Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus Nie działa ogrzewanie przedniej szyby

paweł197 28 Jan 2011 21:47 15709 6
Relpol
    paweł197
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem z ogrzewaniem przedniej szyby w samochodzie Ford Focuc 1.8 TDDi z 2002 roku.
    Po odpaleniu silnika i włączeniu przycisku "ogrz. przed.szyby" świeci konrolka na przycisku i załącza się przekaźnik w skrzynce pod maską. Bezpiecznik 50 A też jest dobry, napięcie na przekaźnik dochodzi. Sprawdzałem też przekaźnik, po podaniu 12V na cewkę zamyka obwód (ma przejście).
    A szyba jak nie grzała tak nie grzeje.
    Znalazłem biegun ujemny szyby, jest przykręcony do karoserii w okolicy lusterka wstecznego. Nie mogę znaleźć natomiast biegunu (ów) dodatnich, na pewno nie ma ich pod podszybiem.
    Mam więć 3 pytania:
    Gdzie szukać tego złącza (+12V) ?
    Czy spirale w takiej szybie mogą sie uszkodzić?
    Czy ogrzewanie powinno wyłączyć się samo po pewnym czasie( tego nie sprawdzałem)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za poradę.
  • Relpol
    bart.auto
    Level 21  
    Element grzejny może sie uszkodzić,włączone ogrzewanie rozłączy się samo,drugi biegun jest chyba w prawej dolnej części słupka
  • Relpol
    Scalak5
    Level 23  
    Podszybie a grodź silnika na środku wchodzi przewód.Jeśli jest to model z filtrem pyłków jeszcze pod podszybiem.
    miler80
    Level 34  
    Tam jest grzanie dwustrefowe. Złącza napewno znajdzesz przy podszybiu. Szukaj po grubych kablach przy błotnikach. A może szyba była wklejana i bez grzałki?
    paweł197
    Level 10  
    Grzałka w szybie jest na 100 %. szyba wydaje się, że jest oryginał bo fordowska
    i rocznik się zgadza.
    Tylko jak zdjąłem podszybie to nie wychodzą z pod szyby żadne przewody, nie widać też żeby były ucięte przy samym kleju. Natomiast znalazłem wolne złącze dwupinowe na środku ściany grodziowej pod podszybiem.
    Czy to może być to zasilanie, nie zdążyłem sprawdzić miernikiem ?

Jeśli tak to co stało się z przewodami od strony szyby, ale do tego to chyba trzeba jasnowidza :D

Pozdrawiam i dziękuje za porady
    bart.auto
    Level 21  
    Może to jest szyba oryginalna ale już wycinana i ktoś drutem uciął wyprowadzenia elementu grzejnego z szyby
    paweł197
    Level 10  
    wszystko możliwe. pozdrawiam.