Witam !
Po pierwsze chciałbym się przywitać ponieważ mało dotąd bywałem na forum.
Chciałbym przedstawić wam moją konstrukcję którą jest termometr.Natchnieniem do zrobienia go była chęć nauki obsługi magistrali 1-wire oraz poznania nowych funkcji bascoma. Jest on oparty na procesorze 89C2051 oraz czujniku temperatury DS18B20. Czujnik ten jest podłączony do procesora za pomocą magistrali 1-wire. Program został napisany w BASCOMIE 8051 (niestety). Niestety dlatego że zajmuje on dużo pamięci mikrokontrolera. Procesora taktowany jest kwarcem 12MHz. Temperatura jest wyświetlana z rozdzielczością 0.1 C. Całość zasilana jest z jakiegoś uniwersalnego zasilacza + 7805 na płytce. Zmontowałem to na uniwersalce aby można było wprowadzać ewentualne zmiany np. większa ilość czujników. Planuję także wykorzystać procesor 89C4051 ze względu na większą pamięć. Jeśli ktoś chcę podam schemat oraz program na PW. Termometr jest wykorzystywany w pokoju. Jeśli kogoś interesuje to użyłem wyświetlacza Winstar WDH0084. Proszę o opinie. Wiem że projekt nie jest profesjonalny ale to miało przede wszystkim służyć nauce

Koszty:
89C2051 - ok. 5.50 zł
płytka - miałem
DS18B20: ok. 6.50 zł
Wyświetlacz - miałem
Reszta elementów - ok. 5 zł

Pozdrawiam
Cool? Ranking DIY