Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Punto 1.3 MultiJet - stuki w silniku

staszek75 29 Jan 2011 11:12 19031 15
    staszek75
    Level 11  
    Witam!
    Posiadam punto 1.3 multijet z 2005r. Auto ładnie pali, niedużo spala, chodzi dobrze, ale w czasie pracy słychać równomierny stuk zwiększający się wraz z obrotami, szczególnie na wolnych obrotach i to też nie zawsze. Program fiatecuscan pokazuje nierówną dawkę wtrysków podejrzewam więc wtryskiwacze. Szczególnie wtryskiwacz 1 cyl który odstaje od innych. Może jest ktoś na forum kto potrafi zinterpretować te wyniki. Zaznaczam, że silnik dobrze pracuje i nie kopci. Zużycie oleju niezauważalne, nowy przepływomierz. Wiem, że te silniki są b.wrażliwe na złe paliwo - może ktoś kiedyś oszczędzał na filtrze paliwa , bo dość drogi....
    Załączam zdjęcie z fiatecuscan.
    Pozdrawiam.
    Fiat Punto 1.3 MultiJet - stuki w silniku
    mota88gb
    Level 19  
    to będzie wina wtrysków. ale tu wszystkie nadają się do regeneracji za duże rozbieżności.
    staszek75
    Level 11  
    Dziwne, bo auto ma dopiero 80kkm... A może 180kkm? Ktoś go mógł przekręcić. A jakie powinno być idealne dawkowanie i różnice max pomiędzy nimi? Poza tym czy wszystkie powinny być na plusie bądz wszystkie na minusie? I może wystarczy wlać coś do czyszczenia wtryskiwaczy do paliwa? Chociaż już wlewałem i żadnych większych zmian nie było...
    piećka
    Level 11  
    Łańcuch rozrządu lubi postukać.W tym kierunku sprawdzałeś.Ponoć nie zawsze wytrzyma założone 180 tyś km.Pozdr
    record
    Level 10  
    mota88gb wrote:
    to będzie wina wtrysków. ale tu wszystkie nadają się do regeneracji za duże rozbieżności.

Przepraszam, że odgrzewam ale...
    Co za bzdura. Najwyżej jeden, a i tak nie ma pewności, bo za mało danych. Najwyżej podejrzenie o ponadnormatywne. Brakuje danych o kącie wyprzedzenia, ciśnienia na szynie (różnica w wartości wymaganej i faktycznej), dawki średniego i dawki wymaganego wtrysku.

Wyraz klucz
    staszek75 wrote:
    szczególnie na wolnych obrotach i to też nie zawsze.
    , który dodatkowo mówi, że to nie wtrysk.

P.S. Jeśli problem rozwiązany, to napisz co było powodem. Zgaduję, że to raczej problem czysto mechaniczny np. koło pasowe dwumasowe.
    tomek1m
    Level 10  
    Witam

Czy udało sie Panu rozwiazac problem ???

Zainteresował mnie wątek z parametrami wtryskiwaczy

Gdzie można znalesc informacje o wzorcowych parametrach wtryskiwaczy , cisnieiu w listwie itp .

Mam program fiat ecu scan tylko brakuje mi informacji jakie powinny byc prawidłowe parametry

Pozdrawiam
    tzok
    Moderator of Cars
    Wzorcowa korekta przy prawidłowo zakodowanych i sprawnych wtryskiwaczach powinna być 0, dla ciśnienia na listwie i dawki wtrysku masz w parametrach wielkości oczekiwane i zmierzone.

Zrób próbę przelewową i zmierz ciśnienie sprężania na poszczególnych cylindrach.
    tomek1m
    Level 10  
    Jak zrobic próbę przelewową ??
    vvaldek
    Level 28  
    korekty wtryskow sa ok" jak bedzie powyzej 1 to dopiero zaczyna byc zle
    vvaldek
    Level 28  
    gdyby przelewy za duzo puszczaly to mialbys trudnosci z zapaleniem lub bledy dotyczace reg. cisnienia
    staszek75
    Level 11  
    Przepraszam za długie nie odpisywanie. Niestety nic się nie zmieniło w tej kwestii. Stukanie jak było tak jest, tylko przybyło mi ok.15kkm :) Auto ładnie pali, oleju nie bierze. Sprawdzę FES-em przy odrobinie wolnego czasu jak wygląda teraz dawkowanie każdego wtrysku i napiszę jakie odczyty.
    tomek1m
    Level 10  
    Witam

Moze przy okazji zrobic wykres zmierzonego i oczekiwanego cisnienia doladowania

Dodano po 2 [sekundy]:

Witam

Moze przy okazji zrobic wykres zmierzonego i oczekiwanego cisnienia doladowania
    staszek75
    Level 11  
    Witam.
    Odpowiadam po jakimś czasie, ale chyba znalazłem rozwiązanie. Razem z mechanikiem stwierdziliśmy zużycie koników zaworowych, co powoduje zwiększone luzy i w konsekwencji stukanie, czasem mniejsze, czasem większe, w zależności jak się konik ustawi. Ponoć nagminne w samochodach z 1.3 multijet, cdti itp. Usterka nie wymaga natychmiastowej ingerencji, można z tym spokojnie jezdzić, trzeba się po prostu przyzwyczaić do lekkiego stukania. Znajomi i tak twierdzą, że przesadzam :)
    Temat do zamknięcia.