Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS m51k Bios nie zapisuje ustawień

krolik123 24 Jan 2011 20:28 2233 0
    krolik123
    Level 2  
    Witam wszystkich.

W ostatnich dniach problem z notebookiem przerósł moje możliwości. Problem objawia się następująco:

W w/w laptopie nie chcą zapisać się zmiany ustawień biosu.
    Z dnia na dzien po włączeniu notebooka pojawił się komunikat CMOS baterry LOW.
    Pomiar baterii: ok 3.1V, ale ze względu na posiadanie drugiej założyłem nową. Niestety nawet na nowej baterii (3,32V) problem nie ustąpił.
    Najbardziej uciążliwe jest to, że nie można poprostu "pogonić" błędu POST wciśnięciem F1 i załadowaniem ustawień standardowych.
    Ten bios ma tak paskudną przypadłość, że po utracie ustawień zostaje "goły" tzn. kasuje sekwencję bootowania i wyłacza wszystkie podzespoły typu magistrala USB etc... Próba zmiany ustawień na defaultowe fabryczne, bądź defaultowe usera nie pomaga; po restarcie laptop zatrzymuje się jeszcze przed komunikatami POST, albo znów wita mnie komunikatem o słabej baterii i bios znów jest "pusty".

Dodam, że co jakiś czas ustawienia udaje się na chwilę (tzn na kilka kolejnych resetów) utrzymać i wtedy notebook działa bez zarzutów- nie ma komunikatów o błędach CMOS-u i system uruchamia się bez problemów.
    Dodam jeszcze że blaszki w gnieździe baterii poodginane i mają dobry styk z powierzchnią baterii.
    Bios aktualizowany z wersji 201 do 202 z oficjalnej strony asusa, jednak nic to nie pomogło. Problem występował na obu wersjach, tzn. zarówno przed jak i po aktualizacji.
    Co mnie ciekawi w biosie można bez problemu założyć jak i zdjąć hasła supervisora oraz usera i z zapamiętaniem tego laptop nie ma problemów.

System Win Vista Home Edition ze poprawkami pobieranymi na bieżąco (choć wątpię, aby to właśnie system miał wpływ na takie zachowanie).

I na koniec moje pytanie:
    Czy ktoś miał do czynienia z tego typu problemem i czy w jakikolwiek sposób sobie z nim poradził? Ewentualnie czy ktoś mógłby mi doradzić na temat tego gdzie szukać usterki? Wiem, że wiele osób radzi pomiar napięcia między baterią a nóżkami od zwory CLRCMOS, ale takowej zworki nigdzie nie zaobserwowałem ;]

Z góry dziękuję za zainteresowanie moim problemem, a także za każdą próbę pomocy.

Edit: Problem nadal nierozwiązany... Panowie wspomóżcie radą.