Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault scenic 1,9 DCI nie odpala

sebolocardiff 25 Jan 2011 12:59 21627 17
    sebolocardiff
    Level 2  
    Witam, Od kilku dni mam wielki problem z odpaleniem, obojętnie ciepły lub zimny,pali za 10 razem dopiero po wciśnięciu gazu . Myślałem, że to wina akumulatora rozładował sie ,kupiłem nowy po trzech dniach pusty. Po odpaleniu chodzi jak szwajcarski zegarek ,gaszę i nie mogę odpalić.Bardzo szybko rozładowuje akumulator.Nie dymi,nie szarpie, nie dławi się, tylko nie chce odpalić.Proszę o radę od czego zacząć. Mieszkam w UK, więc na fachowców nie mogę liczyć. Proszę o pomoc
    stanislaw1954
    Level 43  
    Może na początek świece żarowe --czy grzeją?
    sebolocardiff
    Level 2  
    Jeśli nie odpala na gorącym silniku to czy świece też mogą być tego przyczyną?
    User removed account
    User removed account  
    stanislaw1954
    Level 43  
    Na gorącym jak odpala ,to nie świece a raczej coś z układem paliwowym.
    sebolocardiff
    Level 2  
    fachowcy to są w Polsce tutaj wymienia się wszystko od najdroższych do najtańszych części.

Dodano po 3 [minuty]:

na gorącym nie odpala .odpala tylko z gazem do podłogi
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    sebolocardiff wrote:
    fachowcy to są w Polsce tutaj wymienia się wszystko od najdroższych do najtańszych części.

No popatrz......

A mówią zę polscy fachowcy do UK wyjechali 8-O

Może kolega łaskawie rocznik poda swego auta?
    sebolocardiff
    Level 2  
    2001 rok 160000 tys, km
    MAESTRO516900901
    Level 2  
    Mam ten sam problem ze scenikiem 1,9 dci 2000r mechanik poinformował że komputer sygnalizuję usterkę
    1-przepływomierza powietrza (SiemensWK9620-koszt od 100-550zł-liczę się z kasa i prawdopodobnie kupie używany ale firmowy do 160zł z tego co czytałem zamienników chińskich i innych nie opłaca się montować bo szybko padają.
    2- czujnika temperatury
    Mechanik nie daję jeszcze gwarancji czy to na pewno tylko te usterki i czy uda mu się go zrobić niestety na serwis mnie nie stać,dam znać jak auto zostanie naprawione -Pozdrawiam Jacek
    Roman Bogacki
    Level 1  
    Mam scenica 1,9 DCI z 2001 r i miałem podobny przypadek.Mechanicy wymyślają różnie a w pierwszej kolejności należy sprawdzić wiązke przewodów w lewym nadkolu.Tam najczęściej się przeciera koło interkulera.Wystarczy zdjąć nadkole plastikowe ,podciągnąć wiązke i obejrzeć w miejscu gdzie przechodzi przez przelotkę do silnika.
    dudu98
    Level 11  
    Witam mam podobny problem mianowicie scenic 1,9 dci 2000r. ciezko pali po zakupie owego autka oddalem go do mechanika na standardowe przeglady i wymiane oleju pasków w tym paska rozrzadu,po odbiorze go auto sabsze poprostu mół,ale jakos tam jezdzilo po 1000 km padło odpalalo ale tylko na 3/4 sekundy i klapa.Auto znalazlo sie wkoncu w serwisie reno za Piotrkowem tryb. gdzie przyczyna okazalo sie zapchanie sie spalinami katalizatora i dopalacza katalizator zostal wyciety.I tak zrobilem na nim 10000 km z coraz gorszym skutkiem znowu ciezko pali lapie po 3/4 razach krecenia po 10 sekund.
    Czy to moze byc znowu zapchanie sie ukladu wydechowego? czy moze 1 mechanik zle ustawil rozrzad i tak sie dzieje jak sie dzieje??? auto bylo pod Clipem i zadnych usterek ani błedów na kompie.Proszę o pomoc
    bucefał
    Level 10  
    Renault Scenic 1.9 dci 102kM rok 2001
    Witam od 4 dni mam podobny problem. Auto z dnia na dzień przestało odpalać. Wcześniej zero jakichkolwiek objawów typu świecenie kontrolki szarpanie nierówna praca itp. Wymieniłem świece żarowe po wymianie samochód odpalił i chodził prawidłowo. Następnego dnia znowu nie odpalił. Podłączyłem auto pod komputer i wykazało powietrze w listwie wtryskowej. Elektryk pompką paliwową wydmuchał powietrze i auto odpaliło. Żadnych innych błędów komputer nie pokazał. Dzisiaj rano powtórka z rozrywki znowu nie odpala.
    bucefał
    Level 10  
    ok. zapowietrza się to wiem, ale skąd nagle to się wzięło ??
    bucefał
    Level 10  
    Auto było u 2 mechaników. Żaden nic nie znalał a auto tak jak z dnia na dzień przestało odpalać tak też zaczęło i pracuje jak szwajcarski zegarek.
    Jescze jedno ptanie co ile tyś km zmienia się rozrząd i co się tam konkretnie wymienia?
    Przypominam : Renault Scenic 1.9 dci 102kM rok 2001
    maro0808
    Level 1  
    mam renault scenic 1.9dci 2004 r.Waucie ostatnio wymieniałem silnik i turbo na dzień dzisiejszy auto znowu mam popsute.Po wymianie turbo silnik nie odpala,po wciśnięciu start słychac trrrr kontrolki wszystkie się świecą ale silnik na nic nie reaguje.Czy ktoś orientuje się gdzie i w czym tkwi problem.

Moderated By zeimp:

Zanim zdecydujesz się dopisać w następnym temacie (lub założysz własny) odnośnie Twojego problemu, proponuję zaczerpnąć najpierw wiedzy technicznej, a następnie "przestudiowanie" tego: Zasady działu - samochody
    Dopiero w ów czas możesz zacząć pisać na tym forum!

User removed account
    User removed account  
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Wątek pozwolę sobie zamknąć. Na prośbę autora wątku (PW) zostanie ponownie otwarty.