Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Usunąłem z profilu konto administratora

zbycholec1 27 Sty 2011 15:35 3971 6
  • #1 27 Sty 2011 15:35
    zbycholec1
    Poziom 10  

    Witam wszystkich serdecznie.
    Tak jak napisałem w temacie - usunąłem z komputera konto administratora i teraz nie mam dojścia do wielu funkcji aby coś zmienić w komputerze, gdyż wyświetla mi się komunikat, że muszę mieć prawa administratora aby uruchomić daną funkcję lub program. Jak mogę naprawić ten mój błąd. :?:

    0 6
  • #2 27 Sty 2011 15:51
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Jestes pewien, ze usunales konto administratora, a nie zwykle konto z uprawnieniami administratora? Swoja droga gratulacje ;-)

    Probowales nacisnac alt+ctrl+del podczas logowania, nastepnie wpisac Administrator oraz swoje haslo.

    Probowales wlaczyc tryb awaryjny? Lub chociaz tryb awaryjny z wierszem polecen?

    0
  • #3 27 Sty 2011 16:14
    zbycholec1
    Poziom 10  

    W tej chwili już niczego nie jestem pewien. Założyłem nowe konto w panelu - konta użytkowników - a konto "administrator" usunąłem. Teraz moje nowe konto otwiera się jako "konto z ograniczeniami". Więc już zgłupiałem co z tym zrobić:?:

    0
  • #4 27 Sty 2011 16:23
    mrsebolo
    Poziom 25  

    Na początek było by miło gdybyś podał o jakim w ogóle mówimy systemie operacyjnym, bo to nie forum wróżki.pl...

    Większość systemów opercyjnych z pod znaku MS posiada wbudowane konto Administratora, którego usunąć teoretycznie nie można - przynajmniej dopóki nie istnieje co najmniej jedno konto z uprawnieniami Administracyjnymi.

    0
  • #5 27 Sty 2011 16:25
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zacznij od wykonania tego co napisalem i odpowiedzi na pytania.

    0
  • #6 27 Sty 2011 18:12
    Matuzalem

    Poziom 43  

    mrsebolo napisał:

    Większość systemów opercyjnych z pod znaku MS posiada wbudowane konto Administratora, którego usunąć teoretycznie nie można - przynajmniej dopóki nie istnieje co najmniej jedno konto z uprawnieniami Administracyjnymi.


    A może jednak daj sobie spokój z takimi tekstami o usuwaniu kont wbudowanych?
    One bowiem - teksty, nie konta - należą do kategorii "opowieści z mchu i paproci" i nadają się na fora ... beletrystyczne, a nie elektrodę.

    Autora wątku przepraszam za wtręt, ale pewnych kwestii niedopowiedzianych zostawiać nie wypada.

    Ad rem - w wypadku Visty/Windows 7 można próbować uaktywnić wbudowane konto poprzez uruchomienie instalatora i wybranie - spośród opcji naprawy - użycia cmd, by z jego poziomu sprawdzić, poprzez net user, jak to rzeczywiście z kontami jest i zweryfikować czy net user administrator /active:Yes nie wystarczy, by porządek zaprowadzić. .
    Napisałem "można próbować", bo nie do końca wiadomo coś "narozrabiał" konkretnie, bo sam monit o braku uprawnień niczym szczególnym nie jest (zwłaszcza w systemach od XP nowszych).

    -1
  • #7 27 Sty 2011 18:21
    zbycholec1
    Poziom 10  

    Uf. Ulżyło mi: nacisnałem alt+ctrl+del podczas logowania, nastepnie wpisałem Administrator oraz swoje hasło i pomogło. Choć mam teraz ustawienia jakbym na nowo wgrał całego XP. Pozdrawiam wszystkich, którzy odpowiedzieli na mój problem i dziękuję bardzo. Temat uważam za zamknięty. :D

    0