Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z gitarą elektryczną

mastermind1805 29 Jan 2011 18:45 833 1
    mastermind1805
    Level 10  
    Jęsli piszę na złym dziale bardzo prosze o przeniesienie do odpowiedniego. Otóz mam gitarkę elektryczną, już troszkę latek ma. Dostałem ją od wujka. I tu jest jeden problem. Odpadł jeden drucik audio (kabel to koncentryk) ten zewnętrzny, a ten wewnętzny byl przyczepiony do potencometru od głosności do środkowego drucika. Wogóle postanowiłem zmienic kabelek, bo ten nie za świerzo wyglądał i ten nowy już do wyjścia audio z jednej strony już przylutowałem a z drugiej jeszcze nie, bo nie wiem gdzie ten jeden przylutować, a narazie nie ma sesnu sie za to zabierać wogóle za nim was sie nie poradze. Poradźcie mi gdzie mam go przylutować.

P.S: mam takie pytanie przy okazji, czy gitare można podłączyć do wzmacniacza za pomocą kabla który ma z dwóch stron minijack: z jednej strony tego kabla dołączona jest przejściówka jack-minijack, a z drugiej strony przejściówka minijack-2x chinch, (wejście wzmacniacza 2x chinch). Czy ten kabel ma odpowedni przepływ itd..?? bo w gitarze jest koncentryk, i przeważnie pomiędzy gitarą i piecem stosuje sie koncentryk jack-jack taki gruby, a nie taki cienki jak w moim przypadku.

Wszytko jest na obydwu zdjęciach
    Chrusta
    Level 22  
    Ten 'zewnętrzny' to masa. Poszukaj na płytce w gitarze jakiegoś punktu wspólnego dla kilku ścieżek/przewodów, to powinna być masa. Spróbuj podłączyć do obudowy od potencjometrów, tam też często masa jest podłączona. Jak nic nie wykombinujesz to narysuj schemat.

Gitarę możesz podłączyć bezpośrednio pod wzmacniacz. Nie ma czegoś takiego jak "przepływ" kabla. Najwyżej będzie ci brumieć, jeśli nie będzie ekranowany.