Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja pod fotelami vectra b 2000r

tomaszek0108 22 Jan 2011 18:30 2357 4
    tomaszek0108
    Level 14  
    Witam mam problem z instalacją jak w tytule otóż z obydwu foteli wychodzi wtyczka z dwoma przewodami jeden niebieski a drugi brązowy a w instalacji w samochodzie od strony kierowcy i pasażera są ucięte wtyczki i tu jest mała zagadka bo u kierowcy są przewody niebieski i niebieski z białym paskiem a u pasażera niebieski z dwoma zielonymi paskami i niebieski z dwoma czerwonymi paskami i nie wiem jak je połączyć żeby wszystko było ok. Bo boję się podłączyć na oko żeby poduszki nie wystrzeliły.
    Digi-Tech
    Level 16  
    Sprawdź dla pewności TECHem , które przewody są do napinaczy a które do poduszki bocznej.
    Mogą jeszcze wychodzić przewody do podgrzewania foteli. Podłączenie poduszki w miejsce podgrzewania fotoli może być ciekawe :D
    TECH i tak będzie potrzebny do skasowania błędów.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Digi-Tech wrote:
    Sprawdź dla pewności TECHem , które przewody są do napinaczy a które do poduszki bocznej (...)

Ciekawa sugestia. Nie bardzo potrafię sobie wytłumaczyć w czym TECH pomoże w weryfikacji przeznaczenia tych przewodów?
    Natomiast w 100% zgadzam się z drugą częścią postu:
    Digi-Tech wrote:
    Mogą jeszcze wychodzić przewody do podgrzewania foteli. Podłączenie poduszki w miejsce podgrzewania fotoli może być ciekawe
    TECH i tak będzie potrzebny do skasowania błędów.

Jednak przewody do poduszek , napinaczy i sterujących nimi czujników są zawsze wyróżnione w instalacji samochodu, więc pomyłki tutaj raczej nie powinno być.
    Jeżeli w samochodzie było podgrzewanie foteli, to powinne być wyłączniki na konsoli.
    Digi-Tech
    Level 16  
    Jeśli auto jest po przejściach, to wszystko jest możliwe skoro ma obcięte przewody.
    Chyba logiczne, by sprawdzić jaki przewody mają iść do odpowiedniego zapalnika?
    A może już wiszą rezystory na wyjściu sensora, więc po co podłączać napinacze i poduszki?
    Nie tedy droga przy naprawie tego systemu.
    Tu musi być wszystko zgodne na 100%, a nie improwizacja by kontrolka zgasła.
    Przynajmniej ja mam takie podejście do roboty.
    tomaszek0108
    Level 14  
    Dla wiekopomnych:
    fotele w aucie
    kierowca
    niebieski + niebieski z białym paskiem
    niebieski + brąz
    i pasażer
    brąz + niebieski z 2 zielonymi paskami
    niebieski + niebieski z 2 czerwonymi paskami.