Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Delphi wyświetlanie wyniku

flame85 27 Sty 2011 14:52 1943 7
  • #1 27 Sty 2011 14:52
    flame85
    Poziom 9  

    Mam program który zlicza czas i pokazuje jego wartość w Editach z dodatkiem (czas)+milisekund:

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Lecz wyskakuje błąd bo program nie może zczytać milisekund. Gdyby była sama liczba działa bez problemu. Ale jak zrobić żeby czytał wartość z Edita z milisekundami?

    0 7
  • #2 27 Sty 2011 16:10
    mariush'ek
    Poziom 17  

    A jaka to jest liczba "123milisekund" ? Delphi wyrzuci wyjątek o niemożności przekonwertowania. Jeśli już chcesz tak zrobić aby w edit'cie mieć liczbę i stringa to z powrotem musisz sobie tą liczbę odzyskać.

    Możesz zrobić tak:
    1. szukasz na którym miejscu w stringu pobranym z edita jest ' ' <-spacja, czyli np:
    function LastDelimiter ( const Delimiters, Source : string ) : Integer;
    bo zakładamy ze jest tylko jedna

    2.Kopiujesz i przycinasz stringa z edita do samych cyfr i zapisujesz do jakiejś zmiennej:
    function Copy ( Source : string; StartChar, Count : Integer ) : string;

    pozdrawiam

    0
  • #3 27 Sty 2011 16:20
    flame85
    Poziom 9  

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Jak te funkcje zastosować do tej części programu?

    0
  • #4 27 Sty 2011 16:33
    mariush'ek
    Poziom 17  

    No jak to jak :)
    jeśli robisz tak:
    a:=StrToInt(edit1.Text);

    to w zmiennej "a" masz np "123 milisekund"

    używasz funkcji LastDelimiter w której szukasz spacji w zmiennej "a" dostaniesz wynik 4

    później kopiujesz do zmiennej dajmy a1 funkcją copy część stringa a licząc od pierwszego znaku, kolejne trzy
    w a1 będziesz już tylko miał "123", to przerabiasz StrToInt i Voila!

    Jeśli potrzebujesz pomocy nt co robią te funkcje to prosze:
    LastDelimiter
    Copy

    0
  • #5 27 Sty 2011 17:07
    flame85
    Poziom 9  

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ?? i co dalej??

    0
  • #6 27 Sty 2011 17:20
    mariush'ek
    Poziom 17  

    Ehh...

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    błąd bo w edit2.Text masz znaki nie będące cyframi
    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    To już chyba minimalny wkład pracy jaki musisz wykonać - zastąp ?? czymś bardziej ciekawszym.

    0
  • #7 27 Sty 2011 17:22
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Proszę we wszystkich postach tego tematu, powstawiać w odpowiednich miejscach znaczniki CODE.

    0
  • #8 27 Sty 2011 18:12
    flame85
    Poziom 9  

    próbuje i próbuje ale nie działa.

    Kod: pascal
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ale i tak jak nawet będzie git to jak będę miał liczbę np 7 cyfrową to mi całej nie przepisze bo jest ograniczenie do 4 miejsc?

    0