logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - nie odpala mimo świecących diod, możliwy problem z zapłonem

Farciarz21 17 Paź 2004 16:42 3949 20
REKLAMA
  • #1 918624
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam :-) Mam taki problem - mój maluszek odpalał bez problemu - ale w końcu nie chciał odpalic. Opis problemu:

a) przy przekręceniu kluczyka wszystkie diody sie swiecą

b) ale jak chce dalej przekręcić kluczyk w celu odpalenia to nie chce odpalic.

Może to wina aparatu zapłonowego? Ktos wie co to?

Pozdrawiam. Pa.
  • REKLAMA
  • #2 918670
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Ale kręci rozrusznik czy nie?
  • #3 918690
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Teras przemyślałem i zdaje mi się, że tak. Sprawdź czy jest iskra, czy do cewki dochodzi zasilanie, jeśli wszystko jest pisz to pomożemy.
  • REKLAMA
  • #4 918704
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Jeśli wskaźniki nie przygasają, to problem może leźeć we wkładce stacyjki, koszt nowej to kilkadziesiąt złotych. Najlepiej sprawdzić na kostce, czy po przekręceniu w pozycję rozruch odpowiednio styka.

Ewentualnie połączenia z alternatorem
  • #5 918721
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Rozrusznik tez nie zaskakuje... Może to są szczotki lub elektromagnez???
  • #6 918776
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    I - Bezpiecznik.
    II - Popukać(delikatnie) rozrusznik młotkiem(popukać-nie rozwalić :twisted: ) - jeśli to pomoże to szczotki do wymiany.
    III- Stacyjka

Ps.Jak odpalany? Z linki czy stacyjki?

Ps.2. Jak na "pycha" bierze to zostawić zapłon w spokoju.
  • #7 918797
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.

Jak gaśnie cała tablica wskażników, to sprawdż masę rozrusznika.

Pozdrawiam :) .
  • #8 918804
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Odpalany jest ze stacyjki. Na popych odpala.... Sprawdze wszystko i zobaczymy.... :-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 918883
    raszid
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem ten sam problem wymień stacyjkę lub poproś dobrego elektromechanika o wstawienie przekaźnika przy stacyjce co będzie taniej.Dla sprawdzenia odepnij kostkę przy stacyjce i zewrzyj styki jeżeli rozrusznik zakręci to problem rozwiązany (stacyjka) :D
  • #11 918889
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    klemy na akumulatorze
  • #12 918921
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Opisze problem jeszcze raz dokładniej:-)

Wszystkie diody sie świecą,

przekręcam kluczyk w celu zapalenia i czasem rozrusznik nie zaskakuje a czasem tak,

Czy to może być wina kondensatora...?

Klemy w aku są OK, zapłon jest OK

Chciałem uniknąć wizyty u mechanika ale chyba się bez niej nie obejdzie...

Pozdrawiam.
  • #13 918981
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Nie napisałeś, czy pracuje cewka, czy za każdym razem słychać charakterystyczne "pykanie"
    Jeśli jest cicho, to może spadł przewód z cewki rozrusznika, bądź jest bardzo luźny.
  • #14 919074
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Jeśli raz odpala a raz nie to mogą być:

Wkładnka stacyjki
    zurzyte szczotki (puknij w rozrusznik lub kawalek popchnij na biegu i sprobuj odpalić jak zadziała to wiesz co wymieniać)
    Elektromagnes (gdzieś styki dają ciała)

wykluczam klemy, bo wtedy kontrolki by przygasały
  • #15 919114
    pkobier
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Jesli klemy są ok to sprawdz kontak na śrubach przy elektromagnesie rozrusznika i na wsuwce(tam gdzie dochodzi czerwony przewód ze stacyjki).Jesli elektromagnes nadal nie "pyka" to najprawdopodobniej należy wymienić szczotki w rozruszniku.W maluchu cewka elektromagnesu dostaje mase przez uzwojenie rozrusznika.Jesli nie ma kontaktu na szczotkach to cewka nie dostaje masy.Sprawdz tez czy szczotki nie zacinają się w prowadnicach i styk na śrubie która łączy jedną ze szczotek(+) z uzwojeniem stojana(przy wymianie szczotek).
  • #16 919162
    lukaszjazdahey
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kondensator nie ma nic wspolnego z rozrusznikiem. Aby zlokalizowac usterke otworz bagaznik, za licznikiem znajduja sie 4 kostki- 2 biale (jedna z nich z szescioma gniazdami)jedna czerwona i jedna czarna- od stacyjki. rozlacz ta czarna i kabelkiem (najlepiej o przekroju od 1,0- 1,5mm ) połacz przewod czerwony (prowadzi do rozrusznika) i brazowy (zasilanie calej instalacji) jezeli rozrusznik bedzie pracowal bez problemow to znaczy ze jest zepsuta kostka w stacyjce- uzywana kosztuje ok 10zl, ale uwaga jezeli kluczyk jest dwustronny ciezko bedzie dostac taka sama a wtedy bedziesz musial wymienic cala stacyjke. jezeli nadal nie bedzie reakcji to rozepnij kostke ktora znajduje sie przy skrzynce z bezpiecznikami z trzema przewodami (czerwony, szaro-czerwony i brazowy) podaj "+" na czerwony jesli bedzie rozrusznik pracowal to szukaj przerwy miedzy kostka od stacyjki a kostka przy skrzynce z bezpiecznikami, jesli nie to sprawdz czy cienki kabel czerwony, ktory dochodzi do rozrusznika ze wsuwka jest polaczona z koncowka znajdujaca sie na rozruszniku. jezeli tak ,sprawdz polaczenie na obu srubach od elektromagnesu oczysc dokladnie gruby kabel i ten ktory wychodzi ze stojanu na elektromagnes, jezeli to nie pomoze pozostaja do wymiany szczotki, ale uwazaj! jezeli je bedziesz wymienial musza bez oporow chodzic w prowadnicach w przeciwnym wypadku beda sie zawieszac i nici z roboty nie zapomnij takze o opasce kawalku tektury ktury jest pod opaska. To nie jest nic trudnego jezel nie bedziesz mogl dac rady pytaj dalej...
  • #17 919187
    pkobier
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Jesli klemy są ok to sprawdz kontak na śrubach przy elektromagnesie rozrusznika i na wsuwce(tam gdzie dochodzi czerwony przewód ze stacyjki).Jesli elektromagnes nadal nie "pyka" to najprawdopodobniej należy wymienić szczotki w rozruszniku.W maluchu cewka elektromagnesu dostaje mase przez uzwojenie rozrusznika.Jesli nie ma kontaktu na szczotkach to cewka nie dostaje masy.Sprawdz tez czy szczotki nie zacinają się w prowadnicach i styk na śrubie która łączy jedną ze szczotek(+) z uzwojeniem stojana(przy wymianie szczotek).
  • #18 920476
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Witam :-Poradziłem juz sobie z usterką w moim maluszku....

Były to szczotki w rozruszniku, wymieniłem i teraz auto pali jak nowe hehehe,

Dzieki wszystkim zapomoc i rady które bardzo się przydały.

Pozdrawiam... Narka :-)
  • #19 921088
    hugo987
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    witam wszystkich
    mi tez nie szczotko wieszaja i planuję zrobic rozrusznik przed zima, ile kosztuja same czesci do malca chodzi mi o szczotki i tulejki i co tam jeszcze powina sie wymenic ??
  • #20 922564
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Hej:-) Ja za szczotki dałem 4zł za dwie, nie wiem ile kosztuja tulejki ale mnie ta naprawa wyniosła około 20zł... Pozdro.
  • #21 932640
    w0jt3k
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witaj tulejki przy rozruszniku do wymiany

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył Fiat 126p, który mimo świecących wszystkich diod na desce rozdzielczej nie odpalał po przekręceniu kluczyka. Rozrusznik czasami nie reagował, a auto odpalało na popych. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzona wkładka stacyjki, zużyte szczotki rozrusznika, elektromagnes rozrusznika, problemy z masą lub połączeniami elektrycznymi, a także stan akumulatora i jego zacisków. Kondensator został wykluczony jako przyczyna problemu z rozrusznikiem. Zalecano sprawdzenie iskry, zasilania cewki, styków w stacyjce i przy elektromagnesie, a także ewentualne puknięcie w rozrusznik w celu diagnozy szczotek. Ostatecznie usterka została zlokalizowana w zużytych szczotkach rozrusznika, które po wymianie przywróciły prawidłowe działanie silnika. Koszt wymiany szczotek był niski, około 20 zł, z samymi szczotkami za 4 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA