Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zakłócenia w obrazie CCTV

hippi 24 Sty 2011 19:57 10189 28
  • #1 24 Sty 2011 19:57
    hippi
    Poziom 9  

    Witam.

    Mam problem z obrazem wyswietlanym z dwoch nowych kamer podpietych do karty DVR (widok na zalaczonym obrazku). Jedna kamera podpieta jest za posrednictwem koncentryka, druga poprzez transformatorki i skretke. Jezeli podepne ktora kolwiek kamere do TV obraz jest bez zarzutu. Znalazlem watek o zakloceniach ale jeszcze go nie sprawdzilem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1687815.html choc tak czytajac go stwierdzilem, ze u mnie raczej nie wystepuje problem z terminacja gdyz TV byl zawsze podpinany przez trojnik wiec on by zadzialal jako terminacja (jezeli siem nie myle). Natomiast moze byc problem z nakladaniem sie skladowej stalej na sygnal (to musze sprawdzic). Wystapil rowniez problem z zasilaniem - spadlo ono do wartosci 10,5V (zaczela szalec kamera IP) - wymienilem zasilacz ale problem nie znikl (zasilacz ma odpowiednia wartosc pradowa). Co ciekawe ta jedna z tych kamer byla podpieta bezposrednio do rejestratora koncentrykiem o dl 1m i zasilana z osobnego zasilacza i nie wykazywala takich objawow - obraz byl w porzadku (druga fotka). Podpialem rowniez jedna kamere pod osobne zasilanie aby wykluczyc zaklocenia z zasilacza ewentualnie z innych starych kamer - nie zmienilo to jakosci obrazu (nadal byly zaklocenia). Co ciekawe po podpieciu tych kamer do rejestratora pojawily sie u gory i na dole rozmazane paski...

    Prosze o pominiecie jakosci - serwer jest dosyc stary...

    Zaczyna brakowac mi pomyslow...

    Zakłócenia w obrazie CCTV

    Zakłócenia w obrazie CCTV


    PL

    0 28
  • #2 24 Sty 2011 20:22
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Wygląda to jak zakłócenia z zasilacza impulsowego. Posprawdzaj też masy, czy oplot przewodu nie ma kontaktu z jakimiś urządzeniami (przetarta izolacja).
    Odłączaj po kolei kamery i sprawdź czy wypięcie którejś z nich nie poprawi sytuacji (odłączaj BNC oraz zasilanie z zasilacza głównego).

    0
  • #3 24 Sty 2011 20:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    napisz dokładnie jakie to kamery bo raz piszesz o karcie DVR i podpiętych kamerach video a raz o kamerze IP że zaczeła szaleć.
    Możliwe że to problem z kartą DVR lub komputerem w którym jest zainstalowana.

    1
  • #4 24 Sty 2011 20:30
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    jimasek napisał:
    napisz dokładnie jakie to kamery bo raz piszesz o karcie DVR i podpiętych kamerach video a raz o kamerze IP że zaczeła szaleć.
    Możliwe że to problem z kartą DVR lub komputerem w którym jest zainstalowana.

    Masz rację, w zasadzie to z wszystkim może być problem, jedno urządzenie może generować zakłócenia które odbijają się na obrazie wszystkich kamer.
    Ale miałem do czynienia z zasilaczami impulsowymi które takie numery robiły.

    0
  • #5 24 Sty 2011 20:33
    hippi
    Poziom 9  

    Zasilacz zasilajacy kamery jest impulsowy (12V 4A od monitora LCD). Mysle nad takim zasilaczem: http://sklep.cseie.com.pl/p/703/13404/zasilac...owe-zasilacze-transformatory-i-zasilacze.html . Gdy ta jedna kamera byla podpieta na krotko do rejestratora tez byla zasilana z zasilacza impulsowego i takich zaklocen nie bylo (pomijam pasek na dole i u gory). Do obydwu kamer bylo ciagniete nowe okablowanie (koncentryk + zasilanie i skretka + zasilanie) a ze sam kladlem wiec jakby bylo gdzies przetarte to bym zauwazyl (tak sadze), Jedynie gdize siem wszsytko styka masami to rejestrator i zasilacz...

    PL

    0
  • #6 24 Sty 2011 20:43
    Olexy71
    Poziom 20  

    Ile kamer zasilasz tym zasilaczem?
    Policzyłeś bilans prądowy?
    Jakie są odległości kabli zasilania od kamer i jakie to kable?

    0
  • #7 24 Sty 2011 21:01
    hippi
    Poziom 9  

    Olexy71 napisał:
    Ile kamer zasilasz tym zasilaczem?

    Lacznie ma byc 16 (a moze i wiecej) obecnie jest 12. Przy czym mowimy o zasilaczu obecnym - nie tym ktorego link podalem.

    Olexy71 napisał:
    Policzyłeś bilans prądowy?

    Nie policzylem ale zmierzylem amperomierzem - wynik 2,2A (te dwie ostatnie biora po 600mA kazda - posiadaja oswietlacze IR)

    Olexy71 napisał:
    Jakie są odległości kabli zasilania od kamer i jakie to kable?

    Do nowych 45m i 25m - 2 x 0,75mm2, reszta ma kabelki zasilajace 2 x 0,5mm2 albo i ciensze i odleglosci do 60m najdalsza.

    0
  • #8 24 Sty 2011 21:04
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    To że masz odpowiednio dobrany prądowo zasilacz wcale nie oznacza że nie może zakłócać. Wydajność to jedna sprawa a filtrowanie druga. Wywal zasilacz, podłącz akumulator do testów - np 12V 7Ah.

    1
  • #9 24 Sty 2011 21:12
    hippi
    Poziom 9  

    crunky napisał:
    To że masz odpowiednio dobrany prądowo zasilacz wcale nie oznacza że nie może zakłócać. Wydajność to jedna sprawa a filtrowanie druga.

    Owszem, zgadzam sie.

    crunky napisał:
    Wywal zasilacz, podłącz akumulator do testów - np 12V 7Ah.


    Sprobuje. Ale to juz jutro.

    Zeby bylo smieszniej to wszystkie stare kamery wczesniej byly zasilane z zasilacza niestabilizowanego ktorego wartosc napiecia szacuje na min 15V. Ile mozna wiecej V podac na zasilanie kamery nie uszkadzjac jej - 13,5V ?

    0
  • #10 24 Sty 2011 21:18
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    hippi napisał:

    Zeby bylo smieszniej to wszystkie stare kamery wczesniej byly zasilane z zasilacza niestabilizowanego ktorego wartosc napiecia szacuje na min 15V. Ile mozna wiecej V podac na zasilanie kamery nie uszkadzjac jej - 13,5V ?

    Zasilacz jeśli był niestabilizowany to paradoksalnie mogło pracować lepiej bo taki zasilacz mógł co najwyżej nakładać 50Hz i wyższe harmoniczne, ale zakłóceń impulsowych nie generował. 13,8V możesz śmiało podłączać, na takim napięciu w większości pracują zasilacze buforowe. W praktyce wiem że 15V też "raczej" nie szkodzi, ale nie polecam takich eksperymentów.
    hippi napisał:

    ...siem.

    Kolego, litości...

    0
  • #11 24 Sty 2011 21:28
    hippi
    Poziom 9  

    crunky napisał:
    hippi napisał:

    Zeby bylo smieszniej to wszystkie stare kamery wczesniej byly zasilane z zasilacza niestabilizowanego ktorego wartosc napiecia szacuje na min 15V. Ile mozna wiecej V podac na zasilanie kamery nie uszkadzjac jej - 13,5V ?

    Zasilacz jeśli był niestabilizowany to paradoksalnie mogło pracować lepiej bo taki zasilacz mógł co najwyżej nakładać 50Hz i wyższe harmoniczne, ale zakłóceń impulsowych nie generował. 13,8V możesz śmiało podłączać, na takim napięciu w większości pracują zasilacze buforowe. W praktyce wiem że 15V też "raczej" nie szkodzi, ale nie polecam takich eksperymentów.


    Rozumiem, ze lepiej stosowac zasilacze liniowe zamiast impulsowych do zasilania kamer? Czy mozesz cos powiedziec nt tego zasilacza, ktorego link podalem wczesniej - bylby dobry?

    crunky napisał:
    hippi napisał:

    ...siem.

    Kolego, litości...


    Oj, juz sie poprawiam ;)

    0
  • #12 24 Sty 2011 21:38
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Nie wiem czy byłby dobry, trzeba by przetestować. Montowałem zasilacze pulsara, nie było problemów. Impulsowe zasilacze z (do) monitorów również, ma to swoje wady. Niektóre właśnie generowały zakłócenia. Póki nie zweryfikujesz tego co wyżej napisane to tylko czcze gadanie, trzeba działać :-)

    0
  • #13 25 Sty 2011 08:46
    hippi
    Poziom 9  

    Na chwile obecna podpialem kamery (narazie wszystkie) do zasilacza laboratoryjnego, ktory "teoretycznie" powinien miec dobra jakosc napiecia na wyjsciu i byc liniowy. Niestety nie poprawilo to jakosci obrazu, Akumulator podepne pozniej bo go najpierw znalesc musze ;)
    W zalaczeniu zrzut obrazu przy rozdzielczosci 768x576 z tej samej kamery (niestety na dluzsza mete jest to nie do zaakceptowania - nie wyrabia karta DVR).
    Drugi obrazek - zrzut z kamery Novusa 600 TVL (oczywiscie jakosc marna - obraz przechodzi przez rejestrator...).


    Ponawiam swoje pytanie odnosnie paskow na dole i gorze ekranu -co to morze byc - utrata synchronizacji ?? (rozmazany obraz).

    Zakłócenia w obrazie CCTV Zakłócenia w obrazie CCTV

    0
  • #14 25 Sty 2011 10:03
    Olexy71
    Poziom 20  

    Niezły rozgardiasz.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...ensatory&sid=898f18d67167c97228ecf01342784e84

    Przeczytaj ten topik. Czasem, jak jest kiepski kabel, partackie luty po drodze, a przede wszystkim - problemy z zasilaniem, rozwiązanie z kondensatorami potrafi oczyścić obraz.

    Przy okazji możesz napisać na jakich kablach (marka, rodzaj, materiał oplotu i żyły) przesyłasz sygnał wizji.
    Nie chcę cię martwić, ale widziałem podobne objawy, na kablu 30 m., które były spowodowane ... kablem.
    Ktoś położył wynalazek z fabryki stali i działy się podobne rzeczy z obrazem.
    Sprawdź wszystkie kamery podłączając pod rejestrator kolejne. (metoda 'każdy z każdym). Może któraś kamerka coś rozsiewa po całym systemie.

    0
  • #15 25 Sty 2011 11:59
    hippi
    Poziom 9  

    Olexy71 napisał:
    Niezły rozgardiasz.


    Oj, bo to w trakcie prac jeszcze jest... ;)

    Olexy71 napisał:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...ensatory&sid=898f18d67167c97228ecf01342784e84

    Przeczytaj ten topik. Czasem, jak jest kiepski kabel, partackie luty po drodze, a przede wszystkim - problemy z zasilaniem, rozwiązanie z kondensatorami potrafi oczyścić obraz.


    Sprawdze z kondensatorami, nie sadzilem tylko ze musza byc tak duze pojemnosci...

    Olexy71 napisał:
    Przy okazji możesz napisać na jakich kablach (marka, rodzaj, materiał oplotu i żyły) przesyłasz sygnał wizji.
    Nie chcę cię martwić, ale widziałem podobne objawy, na kablu 30 m., które były spowodowane ... kablem.
    Ktoś położył wynalazek z fabryki stali i działy się podobne rzeczy z obrazem.
    Sprawdź wszystkie kamery podłączając pod rejestrator kolejne. (metoda 'każdy z każdym). Może któraś kamerka coś rozsiewa po całym systemie.


    Skretka jest cat. 5e nie znam producenta ale zyly miedz, koncentryk - RG6U (ale pisze z pamieci), oplot folia aluminiowa i troche miedzi jako ekran, zyla goraca miedz. na kazdym koncu koncentryka zalozona F-ka i przejscie F - BNC. Przy czym problem z obrazem wystepuje tylko na dwoch nowych kamerach...

    0
  • #16 25 Sty 2011 12:24
    Olexy71
    Poziom 20  

    To jeszcze powiedz, jakie kamery kupiłeś.
    Napomknę tylko mimo woli ;), że F i przejście na BNC to amatorskie rozwiązanie i mało wytrzymałe. Zaciskarkę BNC kupisz już za 50 zł. Musisz zainwestować jeśli masz zamiar zajmować się tym w przyszłości.

    0
  • #17 25 Sty 2011 13:08
    Marek31415
    Poziom 31  

    hippi napisał:
    Ponawiam swoje pytanie odnosnie paskow na dole i gorze ekranu -co to morze byc - utrata synchronizacji ?? (rozmazany obraz).

    Wygląda to na powielenie linii początkowych i końcowych obrazu.
    Sprawdź jeszcze raz na monitorze, ale zmniejsz wysokość obrazu. Być może monitor obcina górę i dół obrazu i nie widzisz tego. Obym się mylił, może producent użył matrycy NTSC do systemu PAL (inna ilość linii) i powielił linie początkowe i końcowe.
    Druga możliwość to takie zniekształcenie impulsów synchronizacji pionowej, że powielenie występuje w elektronice karty DVR lub rejestratora.
    Czy te pasy mają stałą wysokość? Jakie to kamery?

    0
  • #18 25 Sty 2011 14:35
    hippi
    Poziom 9  

    Marek31415 napisał:
    hippi napisał:
    Ponawiam swoje pytanie odnosnie paskow na dole i gorze ekranu -co to morze byc - utrata synchronizacji ?? (rozmazany obraz).

    Wygląda to na powielenie linii początkowych i końcowych obrazu.
    Sprawdź jeszcze raz na monitorze, ale zmniejsz wysokość obrazu. Być może monitor obcina górę i dół obrazu i nie widzisz tego. Obym się mylił, może producent użył matrycy NTSC do systemu PAL (inna ilość linii) i powielił linie początkowe i końcowe.
    Druga możliwość to takie zniekształcenie impulsów synchronizacji pionowej, że powielenie występuje w elektronice karty DVR lub rejestratora.
    Czy te pasy mają stałą wysokość? Jakie to kamery?


    Raczej obstawialbym znieksztalcenia na karcie DVR - te paski maja jednakowa szerokosc i wystepuja we wszystkich widokach kamer.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Olexy71 napisał:
    To jeszcze powiedz, jakie kamery kupiłeś.


    Problem w tym, ze nie ja kupowalem te kamery tylko firma, ktora zajmuje sie niby profesjonalnie monitoringiem. Jedna oni podlanczali druga ja i na obydwu wystepuje ten sam efekt. Kamery to: http://www.cybor-tech.com.pl/info.php?id=88845

    Olexy71 napisał:
    Napomknę tylko mimo woli ;), że F i przejście na BNC to amatorskie rozwiązanie i mało wytrzymałe. Zaciskarkę BNC kupisz już za 50 zł. Musisz zainwestować jeśli masz zamiar zajmować się tym w przyszłości.


    Wiem zdaje sobie z tego sprawe ale jakakolwiek proba przciagniecia kabli z zacisnietymi zlaczami jest b.trudna. Poza tym i tak nikt tym ruszac nie bedzie ;)
    A zaciskarke mam.

    Zrobilem kolejne doswiadczenie, mianowicie podlaczylem obydwie nowe kamery do rejestratora 4 kanalowego (wyglada bardziej na zabawke a nie cos powazniejszego). Oczywiscie obraz na ekranie TV ok a po podlaczeniu do karty DVR da sie zauwazyc jakby problem (nazwijmy je prazkami poziomymi) ustal (widac je na pierwszej fotce). Jedynym mankamentem jest co jakis czas delikatnie przyciemniajacy sie obraz oraz efekt jakby chciala rozjechac sie synchronizacja. Oczywiscie nie jest to zastosowanie docelowe - podlac zone na probe aby znalesc i wyeliminowac przyczyne...

    0
  • #19 09 Mar 2011 20:07
    zawit
    Poziom 2  

    Witam, odświeżę trochę temat.
    Mam mały problem. Zamontowałem rejestrator EVIX ER1600, kilka kamer kopułkowych oraz kamery 12V z IRem N-cam 550.
    Wszystko połączone jest UTP 5, na wideotransformatorach 1VB-P.
    Wszystko zasilane z zasilaczy impulsowych ZI-1500 12/1.5 A, rozrzuconych w różnych punktach obiektu z pobliskich gniazdek. Jedna kamera kopułkowa (120mA) zasilana ukradkiem z pobliskiego Ca64EPS.
    Otóż problem polega na tym, że po wpięciu do rejestratora na kamerach pojawiają się zniekształcenia latające góra-dół). Ale po wypięciu ich z rejestratora i wpięciu do monitora serwisowego zasilanego z akumulatora wszystko jest w jak najlepszym porządku.
    Mam kilka wolnych żył i zastanawiam się czy spięcie minusów zasilanie kamer ze sobą i centrala alarmową nie rozwiąże problemu. Nie zawracałbym gitary, ale jutro z rana muszę naprawić usterkę i podpisać protokół odbioru wiec wolałbym pominąć eksperymenty.
    Proszę po doradzenie

    0
  • #20 09 Mar 2011 23:01
    Ison
    Poziom 11  

    Kolego Hippi ja spróbowałbym zasilić kamerę z akumulatora ale akumulator umieść przy samej kamerze. To w 100% pokaże czy problem nie leży po stronie zasilacza lub przewodu zasilającego. I daj znać czy coś się poprawiło.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Kolego zawit ja trzymam się zasady że zasilam wszystkie kamery i rejestrator z jednego punktu a w najgorszym wypadku z tej samej fazy. I nigdy nie miałem problemów z którym ty się spotkałeś.

    0
  • #21 09 Mar 2011 23:07
    Olexy71
    Poziom 20  

    Problemem jest zasilanie. Jeśli chcesz mieć pewność usunięcia zakłóceń, zasil wszystkie zasilacze i inne sprzęty z jednego źródła. Nie ma lepszej rady... .

    0
  • #22 09 Mar 2011 23:47
    zawit
    Poziom 2  

    Wiem, że zasilenie z tej samej fazy byłoby idealnym rozwiązaniem, ale nie wchodzi to w grę w tym obiekcie. Dlatego potrzebuję innego rozwiązania, więc zastanawiam się nad połączeniem wspólnej masy (dysponuje tylko wolnymi żyłami przewodów niskoprądowych).
    I byłbym wdzięczny za podpowiedzenie jakiegoś rozwiązania, najlepiej bardzo ekonomicznego:)

    0
  • #23 10 Mar 2011 07:45
    buszmen78
    Poziom 17  

    nie jest to tanie rozwiązanie ale działa:
    Filtr sygnału video
    Link

    0
  • #24 11 Mar 2011 10:45
    pablo.pokrz
    Poziom 1  

    Witam serdecznie,

    Chciał bym się dołączyć do tematu. A mianowicie mam podobny problem jak koledzy powyżej. W skład mojego systemu wchodzi 8 kamer podłączonych bezpośrednio do rejestratora BCS. Kamery zasilane są zasilaczem liniowym 4,5A, podzielonym na 9 kanałów o wydolności prądowej 0,5A każdy. Podobnie jak koledzy na obrazie z wszystkich kamer mam latające poziome pasy. Kamery podłączone są do rejestratora za pomocą koncentraka, natomiast zasilanie do nich leci kablem dwu żyłowym 0,5mm. Przez przypadek wykryłem że na obudowie kilku kamer wyczuwalne jest mrowienie co świadczyło by o przebiciu na kablu zasilającym. Ale po dokładnym sprawdzeniu okazuje się, że nawet jak odłączam kabel zasilający od kamery w dalszym ciągu wyczówane jest mrowienie na złączce BNC. Sprawdziłem jeszcze raz poprawność zarobienia złączek i tu jest wszystko w porządku. Czy przebicie na jednym kablu wizyjnym powodowało by wyczówalny prąd na pozostałych kamerach?

    Pozdrawiam

    0
  • #25 11 Mar 2011 22:11
    eworks
    Poziom 19  

    Zrób uziom do komputera z DVR, zasil kamery z jednej fazy, daj trafo 1:1 na zasilaniu AC urządzeń, sprawdź masowania, jak już mówiłem w inncyh postach tak to jest jak stosuje się skrętkę do instalacji wideo... jak biegnie w torach do np.: zasilania lamp sodowych to nic nie zrobisz bo dławiki produkują tyle pola elektro-magneto że może pomógł by poczwórny ekran. Pozdrawiam i powodzenia.

    0
  • #26 10 Cze 2011 12:30
    tomekjedynka
    Poziom 2  

    Witam
    Też miałem takie problemy z kamerami. Na obiekcie z 36 kamerami zdarzył mi się taki przypadek w stosunku do trzech sztuk. Myślę że nie ma sprecyzowanej zasady występowania tego zjawiska zakłóceń, ponieważ w moim przypadku 90 % kamer było podłączone skrętką UTP a zakłócenia nastąpiły tylko w jednym przypadku tzn na lini jednej skrętki po której szła wizja z tych trzech kamer. Próbowałem z kondesatorami ale bez efektu.
    Podmiana kamer na inne - bez efektu. Te trzy kamery były podłączone do zasilacza 9x0,5 wraz z innymi sześcioma, ale na innych nie było zakłóceń mimo, że też były "puszczone po skrętce" po trzy razem.
    Jak się okazało wina leży gdzieś po stronie zasilania, ponieważ po podłączeniu osobnego zasilania do tych trzech kamer problem się rozwiązał.
    Co najlepsze, zakłócenia te nie powodowały inne kamery lecz te kamery miedzy sobą, gdyż w pewnych momentach był widoczny przesuwający się obraz z drugiej kamery.
    Wniosek jest prosty: nie stosować zasilaczy buforowych przy użyciu UTP do przesyłu wizji.

    0
  • #27 04 Gru 2011 13:11
    pawlo1
    Poziom 9  

    Witam
    ja też mam dziwny problem 7kamer na skrętce,rejestrator BCS, zasilacz sekcyjny z transformatorem toroidalnym odległości kamer ok 30-40m wszystko wpięte do gniazda bez uziemienia TV tez połączenie rejestratora z TV przez kabel HDMI na obrazie oglądanym widać że chodzą jakieś duchy na każdej kamerze w inną stronę natomiast przy oglądaniu obrazu zapisanego jest ok.
    Czy może mi to ktoś wytłumaczyć? Proszę o pomoc nowa instalacja i czeka na odbiór.

    0
  • #28 04 Gru 2011 16:27
    Marek31415
    Poziom 31  

    pawlo1 napisał:
    ...na obrazie oglądanym widać że chodzą jakieś duchy na każdej kamerze w inną stronę natomiast przy oglądaniu obrazu zapisanego jest ok.

    Jeżeli "duchów" nie ma w materiale zarejestrowanym to wskazuje na wadę lub uszkodzenie rejestratora. Jak masz możliwość, to podmień rejestrator na próbę.
    Najczęściej takie zjawisko jest powodowanie wspólnym zasilaniem kamer lub przesłuchami na kablu przesyłowym.
    W tym przypadku jednak powinno to być również w materiale zarejestrowanym.
    Sprawdź ponownie zapisy, być może kompresja zmniejszyła to zjawisko i jest trudno dostrzegalne.

    2
  • #29 05 Gru 2011 20:56
    Engineer75
    Poziom 10  

    Na takie problemy często pomagały mi urządzenia TVG-300, konwerter na skrętkę+separator +filtr. W skrajnych przypadkach trzeba było jeszcze zastosować odbiornik aktywny. Jeżeli to nie pomagało, konieczne było dołożenie kolejnej skrętki - jeżeli w skrętce idzie kilka kamer i nie jest ona ucięta w tym samym miejscu, mogą występować interferencje pomiędzy poszczególnymi parami.

    0