Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z biegiem wstecznym sharan

zubus14 27 Jan 2011 21:46 7804 11
    zubus14
    Level 11  
    Witam posiadam sharana 1,9 tdi ,90km, 96r. Problem jest tego typu ze nie wchodzi mi bieg wsteczny stało się to raptownie bez wcześniejszych oznak ,gdy próbuje wrzucić wsteczny to jak bym czul opór ,albo coś takiego jakby wo gule go tam nie było przy próbie wrzucenia niema zgrzytów .
    Bywa tez ze mogę wrzucić wsteczny jeżeli stoję pod gore albo wjadę na krawężnik to wtedy wchodzi jak w masło za każdym razem .
    opisze co zrobiłem by naprawić .
    - Sprawdzenie lewarka zmiany biegów jest ok
    - wyciagnelem wybierak i dokładnie sprawdziłem wszystko jest dobrze
    - sprawdziłem tez linki są ok
    - odpowietrzenie sprzęgła
    Wszystkie te zabiegi okazały się bezskuteczne ,najbardziej mnie ciekawi fakt ze jak samochód stoi przednimi kolami na krawężniku albo stoi pod gore to wsteczny wchodzi i niema znaczenia czy jest odpalony silnik czy nie .
    proszę o pomoc bo już nie wiem co robić
    zubus14
    Level 11  
    Czytałem ten temat wcześniej i te wszystkie elementy sprawdziłem ostatnio sprawdzałem olej jest stan ale zastanawiam się czy nie wymienić nie wiem kiedy był wymieniany możne to coś zmieni .
    Cały czas zastanawia mnie to czemu bieg wchodzi jak stoi np. na krawężniku czy coś w skrzyni się poluzowało nie wiem jak to jest zrobione czy możne się coś poluzować
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    A jak stoi z górki (przodem do dołu) na krawężniku to też wsteczny wchodzi? I w drugą stronę (pod górkę) też? Może masz zerwane mocowania silnika, lub skrzyni ("poduszki") ?
    antypierdolnik
    Level 13  
    No i co z tego jak to na linkach? Po drugie podobno sprawdzał nawet wybierak, o linkach nie wspominając...
    zubus14
    Level 11  
    linki sprawdziłem są dobre ,pasują nie są przetarte i pancerze tez są ok.
    A co do tego czy jak stoi przodem do dołu to niema różnicy czy stoi na krawężniku czy nie wtedy nawet niema możliwości wrzucić wstecznego ,jak przodem pod górkę nawet minimalne delikatne wzniesienie to super wchodzi .
    Nie wiem ja już nie mam pomysłu na to co to możne być ,możne ktoś ma jakiś jeszcze pomysł
    zeimp
    W takim razie wygląda na to, że przyczyna tkwi w samej skrzyni biegów. Ja na Twoim miejscu jeszcze ostatecznie spróbowałbym wrzucić wsteczny ręcznie (nie używając drążka zmiany biegów), żeby wykluczyć ewentualne naprężenia linek itp. Jeśli i w ten sposób nie będzie możliwości włączenia wstecznego to definitywnie skrzynia do remontu (mając na uwadze to co wyżej opisane). Pozdrawiam.
    zubus14
    Level 11  
    Właśnie wczoraj tak zrobiłem odczepiłem linki i wybierakiem próbowałem wrzucić wsteczny i to samo dalej nie można wrzucić tak wiec linki i lewarek wyeliminowany bylem tez na warsztacie mechanik powiedział ze nigdy się z tym nie spotkał .
    Powiedział tez ze w skrzyni wszystko jest tak zrobione ze niema nic wspólnego jak stoi samochód , widocznie coś tam jest.
    Mam jeszcze pytanie spróbuje wymienić olej ,ale nie wiem jaki byłby dobry i ile ,podpowiedzcie
    zeimp
    75W/90 GL-4, GL-5 w zupełności wystarczy. I jak już będziesz wymieniał olej, to przy zlewaniu starego, spróbuj go jakoś "przefiltrować" czy nie ma w nim jakiś drobinek. Dodatkowo możesz spróbować przez otwór zlewowy (korek), wsunąć jakiś elastyczny magnes i może faktycznie "coś" wyłapiesz. To faktycznie dziwne (ja pierwsze słyszę), ale definitywnie przyczyna leży w skrzyni biegów. Tylko nawet jeśli skrzynia "padła", to chciałbym wiedzieć, który element, ponieważ wygląda na to, iż on ciągle jest w tym samym miejscu i nie przemieszcza się w skrzyni. Czekam na info co było przyczyną. Pozdrawiam.

Moderated By Przemo9826:

Tak, przyczyna jest w skrzyni biegów, ale co da zmiana oleju?

antypierdolnik
    Level 13  
    Łożysko wałka głównego ty radco od siedmiu boleści.

Dodano po 11 [minuty]:

No ja też widzę, ty to się znasz dopiero. Na pieprzeniu sloganów, od dawna. Wymiana oleju tu pomoże? Trzeba rozumieć co się ze skrzynią w takich przypadkach dzieje.
    EDIT: Sorry, ale ktoś mi tu coś innego odpowiedział, już tego nie ma a ja jak zwykle, po czasie.
    zubus14
    Level 11  
    postaram się w niedługim czasie zmienić olej ,możne nawet jutro mi się uda .
    Co do rozebrania skrzyni to się trochę zastanawiam bo jak rozbiorę i jak się okaże ze wszystko jest dobrze to nawet nie wiadomo co wymienić ,po 2 to muszę mieć trochę wolnego bo pewnie zejdzie z ta skrzynia i nie wiem czy dostane części jak coś wyjdzie
    Andrzej_1970
    Level 1  
    Mam podobny problem w galaxy 1.9 tdi (ta sama skrzynia). To nie chodzi o to że stoi na krawężniku. Wtedy się bowiem delikatnie posuwa auto do tyłu i wtedy wsteczny zaskakuje jak w masło. Znajomy, który naprawia skrzynie mówi, że duże prawdopobieństwo, że uszkodzeniu uległo koło zębate biegu wstecznego. Obajwy mam takie same jak u Ciebie i za cholerę się nie wbijesz ze wstecznym. Linki też już nawet wymieniałem. Żadnego efektu:(