Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sieć Wifi - do czego służą adresy multicast?

rAtth 22 Jan 2011 22:14 1806 2
    rAtth
    Level 2  
    Witam, mam wątpliwości co do tego czy aby jestem czysty w mojej sieci domowej otóż dziele sieć po przez router na 2 komputery i niedawno zostałem bezlitośnie pouczony przez mojego kumpla z bloku, że moja sieć jest łatwym łupem..Teraz po zastosowaniu wpa2,zmianie maca jestem prawie pewien że jednak jedynym użytkownikiem jestem ja, jednak po sprawdzeniu tablicy arp zastanawiają mnie poszczególne adresy ip, czytałem że to ip multicastowe tworzące punkty dostępu do innych routerów, co mnie zastanawia bo w sieci mam tylko jeden router, nie znam się i proszę o pomoc.
    https://obrazki.elektroda.pl/6226357100_1295731173.jpg
    piterus99
    Level 43  
    To są IP od multicastu, ale nie jest to połączenie do żadnych innych routerów tylko do przesyłania informacji do grup komputerów - np IPTV wykorzystuje taką technologię.

WPA2 jest wystarczająco bezpiecznym hasłem, tak więc nie ma powodu do niepokoju.
    PS. Brawa dla kolegi, który nie wykorzystuje tego po chamsku tylko Cię poinformował.
    rAtth
    Level 2  
    Dzięki za pomoc

Dodano po 15 [minuty]:

Apropo, dał znać ale właśnie w bezlitosny sposób, to znaczy dał mi do zrozumienia że mnie okrada(choć może zintepretowałem to na wyrost i wcale tak nie było) i dzięki temu się zainteresowałem.
    Tuż po tym,w routerze nie zauważyłem żadnych zmian, zmieniłem tylko maka na wszelki wypadek gdyby podmienił ale kolega raczej ograniczył się do złamania klucz wpa, bo wtedy wszystko szumiało na ustawieniach defaultowych.
    Chyba że o czymś nie wiem...