Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fake Pendrive 64GB Alcor FC8508

dub4 24 Jan 2011 17:52 11989 7
    dub4
    Level 9  
    Witam!

Niedawno kupiłem na Allegro pendrive'a 64GB po okazyjnej cenie. Okazało się jednak, że to fake. Przestrzegam przed zakupem od sprzedawcy "MarioDario". Wprawdzie sprzedaje jako uszkodzone ale wiele (kilkadziesiąt) osób się już nacięło. Ja oraz trzej moi znajomi, krórzy to zakupili pena od tegoż sprzedawcy otrzymali uszkodzony sprzęt.
    Mam więc prośbę o pomoc w reaktywacji pendrive'a. Podejrzewam, że jest to kość o znacznie mniejszej pojemności niż 64GB z wgranym firmware, tak aby system odczytywał go jako 64GB.
    To co już zdołałem zrobić to Low Level Format (na początku był problem z systemem plików), oraz narzędziem HP Drive Key Utility sformatowałem go na partycję 64GB z systemem plików FAT32. Teoretycznie wszystko jest w porządku. Występuje tylko taki problem, że po odłączeniu nośnika od USB i ponownym połączeniu system nie może odczytać zapisanych na nim danych. Taki sam problem występuje na nośnikach mioch znajomych.
    Poniżej zrzut danych Chip Genius.

Przed zabiegiem Low Level Format
    PnP Device ID: VID = 0011 PID = 7788
    Serial Number: 029C266E
    Revision: 8.00

Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed

Chip Vendor: Alcor
    Chip Part-Number: FC8308

Product Vendor: (N/A)
    Product Model: LI?NLoUAI?E1OoAIL

Po zabiegu Low Level Format (o dziwo różni się od poprzedniej wersji)
    PnP Device ID: VID = 058F PID = 9380
    Serial Number: 5&&1822A932&&0&&8
    Revision: 7.76

Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed

Chip Vendor: Alcor
    Chip Part-Number: AU6983

Product Vendor: (N/A)
    Product Model: (N/A)

Dodam jeszcze, że rozebrałem fizycznie pen'a i odczytałem jeszcze inne dane z chip'a
    FC8508
    A604804-1DF
    1015A4

oraz z kości pamięci

FBNM29BNAK3WG
    1A
    0626 RD3

Będę wdzięczny za pomoc co zrobić aby system odczytywał poprawnie zapisane na nośniku dane. Jak zmienić w nim firmware na właściwy.
    Poniżej fotka kości pamięci (po drugiej stronie jest chip jednak nie udało mi się zrobić na tyle wyraźnego zdjęcia aby widać było na nim informacje, które odczytałem używając szkła powiększającego (zamieściłem je powyżej)

predom
    Level 26  
    Tu masz do niego utility, sprawdź, czy będzie z nim współpracował. Wg. mnie ten pendrive ma 64Gb (gigabity) a nie 64GB (gigabajty). Zapis różni się wielkością litery b. 1B=8b więc twój pen ma prawdopodobnie 8GB.
    dub4
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź. Program, który mi polecasz jest OK tylko akurat nie wersja 3.00.... Wersja ta nie wykrywa mi pendrive'a. Przez przypadek na tej samej stronce znalazłem wersję 4.0 datowaną na wrzesień 2010 i ta dopiero wersja zadziałała. Program wykonał czyszczenie, następnie formatowanie. Po całym zabiegu system wykrywa pen drive'a jako 4GB. Jednak wystepuje inny problem. Po zapisie kilku MB danych system wyrzuca komunikat o błędzie zapisu na nośniku i prośbę o usunięcie zabezpieczenia zapisu na nośniku. Te pliki, które już zdążył zapisać odczytują się poprawnie. Znowu więc mam dylemat co z tym problemem zrobić. Jak uratować te 4GB aby pen nie był do końca bezużyteczny.
    Poniżej zamieszczam screen z MP Tools z komunikatem jaki ukazał się po zakończeniu formatowania.
    dub4
    Level 9  
    Oto co wykrył pierwszy program. Zakładam, że nie chodziło ci o ChipGenius bo jego wyniki pracy zamieściłęm powżej.

Program H2testw po włączeniu opcji Write+Verify po chwili pojawia się komunikat windows o błędzie zapisu na dysku. Po uruchomieniu opcji Verify pojawia się komunikat o sprawdzeniu tylko 6 MB z 4000MB:
    Warning: Only 6 of 4001 MByte tested.
    The media is likely to be defective.
    5.9 MByte OK (12286 sectors)
    1 KByte DATA LOST (2 sectors)
    Details:0 KByte overwritten (0 sectors)
    0 KByte slightly changed (< 8 bit/sector, 0 sectors)
    1 KByte corrupted (2 sectors)
    0 KByte aliased memory (0 sectors)
    First error at offset: 0x00000000001bf490
    Expected: 0xded158f79b83f590
    Found: 0xded158f79b87f590
    H2testw version 1.3
    Reading speed: 8.01 MByte/s
    H2testw v1.4

Drugi program UdTools nie wykrywa mi poprawnie chipa. W pliku excela, który jest w katalogu programu nie znalazłem info o support tego kontrolera. Program wykrywa go jako Sony Flash Disk 1GB i nie mogę manualnie zmienić...
    Sądząc po tym co napisał pierwszy program kość jest pewnie niestety padnięta...
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Czyli masz w pendrivie założoną pamięć o pojemności 4GB z których sprawne jest 6 MB.
    predom
    Level 26  
    No to chyba po penie. Morał - nigdy nie kupuj pendrivów jako "uszkodzone" i o pojemnościach typu 256GB w cenie 33,99zł (poważnie, spotkałem się z czymś takim). Nie podam linku, ale wystarczy wpisać na znanym portalu aukcyjnym "pendrive 256GB" i już można kupić "Pendrive 256GB sprzedaję jako uszkodzony ponieważ może gubić pliki." Szkoda mi tylko tych co się nabierają i tracą kasę.
    dub4
    Level 9  
    dzięki temat zamykam