Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 102 szumi przy włączonych długich światłach..

Martinez1989 24 Sty 2011 15:32 3087 14
  • #1 24 Sty 2011 15:32
    Martinez1989
    Poziom 14  

    Witam, od kilku dni mam taki problem, że szumi mi radio cb jak włączam długie światła (drogowe). Przy jeździe na krótkich nie ma problmu. Nic nie zmianiałem w samochodzie, ani radiu...
    Radio CB - Midland Alan 102, Astra II...

    0 14
  • #2 24 Sty 2011 17:38
    kreslarz
    Poziom 35  

    Masz na długich ksenony?

    0
  • #3 24 Sty 2011 20:33
    Martinez1989
    Poziom 14  

    Nie, zwykłe lampy opla...

    0
  • #4 24 Sty 2011 20:37
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Sprawdź styki przełącznika płytkowego "świateł" i/lub przekaźnik "długich światełek" .


    Pozdrawiam.

    0
  • #5 24 Sty 2011 21:47
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Przyjmijmy, że przełączniki są zużyte mamy iskrzenie na stykach ale jest jeden mały problem w parze z takimi zakłóceniami musiało by iść kupa dymu. Chyba nie tędy droga. Szukaj usterki w systemie opuszczania reflektorów w tych samochodach to standard

    0
  • #6 24 Sty 2011 22:44
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Odłącz wpierw te silniczki, do manetki trzeba mieć trochę wprawy (tylko ich nie wykręcaj, bo później będzie problem)

    0
  • #7 24 Sty 2011 23:12
    jerzyf
    Poziom 22  

    SP8JZ napisał:
    Szukaj usterki w systemie opuszczania reflektorów w tych samochodach to standard

    Chyba regulacja reflektorów działa tylko dla świateł mijania ?.

    0
  • #8 25 Sty 2011 09:02
    gregorio27
    Poziom 31  

    Regulacja wysokości w tym modelu działa niezależnie. Więc nie tędy droga. Przekaźnika "długich" również w Astrze G nie ma, jest tylko styk pod manetką (notabene awaryjny po większym przebiegu) można rozebrać, podoginać i zastosować dodatkowy przekaźnik do przenoszenia obciążenia głównego. Jeśli to nie to, szumy łączyłbym raczej z większym poborem prądu. Być może aku już siada a problemy z alternatorem ( a właściwie szczotkami i stojanem jeśli bosch) to standard i tu zacząłbym szukać.

    0
  • #9 25 Sty 2011 20:59
    Jap
    Poziom 28  

    A czy Astra 2 nie ma przypadkiem H4? Bo wtedy prąd świateł się nie zmienia przy drogowych i mijania.
    Jeśli jest problem ze szczotkami to należałoby włączyć ogrzewanie tylnej szyby - efekt powinien być identyczny.
    Nigdy nie miałem Astry (ale Vectrę niestety tak) ale wartao także sprawdzić sam przełącznik świateł mijania / drogowe. Miałem kiedyś problem właśnie z nadpalonymi stykami tego przełącznika - siał niemiłosiernie. Najczęściej uszkodzenia przełącznika powstają przy wymianie żarówek na 100Watowe lu po prostu ze starości.

    0
  • #10 25 Sty 2011 22:23
    ja-kenaj
    Poziom 26  

    Przy długich światłach pobierana jest większa ilość energii a akumulator niestety starzeje się. Alternator nie wyrabia stąd zakłócenia. Nie wykluczam przełącznika.

    0
  • #11 26 Sty 2011 14:39
    Martinez1989
    Poziom 14  

    Już chyba wiem co robi te zakłucenia, mam taki przełącznik od przednich halogenów, że włączają się od razu gdy włącze światła długie:
    Alan 102 szumi przy włączonych długich światłach..
    I jak włączyłem długi i wtedy wyłączyłem halogeny to przestało szumieć... I jak włączyłem krótkie i włączyłem halogeny to zaczeło szumieć...
    To chyba ten przełącznik??

    0
  • #12 28 Sty 2011 00:16
    ziemek56
    Poziom 19  

    !. wyłącznik świateł drogowych dodatkowych ("halogeny") jest zdecydowanie za słaby, chyba że tylko steruje przekaźnikiem i ON może siać podsmalonym stykiem lub konektorem.
    2. A może jednak masz ksenony w tych dodatkowych długich?

    0
  • #13 28 Sty 2011 09:32
    Martinez1989
    Poziom 14  

    ziemek56 napisał:
    !. wyłącznik świateł drogowych dodatkowych ("halogeny") jest zdecydowanie za słaby, chyba że tylko steruje przekaźnikiem i ON może siać podsmalonym stykiem lub konektorem.
    2. A może jednak masz ksenony w tych dodatkowych długich?



    Nie mam ksenonów w żadnych lampach...

    Wczoraj grzebałem przy halogenach, bo lewa lampa przestała świecić, chyba żarówka a w prawej zaczęło mrugać (jak się okazało kable nie łączyły w tej kostce przy lampie)... zrobiłem jakieś zwarcie chyba bo teraz ani nie świecą już halogeny, ani nie szumi CB, ani nie świeci kontrolka na tablicy roździelczej, że halogeny włączone...
    Jednym słowem coś popsułem....

    0
  • #14 30 Sty 2011 00:00
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Taki szumiący on/off przeważnie daje się wyczuć na węch kiedy pada hasło: "gaśnica" :)
    Przekaźnik uzwojenie do masy przez on/off tak zawsze robię plus fuse

    0
  • #15 10 Maj 2011 22:22
    Martinez1989
    Poziom 14  

    Winą szumienia CB było to, że nie stykały mi kabelki w halogenie i robiły zwarcie, wtedy były szumy. pozdrawiam.

    0