Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes-Benz ML320 ESP nie działa

pasieczanin 28 Jan 2011 20:39 6312 6
    pasieczanin
    Level 2  
    Witam.Jeśli można mam małe pytanko do ekspertów.
    ML320 99rok Wersja USA.
    Otóż kupiłem auto z uwalona pompą ABS,świeciły dwie skrajne kontrolki od lewej ABS+ETS ponadto nie działał przycisk ESP(ten poniżej radia)
    Mechanik wymienił pompę+wgrali sterownik i ABS działa,kontrolki już nie świecą,niestety ESP nie działa dalej.Inny mechanik twierdził że ABS,ETS i ESP to ze sobą powiązane systemy i jeśli jeden przestaje działać to pozostałe zostają wyłączone.Mam więc pytanie czy jeśli naprawiali ten niby cały system to powinni też naprawić ESP,czy przetestować chociaż?
    Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc.
  • Helpful post
    hollow
    Level 20  
    Oba te systemy ze sobą współpracują, jednak wykorzystują inne grupy czujników, elementy wykonawcze są takie same (czyli pompa ABS) ale ESP ma np czujnik kąta skrętu kierownicy i czujniki przyspieszenia bocznego, więc trzeba podłączyć się do SD i sprawdzić jakie ma błędy, stawiam na ten pierwszy czujnik.
    pasieczanin
    Level 2  
    Witam.Dzięki za odpowiedź.Będę w Pl dopiero w sierpniu i dopiero wtedy podjadę do mechanika,zobaczymy co mu wyjdzie.Czy mogę wiedzieć ile mniej więcej będzie trwać i kosztować taka naprawa,jeśli to ten czujnik skrętu?
    Na Allegro widziałem taki czujnik za 100-200zł i widać ze zdjęcia że jest bardzo podobny do taśmy od poduszki,którą miałem robioną a więc,czy może być tak,że ktoś czujnika nie podłączył kiedy instalował poduszkę?Może powinienem powiedzieć o tym mechanikowi?Może to właśnie powinien najpierw sprawdzić?
    boozyt
    Level 19  
    Trzeba zaadoptować czujnik kąta skrętu czyli go zgrać bo napewno wartości są inne.
    ele5
    Conditionally unlocked
    pasieczanin wrote:
    Witam.Dzięki za odpowiedź.Będę w Pl dopiero w sierpniu i dopiero wtedy podjadę do mechanika,zobaczymy co mu wyjdzie.Czy mogę wiedzieć ile mniej więcej będzie trwać i kosztować taka naprawa,jeśli to ten czujnik skrętu?
    Na Allegro widziałem taki czujnik za 100-200zł i widać ze zdjęcia że jest bardzo podobny do taśmy od poduszki,którą miałem robioną a więc,czy może być tak,że ktoś czujnika nie podłączył kiedy instalował poduszkę?Może powinienem powiedzieć o tym mechanikowi?Może to właśnie powinien najpierw sprawdzić?
    Nie gniewaj się,ale kupując MLa nie licz na to że w Polsce ktoś ci to zrobi za 200 czy 300zł!!! Ja bym Cię potraktował Odpowiednio.
    pasieczanin
    Level 2  
    Też się nie gniewaj,ale gdybyś przeczytał ze zrozumieniem to było by jasne,że napisałem iż na aledrogo widziałem taki czujnik za 100-200 zł czyli wiem,że tyle za materiał,co do robocizny nie mam pojęcia,dlatego pytałem,ponieważ dobrze wiedzieć ile to może kosztować.Uwierz mi już trochę kasy wydałem na to auto i wiem ze tanio nie będzie a ceny wahają się na prawd ę okruuuutnie.
    Pytam na forum dlatego,że co magik-mechanik to inna diagnoza,a koszty...wiadomo.
    W ogóle temat założyłem ponieważ "magicy" trzymali auto kupę czasu,mieli naprawić zgłoszone usterki(min wymiana pompy ABS + wgranie sterownika)jak również sprawdzenie co jeszcze należałoby naprawić.Zdziwiłem się sromotnie ponieważ fachowcy przeoczyli że nie działa ESP,pomijając,że zapomnieli przykręcić zbiornik spryskiwaczy!Ehh,szkoda męczyć klawiaturę...Prosze wszystkich uprzejmie o merytoryczne porady jeśli to oczywiście nie jest zbyt śmiała i wygórowana prośba ;)
    Jak tylko się sprawa wyjaśni dam znac co było powodem usterki,koszt tez podam,dla potomnych. :-P
    Dzięki za poświęcony mi czas.
    Pozdrawiam tych co lubią pomagać jak i tych którzy lubią pisać...

p.s. Jak widać nie gniewam się...jeszcze <LOL>
    pasieczanin
    Level 2  
    Witam ponownie.
    Trochę czasu upłynęło,ale niestety taki już żywot mojego ML-a i mój...
    Do rzeczy,co do ESP,to rzeczywiście padł czujnik skrętu.Mechanik po wymianie pierwszej sztuki zakończonej niepowodzeniem(egzemplarz uszkodzony,zalany)zainstalował kolejny zakupiony przeze mnie w znanym serwisie aukcyjnym...sam czujnik ponoć działa,ale sam system już nie.Dodam,że samochód jest z 1999 roku a czujnik 2004 jednak numer części ten zaczynający się na W163 itd jest dokładnie taki sam.
    A oto co elektryk napisał:
    "Niestety, mam jednak dalej klopot z tym ESP. Nie dziala przycisk ESP off - ten na srodku. Komputer w tescie rozpoznaje funkcje dzialajacego przycisku, ale nie pozwala go zrealizować..."
    Zagadka,co jest nie tak,czy ktokolwiek miał takie objawy,czy ktokolwiek wie co z tym fantem zrobić???Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
    Pozdrawiam