Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Proszę o pomoc w podłączeniu alarmu SPY do motocykla BMW

23 Jan 2011 15:50 6438 11
  • Level 9  
    Witam,
    Jestem nowy i od razu mam problem... tak, wiem co o tym myślicie ;)
    Mam problem z podłączeniem alarmu SPY M-100 do motocykla BMW. Problem mam z podpięciem w zasadzie dwóch przewodów opisanych na schemacie jako "różowy" i "szary", które odpowiadają za odcięcie zapłonu. Nie wiem gdzie je wpiąć w moim motocyklu. Do mojego posta załączam schemat alarmu i schemat instalacji motocykla.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc

    Proszę o pomoc w podłączeniu alarmu SPY do motocykla BMW Proszę o pomoc w podłączeniu alarmu SPY do motocykla BMW
  • Level 41  
    Mam złe doświadczenia z produktami SPY,dla własnego bezpieczeństwa omiń blokadę zapłonu.
  • Level 42  
    Rożowy i szary wepnij w przecięty przewód czerwono żółty idący z bezpiecznika F1.
  • Level 9  
    Emeryt2 - dzięki wielkie. Jutro wieczorkiem odszukam tego druta i spróbuję się w niego wpiąć.
    Zastanawiam się jednak przy tym czy średnica przewodu do alarmu wytrzyma taki amperarz (średnica jakieś 0,35). Na schemacie widzę, że czerwono żółty za bezpiecznikiem ma średnicę 1,5.
    Ireneo - jakie są problemy z tymi alarmami? Czemu odradzasz podpinanie blokady zapłonu?
  • Level 9  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy przy takim podłączeniu jakie proponujecie na mierniku, na testerze diody wpiętym do szarego i różowego nie powinno być przejścia przy rozbrojonym alarmie? Bo sprawdzałem u siebie i że tam powiem... miernik mi nie piszczy :). Przejście właściwie jest, ale tylko przez bardzo krótką chwilę - ok. 1 sekundy. Generalnie kiedy wpinałem w zielony idący ze stacyjki to motocykl, niezależnie czy alarm był uzbrojony, czy rozbrojony zachowywał się tak jakby nie miał akumulatora - totalna, wszędobylska cisza.
  • Level 41  
    Odradzam bo czujnik parkowania z 4 wziętych na próbę 2 odrazu były niesprawne a dwa nie działały w temp poniżej zera.Sterowniki centralnych gubiły piloty po paru miesiącach i procedura dokodowania nie pomagała a alarmów ze względu na brak atestów nie podejmowałem prób montażu.
  • Level 23  
    Ireneo skąd w takim razie wiesz, że traciły zasięg jak nie podejmowałeś prób montażu?
  • Level 9  
    Chyba nic z tego nie będzie. Próbowałem na wszelkie możliwe sposoby i wpinanie się w instalację "różowym" i "szarym" nie daje najmniejszego efektu. Niezależnie od trybu alarmu w jakim się znajduje to i tak nie przepuszcza sygnału napięcia.
    Chyba w tym alarmie i tym motocyklu nie ma możliwości zrobienia odcięcia zapłonu za pośrednictwem alarmu :(
  • Level 41  
    Tego typ alarmu podłączasz tam gdzie motocykl gasi się masą a w zasadzie chiński skuter a nie motocykl.Mają też tak że po wyłączeniu alarmu musisz go z pilota odpalić bo samo wyłączenie nie pozwoli na odpalenie z fabrycznego startera(lub nacisnąć odpalenie a odpalić ręcznie ale wtedy nie zgaśnie póki nie użyjemy pilota) .Oczywiście można to przerobić aby odcinał plusa.Trzeba podłączyć dodatkowy przekaźnik,no i dalej zostaje ta kwestia z odpalaniem.
  • Level 9  
    Dzięki Ireneo, ale chyba pozostane na tym co jest i nie będę podpinał odcięcia. Za dużo z tym kombinacji, a i tak jak mówisz nie będzie to działało jak należy. Za 89zł muszę zaakceptować to co mam ;)
    dzięki wszystkim za pomoc.
  • Level 41  
    Podejrzewam tez że centralka nie jest dobrze zabezpieczona przed wilgocią wiec profilaktycznie Ty to zrób.