Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirpool co chwilę uzupełnia wodę i ją wypuszcza....

mwsec 25 Sty 2011 22:59 1590 8
  • #1 25 Sty 2011 22:59
    mwsec
    Poziom 2  

    Witam.

    Choć forum przeglądam od dłuższego czasu, jednak jest to mój pierwszy post problemowy, więc witam wszystkich...
    Problem dotyczy leciwej już pralki (10lat) Whirpool FL5040-400,jednak nie było z nią do tej pory większych problemów, oprócz zeszłorocznej wymiany ułożyskowania bębna i kiedyś standardowej wymiany silniczka pompki.
    W weekend podczas prania pralka stanęła w pewnym momencie (zauważyliśmy to po jakiejś godzinie,bowiem pokrętło programatora ciągle wskazywało to samo położenie). Czuć też było jakąś spalenizną,jakby jakiś elektroniczny element się sfajczył ;)...Wyłączyliśmy ją na pewien czas, by potem ręcznie wymusić wypłukanie,odwirowanie i wypompowanie wody.
    Po kilku dniach ponownie próbnie nastawiliśmy pranie i niby wszystko było ok.Niby,ponieważ po większej części prania zasadniczego gdzie wszystko jest w mojej ocenie ok,gdzieś ok.15-20 min.przed końcowym płukaniem i odwirowaniem pralka zaczyna co chwilę uzupełniać wodę, co zrozumiałe,ponieważ jednocześnie słychać jak ciągle samoczynnie wężem odpływa woda,nie jakoś gwałtownie,ale jakby wyciekała.Program niby idzie ok dalej,ale zużycie wody znacząco wzrasta,więc ją pokrętłem sztucznie na płukanie przestawiamy.
    Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co siadło? Podejrzewać hydrostat? Jego wężyki? Czy jeszcze coś? Elektromechanikiem ani elektronikiem nie jestem, więc z jakimiś triakami sobie nie poradzę,ale dwóch lewych rąk tez nie mam więc jutro ją rozbiorę szukając przyczyny. wertując forum radzi się właśnie w kierunku hydrostatu, zasyfionych wężyków,ewentualnie kielicha tuż przy bębnie do którego dochodzi węzyk z hydrostatu. Ktoś poradzi co jeszcze sprawdzić w poszukiwaniu takiego zachowania ? Elektrozawór na moje oko działa poprawnie.

    0 8
  • #2 25 Sty 2011 23:11
    peligro
    Poziom 8  

    Wąż odpływowy na odpowiedniej wysokości? (powinien być co najmniej 60cm od podłogi)

    0
  • #3 25 Sty 2011 23:11
    eldom
    Poziom 21  

    Podnieś wąż odpływowy np na umywalkę. Wiem, że od dawna jest jak jest ale sprawdź, czy wylewa siłami grawitacji czy pompa się włącza?

    0
  • #4 25 Sty 2011 23:18
    mwsec
    Poziom 2  

    Jeżeli mowa o samej końcówce węża spustowego która wchodzi w kanalizację to jest na wysokości dokładnie 60cm,nadmiar węża leży jednak na podłodze. Całe 10 lat tak było i nic się nie działo,ale potestuję. Dziwi mnie to,że zasadniczo pranie niby odbywa się ok,ale w tym pewnym momencie końcówki prania zasadniczego coś fisiuje z tą wodą. Czy jakby to była wina hydrostatu to te dziwne rzeczy z wodą nie powinny dziać się już i na początku prania? Może to programator ?

    0
  • #5 26 Sty 2011 08:34
    eldom
    Poziom 21  

    Na płukaniu bierze więcej wody

    0
  • #6 26 Sty 2011 16:05
    mwsec
    Poziom 2  

    jeszcze przed zasadniczym płukaniem kombinuje coś z tą wodą...powiedzmy 3/4 prania zasadniczego przebiega normalnie,zaś końcowe 1/4 coś zaczyna się dziać nie tak. przekręcam wtedy pokrętło na płukanie i tak i ono jak i wirowanie odbywa się normalnie...
    zaraz ją rozkręcam i szukam jakiejś mechanicznej przyczyny(kamień,jakieś farfocle po praniu etc.) po kolei w każdym ustrojstwie,za elektronikę się nie biorę bo się nie znam...

    0
  • #7 26 Sty 2011 20:57
    eldom
    Poziom 21  

    Oczyszczenie układu hydrostatu na pewno nie zaszkodzi

    0
  • #8 29 Sty 2011 16:46
    mwsec
    Poziom 2  

    Witam ponownie.
    Wymontowałem hydrostat. Wężyki przedmuchane, w zbiorniczku przybębnowym, do którego prowadzi wężyk od hydostatu było sporo kamienia wiec go też wyczyściłem. Pytanie mam takie-jak w sposób nieelektroniczny (bez pomiarów styków miernikami) sprawdzić ten hydrostat czy jest sprawny. tyle o ile z tego forum się dowiedziałem, to że można "metodą dmuchaną" coś tam niby zdiagnozować i mają być kliknięcia. Dmucham go z całych sił jest 1 kliknięcie, wciągając powietrze nie ma żadnego...Tak ma być? Na moje oko wszystko z nim w porządku.Wygląda jak nowy ;) styki też wyglądają na dobre...
    Hydrostat to Cinvensys B1-135a...Z tego co mi wiadomo jest jednostopniowy.

    0
  • #9 29 Sty 2011 17:38
    eldom
    Poziom 21  

    Jak dmuchniesz powinno kliknąć, jak puścisz powinno kliknąć ponownie.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo