą komunikować, pracując w jednym zunifikowanym systemie, z możliwością
sterowania rozmaitych urzadzeń zewnętrznych (jak choćby zwykły TV), rozmaitą drogą (thernet, RS232, podczerwień itp) - co z kolei wiąże się możliwością implementacji sporej ilości rozmaitych protokołów różnych producentów itp.
Co prawda w naszych warunkach, w których ciężko spotkać w domu automatykę przekraczającą automatyczne oświetlenie na schodach,przy zastosowaniu PLC może wydawać się, że to już inteligentny budynek - ale niestety tak nie jest.
Gdyby było inaczej, na świecie systemy typu Lonworks, EiB, Crestron, CUE i parę innych , sprzedających swoje rozwiązania za niemałe zresztą pieniądze zostałyby wyparte przez elektryków instalujących PLC
Przecież Inteligentny Dom to nic innego jak zwykła automatyka i to nawet dużo prostsza niż przemysłowa bo z reguły sprowadza się do maszyny stanów. Przecież systemy AV, multiroom można zintegrować z KNX a ten można zintegrować z PLC, więc nie widzę żadnego problemu. Wszystko da się zrobić. Jeśli chodzi o panele to przecież można wykorzystać mapy bitowe (dowolne), które mogą być dużo ładniejsze niż niejeden panel KNX.
Ciekaw jestem ile kolega takich instalacji wykonał, oraz jakie zna konkretnie systemy Bo obawiam się, że kolega pisze o tym, co sobie wyobraża, a nie co wie.
Więc - dla rozjaśnienia koledze podpowiem, że "bitmapy" to najmniejszy problem.
Pisałem już wyżej, ze jednym z podstawowych problemów w takich instalacjach jest integracja urządzeń rozmaitych producentów.
No, niech kolega opisze, jak sobie wyobraża sterowania za pomocą PLC i innych tego typu urządzeń np. serwerem audio. Fajnie by jeszcze było, żeby oprócz np. sterowania tymże poprzez leżący na stole bezprzewodowy LCD można to było zrobić via strona internetowa.
Niezależnie od ogromnie rozbudowanej "infrastruktury" pozwalającej na korzystanie z całej masy sprzętu na jednej systemowej magistrali kluczem jest bardzo zazwyczaj wyrafinowane oprogramowanie, którego stworzenie jest zazwyczaj równie istotne jak dobry projekt systemu - co oczywiście z "maszyną stanów" ma niewiele wspólnego.
Przykładowo, oprogramowanie dla systemów CUE to język zbliżony do typowych obiektowych języków programowania (np. Visual C++) - jeśli aplikacje stworzone w ten sposób kolega porównuje do "maszyny stanów", to dalszy komentarz jest zbyteczny.
Co więcej - nawet w prostszych systemach zazwyczaj pracują przynajmniej dwa programy - jeden w jednostce centralnej, drugi w touchpanelu LCD, przy czym to jest oczywiście "minimum", ponieważ przeciętny system zawiera więcej urządzeń.
Oczywiście, jeśli ktoś bardzo chce, może sobie wziąć przemysłowy sterownik PC z wbudowanym LCD i w oparciu o to konstruować system, tyle - że nakład pracy , jaki trzeba włożyć - nawet w przypadku prostych rozwiązań - jest na tyle duży, że jest to rozwiązanie dla hobbysty, który nie będzie liczył kosztu swojego czasu.
Zresztą - dla tego typu systemów są także "dedykowane" rozwiązania, które znacząco to ułatwiają - i są tańsze niż "pełnokrwisty" system sterowania, ale oczywiście ma to swoje wady i ograniczenia...
Tzn. specjalizowane systemy IB mają gotowe rozwiązania sprzętowe i programowe do obsługi systemów używanych w domu. Z drugiej strony PLC obecnie to nie jest tylko "programmable logic controller". Sterowniki są dużo szybsze, pracują w sieci sterowników i w pełnej współpracy z siecią LAN i WAN. Sterowanie i wizualizacja odbywa się przy pomocy paneli HMI (ale też bez przeszkód można to zrobić na panelowym komputerze PC, który bez problemu poradzi sobie też z multimediami), obsługują dźwięk, mają wbudowane serwery www czy moduły powiadamiania GSM. Wszystko to out-of-the-box. Elektronik może do tego dorobić brakujące części układanki.
Reasumując, inteligentny dom na PLC (o którym pisał zainteresowany klient na początku wątku) składałby się z serwera mediów, którym byłby odpowiedni komputer PC np. z Linuksem, sieci PLC jako elementem wykonawczym systemu oraz telefonu komórkowego z WiFi i przeglądarką www jako bezprzewodowym pilotem. Medium komunikacyjne: ethernet lub ethernet i RS485.
Da się to zrobić. Sprzętowo na pewno będzie tańsze od specjalizowanych systemów. W rozbudowie elastyczniejsze. Czy oprogramowanie i konfiguracja będzie tańsza, to zależy już od wymagań klienta. Bardzo możliwe że tutaj będzie centrum kosztów.
Witam!
Dodam coś od siebie. Wprawdzie zleceniodawca zamilkł, ale może to przeczyta. Wszystko pięknie - tylko wykonanie instalacji nietypowej - bo taka będzie - ma swoje konsekwencje. Trzeba pomyśleć, czy w przyszłości - nie wiem - następny użytkownik czy nawet rodzina - mogą mieć z tego "wynalazku" same problemy. Zastosowanie typowych rozwiązań nie stwarza raczej problemów.
Cześć!
"serwera mediów, którym byłby odpowiedni komputer PC np. z Linuksem"
Komputer PC (dowolny), to nie jest serwer multimedialny Serwer multimedialny z "prawdziwego zdarzenia", to specjalizowane urządzenie, które jest w stanie przełączać, zarządzać, dostarczać wszelkiego rodzaju sygnały począwszy od stereofonicznego audio, po cyfrowe sygnały wizyjne (np. popularne HDMI) itp. - umożliwia dostarczenie wybranych sygnałów do wybranych urządzeń w różnych pomieszczeniach itp.
Oczywiście - można sobie konstruować "protezy" takich profesjonalnych rozwiązań - pytanie tylko ile czasu to zajmie, oraz jak się to będzie miało (również kosztowo) to "gotowych" urządzeń. Pominąwszy już - że nie wyobrażam sobie "PC" które np. będzie w stanie dokonać np. konwersji pomiędzy formatami video, posiadał matrycę video, itp itp - obawiam się że to są fantazje "domorosłych konstruktorów".
Proszę, oto jedno z tego typu urządzeń (jak łatwo sprawdzić - nie najbardziej rozbudowane) - a dokładnie "matryca" umożliwiająca zarządzanie rozmaitymi sygnałami.
Proszę poczytać, i powiedzieć jak wyobraża sobie kolega realizację funkcjonalności takiego urządzenia na PC
Nie oszukujmy się - takie "kombinowane" rozwiązania wymagają 1 ) czasu, który można określić jako "nieprzewidywalny" - a klient zazwyczaj oczekuje realizacji w terminie rzędu tygodni a nie lat. 2) poważnego ograniczenia swoich oczekiwań
Drodzy koledzy - ja też jestem elektronikiem, i też rozumiem podejście w rodzaju "po co kupować jak można zrobić" Ale, proponuję przejrzeć sobie stronę wspomnianiego producenta (www.crestron.com) - i wyrobić sobie wyobrażenie, czym tak naprawdę jest dzisiaj "inteligentny budynek".
A są to rozwiązania daleko wykraczające poza przekaźniki, sterownik typu "mini PC z ekranem" itp.
Zajmuję się tą tematyką od 2004 roku, i w tym czasie projektowałem i wykonywałem systemy dla dużych obiektów, obejmujących całe budynki, integrujące systemy audiowizualne, nagłośnieniowe, konferencyjne, sale projekcyjne itp itp, ale także instalacje w prywatnych domach (np. w domu o powierzchni rzędu 400 w Szwajcarii), "miniaturowe" instalacje w mieszkaniach itp.
- i mogę spokojnie powiedzieć, że mimo stosowania "gotowych" urządzeń, korzystających z dopracowanych systemów wspomagających projektowanie i programowanie - stworzenie przemyślanego, działającego zgodnie z oczekiwaniami systemu to zadanie niełatwe. A przy tym - oprogramowanie takiego systemu, korzystając z dostępnych w systemach bibliotek wspierających setki (bez przesady) rozmaitych producentów i rozmaitych urządzeń - mimo to, oprogramowanie takich systemów często zajmuje więcej czasu niż fizyczny montaż.
I są to - dla dużych systemów terminy liczone w tygodniach a nawet miesiącach.
"systemy" działające pod kontrolą komputerów PC, z własnoręcznie tworzonymi aplikacjami, to zajęcie dla hobbystów, którzy potrafią i mogą sobie takie systemy tworzyć, a nie rozwiązania nadające się do oferowania klientom.
Pomijamy już takie "detale" jak to , że instalując system w obiekcie oddalonym o kilkaset km. nie można sobie pozwolić na to, że system "zawiesi się", lub padnie po przypadkowym wyłączeniu prądu, w przypadku "nieprawidłowej obsługi" itp.
Prawidłowo zaprojektowany i wykonany system z użyciem profesjonalnych rozwiązań pracuje całymi latami bezobsługowo. Mając na koncie takich systemów wiele można to docenić.
Oczywiście - żeby było jasne - są przypadki, w których stosowanie takich "kombinowanych" rozwiązań może być uzasadnione. Ale to są przypadki "specjalne" i stawianie znaku równości pomiędzy nimi a systemami inteligentnego budynku "z prawdziwego zdarzenia" jest nieporozumieniem.
Witam,
Zgadzam się z duszą powyższej wypowiedzi. Stosowanie dostępnych rozwiązań jest szybsze daje większą gwarancję działania. Im mniej producentów do integracji tym lepiej, itp., itd.
Stanowczo jednak protestuję przeciwko wypowiedziom "tego się nie da zrobić" bo wszystko się da zrobić - kwestia kosztów i czasu. Podtrzymuję swoje poprzednie zdanie o maszynie stanów. Przecież Inteligentny dom nie ma żadnych zaawansowanych regulacji wymagających implementowania trudnych algorytmów sterowania. Wszystko jest ideowo łatwe (z naciskiem na ideowo). Przykładowo: Jeśli czujnik ruchu coś wykryje i jest uzbrojony alarm włącz syrenę, jeśli temp jest za niska włącz ogrzewanie. Jeśli coś tam kliknąłem na panelu włącz muzykę w kuchni i zapal światło. Przecież inżynier programujący taki system nie wnika aż tak głęboko w pisanie algorytmów np. serwera audio tylko klika w sofcie konfiguracyjnym kilka razy (oczywiście to duży skrót myślowy) i wszystko powinno działać.
Dlaczego jeśli coś jest programowane w języku wyższego rzędu to już nie jest maszyną stanów? Tego nie rozumiem. Przecież i tak wszystko się sprowadza potem do kodu maszynowego, to co za różnica jaki język. Akurat teraz programuję pewną maszynę i stosuję do tego podejście "maszyny stanów" i piszę ją w języku ANSI C na sterowniku PLC. Po za tym to w językach wysokopoziomowych lepiej się takie rzeczy implementuje.
Dodatkowo to nie jestem przekonany do samego zwrotu "Inteligentny Dom'. Moim zdaniem to jest tylko zwykły marketing bo sam dom czy nawet system nawet najlepszych producentów nie ma w sobie nic inteligentnego, wszystko sprowadza się do stanów logicznych (w większości). To takie stwierdzenie na wyrost, żeby przyciągnąć uwagę zwykłych zjadaczy chleba, dla których to tylko jakieś cudo nie z tego świata. Systemy uczące się tez polegają w zasadzie
Kończąc moją długa i nudną wypowiedź - nie ma co się kłócić bo najlepiej skorzystać z gotowych rozwiązań - będzie łatwiej i szybciej a z drugiej strony to nie ma rzeczy niemożliwych!
P.S. To Pan który napisał to ogłoszenie ma swoją firmę (jak nazwa użytkownika). Znalazłem taki sam email jak w jego poście, na stronie firmy megawatt więc nie wiem co chciał osiągnąć.
Witam, bardzo dziękuję za oferty i rzeczowe uwagi. Wszystkim oferentom odpowiem mailem po przeanalizowaniu ich ofert i po podjęciu ostatecznej decyzji co do rodzaju sytemu (ów). Potrzebuję na to kilka dni, więc proszę o cierpliwośc i wyrozumiałość. ZK
P.S. To Pan który napisał to ogłoszenie ma swoją firmę (jak nazwa użytkownika). Znalazłem taki sam email jak w jego poście, na stronie firmy megawatt więc nie wiem co chciał osiągnąć.
Tyle, że to firma o zupełnie innym profilu.
Odnoszę wrażenie, że kolega ma zdanie, że profesjonalny system omawianego tutaj typu można zlecić dowolnej firmie
No dobrze, bez - złośliwości... Przestrzegam tylko ogólnie, przed upraszczaniem tematu, bo ludzie z tej branży nie z nudów i braku lepszego zajęcia jeżdżą na (nie tanie) szkolenia z programowania, projektowania i instalacji takich systemów.I to zagraniczne szkolenia.
I nie każdy z uczestników tych szkoleń potem daje sobie radę zresztą...
To się tylko tak łatwo opowiada - "zastosować gotowy moduł, gotowy przykład kodu itp" - w praktyce okazuje się, że nie jest tak różowo.
Bardzo częsta sytuacja;
Zamiast korzystać z "firmowego" urządzenia - np. matrycy video (bo firmowa "za droga"), to stosujemy coś "third party", jak to się mówi.
I fajnie - firma znana, łącze jest - nawet protokół jest opisany.
No, bo jak zwykle "akurat tego" modelu nie ma w software do projektowania...
No i co ? No i nie działa Albo źle działa.
Dlaczego ? Bo okazuje się, że protokół jest "prawie" taki jak opisany, ale nie do końca, a producent się nie przejmuje tym, żeby aktualna informacja była w dokumentacji. I trzeba samemu "walczyć", co i jak powinno być, żeby było dobrze.
I to w komfortowych warunkach - bo zazwyczaj oprogramowanie przynajmniej wspiera tworzenie nowych kodów, możliwość prostego testowania itp.
I teraz wyobraźmy sobie, że system zawiera kilkadziesiąt różnych urządzeń.
I już macie zajęcie na ładnych parę tygodni. I to bez dotykania się do hardware.
Tyle, że to firma o zupełnie innym profilu.
Odnoszę wrażenie, że kolega ma zdanie, że profesjonalny system omawianego tutaj typu można zlecić dowolnej firmie
Przecież to firma zajmująca się automatyką i elektroniką i nawet na swojej stronie maja opisane etapy projektowania inteligentnego domu, więc nie wiem skąd taki wniosek.
[/quote]
Jeśli kolega mówi o www.megawatt.pl, to po pierwsze są to "pompy, i systemy pompowe", po drugie - z tego co wiem - to wątkotwórca rzeczywiście posiada swoją firmę, ale to jest zupełnie inna nazwa, strona itp (nie będę podawał bo i nie ma po co).
Zatem śmiem twierdzić, że megawatt.pl nie ma żadnego związku z tematem.
Wydaje mi się, że kolega coś pokręcił z tymi poszukiwaniami , ale nie ma to żadnego znaczenia, bo jak powiedziałem - wątkotwórca przedstawił się z imienia i nazwiska, nie ukrywa (bo i po co) swojej firmy (zupełnie innej niż ta z megawatt.pl), zatem nie mam żadnych podstaw żeby o cokolwiek człowieka podejrzewać.
Panie kolego, pan sobie jeszcze raz, powoli przeliteruje te adresy emailowe.
Bo zdecydowanie NIE są takie same Jak już kolega sprawdza, to proponuję dokładnie... Jak podejrzewałem - pokręcił kolega...
Jak to "to samo" ? To zupełnie nie jest to samo.
To są adresy na publicznej poczcie, a nie jakimś prywatnym serwerze, i każdy jest inny. Głupstwa Pan opowiada
W domenie "...@onet...." jest pewnie parę milionów kont pocztowych.
Sam mam kilka. Tak, że :
to są zupełnie inne adresy, które mogą należeć do całkiem różnych osób.
Zresztą, firma którą kolega znalazł jest z Aleksandrowa Łódzkiego, a nasz wielce szacowny Klient z Warszawy... No niech już kolega nie brnie.
Generalnie - też jestem za tym ,żeby sprawdzić z kim się gada, ale tutaj kolega dał ciała
Ale czy na pewno? Jeśli tak to trudno, mój błąd ale:
użytkownik jest taki sam, dodatkowo strona onet.eu przekierowuje się na onet.pl, więc ewidentnie to jest domena tego samego właściciela, stąd mój wniosek, że także poczta z onet.eu może być automatycznie kierowana na onet.pl.
Z reszta nie ważne. Kończę dyskusje na ten temat bo nie będę tutaj więcej spamował.
To, że onet.pl = onet.eu to zupełnie inna sprawa.
No dobrze - wyjaśniliśmy sobie, jest to przypadkowe podobieństwo, o tyle zabawne,że na tym megawatt.eu mogłoby być coś innego...
No , ale mniejsza, i tak już pewnie moderatorzy dostają piany od tej naszej dyskusji...
Inteligentnego domu nie da się /no, prawie/ zrobić na przemysłowych PLC. To inne bajki. Zwróć uwagę na różnice w magistralach systemowych, regulatorach, obsłudze modułów specjalistycznych /np. meteo/, obsłudze protokołów /np. Opentherm, M-Bus, MP-bus, Wiegand, LON, BACnet.../. Takich rzeczy nie ma w zwykłych PLC, więc o inteligentnym domu na PLC można tylko teoretyzować. Proponuję poważnie rozważyć TECOMAT Foxtrot http://emeagateway.eu/emea/pl/cat/193. Specjalizowana struktura pozwoli uniknąć rozczarowania. Spójrz choćby na listę bloków bibliotecznych / http://emeagateway.eu/emea/pl/cat/226 /. Ważne, że cały system TECOMAT można sprawdzić w pełnym zakresie /funkcjonowanie poszczególnych wejść i wyjść, ściemniaczy, praca żaluzji, działanie kaloryferów, wizualizacja, komunikacja... itp./ za darmo. Narzędzie do programowania można pobrać ze strony http://emeagateway.eu/emea/repozytorium/29_20101227103812.exe.
Proponuję zobaczyć, jak wygląda obsługa profesjonalnego systemu ;
To takie cacka możesz zrobić sobie na sam sterowniku TECOMAT. W środku jest do 32GB dataloggera do wykresów nawet w trybie oscyloskopowym /pojemność wystarczy na wiele lat zbierania danych/, a sterowanie przez iPhona pokazane jest na http://www.youtube.com/watch?v=uPFqMEC2q_0&feature=player_embedded. Do tego dorzucasz moduły SMART Meteringowe do komunikacji z licznikami siecią M-Bus i nawet inkasenta masz z głowy. Wymarzoną grafike pakujesz do zintegrowanego Web Serwera i masz swój dom dostępny z przeglądarek na całym świecie. Oczywiście, musisz włożyć trochę pracy własnej lub kupić gotowe rozwiązania, zwłaszcza od strony artystycznej szaty graficznej ekranów wizualizacyjnych.
No właśnie kolega słusznie napisał "trochę pracy własnej" Z tym , że za to TROCHĘ klient musi zapłacić. I w sumie cenowo wychodzi na jedno, ale za to więcej czasu, więcej z tym zabawy, a i nie nie do końca jednak możliwości są takie same... Np. - a jakby kolega mi zrobił na tym swoim urządzonku, żebym miał na panelu LCD (już się nie upieram, że bezprzewodowym, chociaż to standard) - jak mi ktoś zadzwoni domofonem, żeby mi się pokazało okienko z obrazem z kamery i cobym sobie mógł via ten panel z osobnikiem przed furtką pogadać zanim mu otworzę (ot, taka dość standardowa funkcja...).
Zrobi mi to kolega ? Ile to będzie trwało ? Bo ja to mam już wbudowane...
No , ale żeby było jasne - ja nie handluję tym sprzętem o którym piszę. Teoretycznie byłoby mi wszystko jedno na czym komuś zrobię instalację. No, ale moje doświadczenie (i paru klientów, którzy przychodzi i mówili - "Panie, zrób pan coś z tym - taką tu mam szafę, ale teraz nie działa , już tyle pieniędzy mnie to kosztowało...") wskazuje, że nie warto sięgać lewą ręką do prawego ucha.
a jakby kolega mi zrobił na tym swoim urządzonku, żebym miał na panelu LCD (już się nie upieram, że bezprzewodowym, chociaż to standard) - jak mi ktoś zadzwoni domofonem, żeby mi się pokazało okienko z obrazem z kamery i cobym sobie mógł via ten panel z osobnikiem przed furtką pogadać zanim mu otworzę (ot, taka dość standardowa funkcja...).
Zrobi mi to kolega ? Ile to będzie trwało ? Bo ja to mam już wbudowane....
Kolego,
Gratuluję nowoczesnego systemu, który kolega ma już wbudowany. Sądzę, że może nawet kolega nie wiedzieć, ze wbudował urządzenia z rodziny TECOMAT sprzedawane pod inną marką. Bo jeżeli kolega rzeczywiście realizuje choćby podstawowe funkcje inteligentnego domu /EZS, EPS, HVACR, Access Control, SMART Metering, personalizacja, systemy parkingowe, sceny oświetleniowe, raportowanie, statystyki, tendencje i trendy, obsługa stacji pogodowej, integracja solarnych źródeł energii, dostęp internetowy, obsługa SMS i GPRS... /, a może wykorzystuje także typowe standardy komunikacyjne jak LON, BACnet, Opentherm, Wiegand, M-Bus, MP-Bus, CIB, RFox, .... i wiele innych, bez których praktycznie nie ma co mówić o systemach BMS/HMS tylko raczej o zaaplikowaniu rozwiązań typowo przemysłowych dla celów hobbystycznych, to z pewnością kolega zauważył, że potężny zakres protokołów i standardów komunikacyjnych sterowników TECOMAT pozwala na także transmisję dużych plików i integrację urządzeń audiowizualnych. Zwracam uwagę, że systemy BMS oparte o TECOMAT realizują także funkcje powiadamiania głosowego i zarządzania dyspozytorskiego. Co do pytania o cenę, to pozwoli kolega, że się nie wypowiem, bo jeżeli kolega ma to już wbudowane, to o co chodzi? Po ewentualne katalogowe szczegóły cenowe rozwiązań systemu TECOMAT najlepiej zajrzeć na stronę http://emeagateway.eu/sklep/. Profesjonaliści obejmowani są programem cen indywidualnych w ramach poziomu posiadanego statusu VIP http://emeagateway.eu/emea/pl/cat/187.
I przy okazji jeszcze jedno spostrzeżenie o charakterze ogólnym. Żeby uniknąć rozczarowań po zbudowaniu systemu "inteligentnego domu", trzeba przemyśleć spawę kontrolera, czyli serca systemu. Bardzo wielu użytkowników, a raczej hobbystów, mając doświadczenie z obsługi maszyn przemysłowych sądzi, że inteligentny dom można nadzorować typowym sterownikiem PLC, bo przecież da się napisać każdy program interfejsowy. Otóż, to jest właśnie zasadniczy błąd. Różnica pomiędzy wymaganiami maszyn i systemów BMS polega głównie na zaimplementowanych standardach komunikacji, zintegrowanych protokołach i możliwościach rozproszenia systemu. Dla przykładu, już najmniejsze sterowniki TECOMAT pozwalają na "odsunięcie" setek modułów obiektowych na odległość do 500mb w komunikacji po zwykłej skrętce. Tego się nie da zrobić z typowymi sterownikami przemysłowymi, których magistrale systemowe są krótkie lub bardzo krótkie /czasami to tylko kilkucentymetrowa wstążka lub wielopinowa zwora/ oraz często wieloprzewodowe, w tym także o nietypowej lub specjalnej konstrukcji kabla. Rozproszenie w takich przypadkach wymaga dodatkowych /niemałych/ nakładów na zewnętrzne procesory komunikacyjne, a i tak do tego typu rozwiązań brakuje aparatury wykonawczej. Jeżeli rzeczywiście ktoś chiałby zbudować inteligentny dom bazując na systemie PLC, to już same nakłady na kable z pewnością go zrujnują, a dodatkowo pogrążą koszty pomiarów /dla rozpoznania tematu proponuję analizę pomiaru temperatury najprostszym czujnikiem PT100 odległym od CPU o np. 100mb lub 500mb/ i kłopoty z doborem elementów wykonawczych np. natynkowej aparatury elektroinstalacyjnej, czyli "pstryczków" do zapalania światła /nie mówiąc już o ściemniaczach, konsolach regulacji temperatury, głowicach grzejnikowych, regulatorach świetlówek, systemach powiadamiania, czujnikach obecności, analizatorach składu powietrza... itp./. Mozna jeszcze dodac, że sterowniki PLC oferują relatywnie mało miejsca w pamięci, zatem hobbysta marzący o domu na PLC nieźle się "napoci" przy oprogramowaniu tego, co jest dostępne w gotowych procedurach bibliotecznych. Dlatego TECOMAT jest tak bardzo wartościowym rozwiązaniem.
I tu się zgadzam ze stwierdzeniem kolegi, że