Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompka do Webasto-awaria, czy warto naprawiać.

pplmr012 28 Jan 2011 14:34 10885 8
    pplmr012
    Level 11  
    Witam serdecznie
    Niestety przydarzyła mi się przykra niespodzianka.
    Popsuła się pompka od Webasta termo top C, wiem że to element którego się nie naprawia, ale realia są jakie są.
    Tak to wygląda w środku:
    Pompka do Webasto-awaria, czy warto naprawiać.

Może ktoś wie co w takich rzeczach się psuje i pomógłby mi to zdiagnozować, co sprawdzić i jak, a może ktoś podjął by się naprawy.
    Mam jeszcze jedno pytanie czy pompka od thermo top V pasuje do C, oczywiście poza wtyczką?

Pozdrawiam,
    Maciej
    sp9svn
    Level 20  
    pplmr012 wrote:

Mam jeszcze jedno pytanie czy pompka od thermo top V pasuje do C, oczywiście poza wtyczką?

Jest inny kierunek przyłączy wody no i wspomniane przez Ciebie przyłącze elektryczne.
    Co do naprawy nie podpowiem, jestem zwolennikiem wymiany na nową (sprawną).
    Zapewne zaprzyjaźniony elektronik dał by radę.
    l3l0
    Level 17  
    TT C oraz TT V tak pasuje ta sama wydajnosc wody ... a jesli chodzi o elektronike to nie wiem czy ktos sie bawi w to chyba ze lubi to ... jestem za wymiana na nowa ewentualnie zamiennik ....
    pplmr012
    Level 11  
    Pompka kupiona już "nowa", chciałem tylko żeby ktoś mnie pokierował w sprawie naprawy, może udałoby się to małym kosztem, a byłaby wtedy w zapasie.
    sp9svn
    Level 20  
    Witam,
    pplmr012 wrote:
    ... pokierował w sprawie naprawy, może udałoby się to małym kosztem, a byłaby wtedy w zapasie.

napisałem
    sp9svn wrote:
    Zapewne zaprzyjaźniony elektronik dał by radę.

dlatego że
    l3l0 wrote:
    ...czy ktos sie bawi w to chyba ze lubi to ...

Naprawianie takich wynalazków po "małych i skośnych" jest nie opłacalne finansowo,
    zaprzyjaźniony elektronik może Ci zrobi po ...znajomości, bez kasy tylko za symbolicznego browca.
    mis_dj
    Level 12  
    Mam pytanie odnośnie pompki wody do WEBASTO THERMO TOP z/c. Nie chciałbym niepotrzebnie kupować pompki. OTÓŻ odpala mi wentylator webasto ale ani nie grzeje ani nie podaje paliwa ani nie pompuje wody Dodam że pompka paliwa sprawna - próbowałem "na sztywno". W serwisie powiedziano mi że przyczyną jest spalona pompka wody i żądają 500zł za wymianę - czy powodem tego wszystkiego jest pompka wody? Wydaje mi się, że pompka wody nie ma wpływy na choćby rozpalenie piecyka i jest na samym końcu stwierdzenie nieprawidłowości opisanego problemu. Czy przy niesprawnej pomce wody Webasto wcale nie odpala (grzanie)? Czy jest jakaś diagnostytka tejrze pompki w sterowniku? Czy mogę się kierować pana doświadczeniem i opinią czy podzienkować i oddać Webasto do innego serwisu.
    Jacek Biń
    Level 10  
    Istnieje diagnoza sterownika testerem Webasto,te ogrzewania potrafią się blokować przy usterce pompy wodnej,następuje blokada lub wybieg uszkodzeniowy czyli sam wentylator bez funkcji pompki paliwa i świecy,zdiagnozuj dokladnie ogrzewanie w konkretnym warsztacie,gdzie naprawiają ogrzewania niezależne nawet w ciężarówkach muszą mieć taki tester,nie koniecznie serwis.
    wojtas63
    Level 11  
    Uszkodzony czujnik płomienia, [a świeca to jedno] nie sugeruj się rezystancją będzie o.k.
    mis_dj
    Level 12  
    Ja moją sprawę rozwiązałem. Wymiana pompki 200 zł. Webasto śmiga aż miło.