Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mazda 323 BG 1.3 8v nie odpala na ciepłym

mannek 28 Sty 2011 15:25 2447 4
  • #1 28 Sty 2011 15:25
    mannek
    Poziom 2  

    witam
    mam problem z mazdą 323 BG 1,3 8V
    mianowicie samochód dobrze odpala na zimnym silniku ale po rozgrzaniu i zgaszeniu już nie chce odpalać, muszę czekać aż ostygnie trochę i wtedy z problemami ale odpali.
    Oprócz tego trochę więcej pali(ok 9l ), na dłuższym postoju zaczynają mocno falować obroty( rozgrzany silnik) i dusi się, jak wtedy dodaję gazu to strzela. dodam że wcześniej po rozgrzaniu gasła na postoju(zalewało ją) wtedy świece były mokre i czarne. Po wymianie sądy lambdy jest lepiej ale są w/w objawy. co panowie uważacie za przyczynę ?

    Dodano po 55 [minuty]:

    Dodam jeszcze, że sprawdzałem przepływomierz, filtr powietrza, kable w.n, cewkę( nie nagrzewa się), lambdę zmieniałem, iskra jest, wszystkie gary chodzą. Myślę że to może być czujnik temp. wody?, moduł? może coś przy zaworach? proszę o pomoc w diagnostyce. z góry dzieki

    0 4
  • #2 28 Sty 2011 15:27
    siwy250
    Poziom 19  

    kolego stary masz akumulator ? mialem kiedys ten problem moj samochod odwiedzil wiele warsztatow i samo doszedlem akumulator zmienilem i jak nowy cykal na cieplym i zimnym
    pozdrawiam

    0
  • #3 28 Sty 2011 15:33
    mannek
    Poziom 2  

    witam
    no akumulator pierwszej świeżości nie jest podejrzewam, tzn kręci dobrze bo nieraz bywało że kilkanaście razy kręciłem i dawał rade. Chociaż biorąc pod uwagę zimę krótkie odcinki w mieście i twój post warto sprawdzić. dzięki zbadam to

    0
  • #4 28 Sty 2011 15:37
    siwy250
    Poziom 19  

    warto warto bo to jest raczej przyczyna daj znac jak sprawdzisz

    0
  • #5 01 Lut 2011 16:04
    mannek
    Poziom 2  

    witam

    chcę jeszcze zapytać, jak odłączyłem (na ciepłym silniku) czujnik temp. płynu chłodzącego to powinno się coś dziać? wydaje mi się że tak. a u mnie zero reakcji. to by mogło znaczyć że czujnik padnięty? dobrze kombinuję? Co do akumulatora to jeszcze nie sprawdzałem, myślę że warto jeśli już sprawdzić czy ładuje dobrze. Bo może regulator napięcia się kończy i nie doładowuje

    0
  Szukaj w 5mln produktów